10 tips om je hoofd koel te houden in Zwitserland

De zomer is nu echt begonnen en in heel Europa is het mooi weer. Daarom is het zaak om tijdens de vakantie op tijd verkoeling te zoeken. Niet alleen in Nederland, ook in Zwitserland stijgen de temperaturen deze dagen tot ver boven de 30°C. Paniek? Nee hoor, de Zwitsers weten er wel raad mee. Op de ruim 1600 kilometer lange ‘Grand Tour of Switzerland’ zijn tal van verkoelende activiteiten te ondernemen. Hieronder vind je 10 tips, zodat je tijdens je grote tocht door Zwitserland het hoofd koel kunt houden.

Tip 1: neem een frisse duik in het stadse water
Doe de locals na en maak een duik in het schone water dat je in de Zwitserse steden vindt, zoals de Rijn in Basel. Er zijn diverse ‘Badis’ te vinden die toegang bieden tot de rivier. Hier kun je ook zonnen, je laten masseren, aan yoga doen of gezellig borrelen. Ben je niet in Basel? Geen nood: ook in steden als Bern, Zürich en Genève is het goed mogelijk.

Tip 2: houd je hoofd koel in een ijsgrot
In het Berner Oberland bevindt zich op 3454 meter hoogte het hoogstgelegen treinstation van Europa: het Jungfraujoch. Vanaf het panoramaplatform is heb je een mooi uitzicht. Wie nog wat meer afkoeling zoekt, duikt 20 meter onder het platform het ‘Eispalast’ in: een gangenstelsel door de gletsjer, vol bijzondere ijssculpturen. Jas aan, want hier is het altijd -3°C!

Tip 3: gooi je haren in de wind op ’n hangbrug
De ‘TITLIS Cliff Walk‘ bij Engelberg is de hoogstgelegen hangbrug van Europa. De solide brug is 100 meter lang en 1 meter breed. De verkoeling komt niet alleen door de ligging op 3041 meter boven zeeniveau; de wind draagt ook zijn steentje bij. Een andere Zwitserse hangbrug op grote hoogte is de Peak Walk bij Glacier 3000, tussen Gstaad en Les Diablerets.

Tip 4: stap in een cabrio-kabelbaan
Voor wie in de buurt van Luzern verkoeling zoekt, is een bezoek aan de Stanserhorn aan te raden. De top van deze 1900 meter hoge berg is sinds 2012 te bereiken met de eerste cabrio-kabelbaan ter wereld. Op het dakterras genieten bezoekers van het uitzicht over het Vierwoudstedenmeer en de wijde omgeving.

Tip 5: ga raften op de jonge Rijn
Daar waar de Rijn nog een Rijntje is, gedraagt hij zich wild en ondeugend: ideale omstandigheden voor een spannend raft-avontuur. De Vorderrhein wringt zich onder andere door de Rijnkloof in Graubünden, ook wel de Swiss Grand Canyon genoemd. De activiteit is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar, die goed kunnen zwemmen.

Tip 6: spring in een bergmeer
Hoewel het één van de warmste zwemmeertjes in de Alpen is, biedt Lai Barnagn bij Savognin gegarandeerd verkoeling op zomerse dagen. Door de kindvriendelijke faciliteiten, waaronder 3 platforms in het water en speelweiden eromheen, is het zeer geschikt voor (jonge) gezinnen.

Tip 7: waag je aan canyoning in Ticino
Bij canyoning volgen avonturiers de loop van een rivier door een kloof. Het is alleen geschikt voor koele kikkers, die er niet voor terugdeinzen om van rotsblokken te springen in het water, door watervallen omlaag te glijden of van grote hoogten te abseilen. De Italiaanstalige regio Ticino biedt optimale omstandigheden voor deze spannende en verkoelende activiteit.

Tip 8: ontdek een ondergrondse bunker
Vlakbij Airolo in Ticino bevindt zich Sasso San Gottardo: in de 20ste eeuw was deze vesting een van de geheimste plekken van Zwitserland. Tegenwoordig is het te bezoeken. De voornalige bunker, met indrukwekkend ondergronds gangenstelsel, vormt het decor van een themapark over energie, duurzaamheid en veiligheid.

Tip 9: bind je ski’s onder
De skigebieden van Saas-Fee en Zermatt in het Wallis liggen zo hoog, dat er zelfs ’s zomers geskied kan worden. Het gletsjerskigebied van Saas-Fee, met 20 kilometer aan pistes, is vanaf 18 juli geopend. Het skigebied op de Theodulgletsjer bij Zermatt, met uitzicht op de Matterhorn, biedt 21 kilometer aan pistes en is het hele jaar geopend.

Tip 10: ga varen op een ondergronds meer
Centraal in het Wallis, tussen Sierre en Sion, ligt het ‘Lac Souterrain de St-Léonard‘: het grootste ondergrondse meer van Europa dat bevaarbaar is. Een boottocht over dit 300 meter lange en 20 meter brede meer is een bijzondere en verkoelende belevenis.

Voor meer informatie over een vakantie naar Zwitserland ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.