5 fietsroutes om Tsjechië te ontdekken

Tsjechië zou het goed doen op een lijstje met onontdekte fietsbestemmingen. Dat terwijl het land veel te bieden heeft om er een mooie fietsvakantie van te maken. Je kan er fietstochten maken door de bossen, steden, langs de burchten en kastelen, over bergen en door dalen of langs de rivieren. Het Tsjechische landschap varieert en biedt daardoor veel mogelijkheden voor fietsliefhebbers. Om het netwerk van fietsroutes zo uitgebreid mogelijk te maken werkt Tsjechië samen met het net van Europese fietstrajecten Eurovelo en Greenways. Onder de fietsers zijn vooral de volgende routes populair:

1. Fietsen langs de Moldau
De Moldau is de langste rivier op Tsjechische grondgebied. Je kan een fietstocht maken vanaf haar bron in het Bohemer Woud naar de samenvloeiing met de rivier de Elbe, bij de stad Mělník. De fietsroute maakt onderdeel van de internationale EuroVelo 7 (Sun route).De route is 465 km lang en gaat door de volgende steden: Kvilda – Český Krumlov- České Budějovice- Týn nad Vltavou- Orlík – Štěchovice – Praag – Kralupy nad Vltavou – Mělník.

2. Langs de Elbe naar Duitsland
Ja kan ook de rivier de Elbe volgen vanaf haar bron in het Reuzengebergte naar de grens met Duitsland of verder naar de Noordzee bij de Duitse Cuxhaven. De Elbe route loopt door de historische steden Mělník en Litoměřice, langs romantische kastelen in Velké Březno, Roudnice nad Labem en de historische vesting Terezín. De route is Tsjechië is 370 km lang en de hele route tot aan Duitse Cuxhaven is 1230 km. In Tsjechië gaat de Elbe route door: Špindlerův Mlýn – Vrchlabí- Dvůr Králové- Jaroměř-Hradec-Králové-Pardubice-Kolín-Nymburk-Mělník-Litměřice-Děčín-Dolní Žleb (aan de Duitse grens). Een populaire versie is ook de route vanaf Praag naar Dresden.

3. Wijnroutes in South Morava
Het klinkt misschien raar, maar de combinatie van wijn en fietsen is heel populair in Tsjechië. Er bestaat een netwerk van verschillende fietsroutes door het landschap in Moravië, die langs wijnkelders en wijngaarden leiden. De routes zijn van verschillende niveaus, er zit dus voor iedereen wel wat bij.

4. Praag-Wenen
Deze fietsroute, die twee historische Europese hoofdsteden verbindt, leidt u door Tábor en Jindřichův Hradec, langs het kasteel Vranov nad Dyjí en natuurgebieden als Podyjí en Pálava. De route is 320 km lang in Tsjechië met een totale lengte van 460 km. In Tsjechië slingert de route door de volgende steden: Praag- Průhonice-Velké Popovice- Týnec nad Sázavou-Kosova Hora- Červený Újezd – Tábor- Jindřichův Hradec – Vranov nad Dyjí – Valtice.

5. IJzeren Gordijn Route
De IJzeren Gordijn Route is de langste Euro Velo Route (13) in Europa. De route volgt de grens van het vroeger gesplitste Europa. In Tsjechië gaat de route langs de grens met Bavaria en door het natuurgebied Bohemer Woud. Haar totale lengte is 10.500 km, waarvan 770 km op Tsjechische grondgebied. De route gaat door: Aš – Cheb – Rozvadov – Železná Ruda – Vyšší Brod.

Voor meer informatie over een fietsvakantie in Tsjechië ga je naar de website.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.