Fiets dwars door de Eifel

Als je fietst is het natuurlijk wel lekker als je je niet te veel zorgen hoeft te maken over de route. Een ononderbroken weg is dan wel fijn. Nou was het in de Eifel eerst het geval dat je wegen met elkaar moest combineren om de hele streek door te kunnen fietsen. Met de komst van een nieuw fietspad is dat verleden tijd. Fietsliefhebbers kunnen de Eifel van noord naar zuid, van Aken naar Trier (en natuurlijk ook in omgekeerde richting) grenzeloos ervaren. Het nieuwe fietspad op de voormalige spoorlijn tussen Weywertz en Jünkerath was de ontbrekende schakel.

Nieuw fietspad
Weywertz ligt aan de populaire Vennbahnradweg, die via Monschau naar Aken leidt. In Stadtkyll, ca. 3 km van Jünkerath, kunnen fietsers met bestemming Trier voor een combinatie van het Prümtal- en Enztal-fietspad kiezen. Vanaf Jünkerath zelf voert de Kylltal-fietsroute verder naar Trier. Wie niet het hele traject van Trier naar Aken wil terugfietsen, kan over de Sauertalradweg naar het Luxemburgse Ettelbrück rijden en daar de trein nemen.

Pauzeplek
Het nieuwe 38 km lange, grotendeels geasfalteerde traject tussen Jünkerath en Weywertz leidt fietsers door het landschap van de Vulkaneifel naar de Hoge Venen. Onderweg fiets je over gerestaureerde bruggen en viaducten. Vooral in de zomermaanden is het de moeite waard om even te pauzeren bij de Kronenburger See (Stadtkyll) of de Bütgenbacher See (bij Weywertz), want een koele duik in een van deze meren is lekker verfrissend na een fietstocht. Op informatieborden onderweg wordt de geschiedenis van dit spoortracé verteld.

Overnachten
Fietsen over de stilgelegde spoorlijnen is ideaal voor een fietsvakantie. Voor iedereen die van gemakkelijk houdt, biedt Eifel Tourismus een 6- of 7-daagse fietsreis van Aken naar Trier of Ettelbrück met verblijf in hotels op basis van logies en ontbijt, vanaf € 229.

Eifel-Radmagazin 2015
Het fietsmagazine, dat ook in het Nederlands is verschenen, biedt compacte informatie over het netwerk van fietsroutes en de beschikbare fietsservice in de Eifel. Het magazine bevat een uitneembare overzichtskaart, een korte beschrijving met hoogteprofiel en informatie over fietsevenementen langs de routes worden overzichtelijk gepresenteerd. Daarnaast vind je er contactgegevens van gecertificeerde, fietsvriendelijke bedrijven langs of vlakbij de beschreven fietsroutes.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.