Ga deze zomer cultuur snuiven in het Zwarte Woud

De zomervakantie is de tijd om erop uit te trekken. Nu kun je naast lekker wandelen, fietsen en luieren in het Zwarte Woud ook heel goed cultuur snuiven. Het Zwarte Woud is zo’n 200 kilometer lang en 60 kilometer breed. Ingebed in de diverse landschappen van dit middelgebergte liggen kuuroorden, boerendorpjes, vakwerkplaatsjes, wijndorpjes en kleine en grote steden. Op zoek naar de culturele kant van het Zwarte Woud zijn natuurlijk kastelen, ruïnes en burchten te bezoeken, maar deze zomer vinden overal ook culturele evenementen plaats.

Münstersommer Freiburg 2015
Freiburg is de stad in Duitsland met veel zon en een uitgebreid aanbod op cultureel vlak. De combinatie past uitstekend en daarom is er de komende maanden onder de noemer ‘Münstersommer Freiburg 2015’ veel te beleven. Tot eind september vinden op verschillende locaties in de stad exposities, lezingen, concerten, theater- en circusvoorstellingen en filmvertoningen in de buitenlucht plaats. Zo verandert bijvoorbeeld de Münsterplatz, het plein rondom de Münster met zijn 116 meter hoge toren, in een open circustent en het binnenhof van het raadhuis in een theater. Voor het eerst zijn de jaarlijkse evenementen als het Jazzfestival, de orgelconcerten in de Münster, maar ook het internationale Trommelfestival en het Pianofestival onder één noemer gebracht: de Münstersommer. Verschillende evenementen zijn gratis te bezoeken, voor andere zijn tickets nodig.

Rondleidingen in Freudenstadt
Freudenstadt is trots op het grootste marktplein van heel Duitsland. In 2015 verzorgen acteurs, in de rol van de stichter van de stad, Hertog Friedrich, rondleidingen over dit enorme plein en de historische bezienswaardigheden in de directe omgeving. Toeristen die nog meer over Freudenstadt willen weten kunnen een bezoek brengen aan de Renaissance-kerk, het monumentale Palmenwald Schwarzwaldhof uit 1895 en het Kurhaus. Voor kinderen wordt op gezette tijden een rondleiding achter de schermen van het Panorama-zwembad georganiseerd of ze kunnen deelnemen aan een spel dat teruggrijpt op de rijke heksen-traditie van Freudenstadt. Ontdekkertjes kunnen terecht in het doe-museum Experimenta of ze gaan compleet met helm de mijn aan de rand van de stad bezoeken en zien hoe hier vroeger zilver gewonnen werd. De wereldvermaarde show-pianisten David & Götz geven op 17 september hun nieuwste show in Freudenstadt.

300 jaar Karlsruhe
Het noordelijk gelegen Karlsruhe kan gezien worden als de ‘poort’ naar het Zwarte Woud. Dit jaar bestaat de stad 300 jaar en dat wordt gevierd met meer dan 500 evenementen in 100 dagen. Dagelijks zijn er programma’s en met name de 15 weekenden kennen een overvolle agenda. Daarnaast heeft de stad een uitgebreid aanbod aan musea en galeries. In het kader van de festiviteiten zijn er de komende maanden veel exposities. In het Badische Landesmuseum is een expositie over de stichter van de stad, Karl Wilhelm von Baden. De eerste 100 jaar van de stad kan opnieuw beleefd worden met de gigantische verzameling van Karoline Luise von Baden in de Staatliche Kunsthalle. In de Städtische Galerie is een expositie over ‘Baumeister’ en ‘Stadtplaner’ Friedrich Weinbrenner en tenslotte is er in het ZKM | Zentrum für Kunst und Medientechnologie de GLOBALE; een 300-daagse tentoonstelling over het brede spectrum van de hedendaagse kunst. Voor kunstliefhebbers bestaat de mogelijkheid om deze vier exposities met één ticket op 2 dagen te bezoeken. De KULTURmalVIER-pas kost 21 Euro per persoon en is te verkrijgen gedurende de looptijd van de tentoonstellingen: 17 juni t/m 6 september.

Meer evenementen
Zo komt in “Faust-stad” Staufen van 19 t/m 20 september de stadsgeschiedenis tot leven als 600 amateurtoneelspelers teruggaan in de tijd. Gelijktijdig (17-20 september) verzamelen paardensport-liefhebbers zich in Donaueschingen voor het jaarlijkse hippische evenement. Alle disciplines staan hier op het programma, maar er zijn ook gezellige nevenactiviteiten. In Oberried vieren de inwoners samen hun gasten de Alemannische Week. Rondom het klooster, de Bauernmarkt, in de cafés en bij de boerderijen staat van 25 september t/m 4 oktober alles in het teken van de oude stam van de Alemannen.

Voor meer informatie over de evenementen in het Zwarte Woud ga je naar de website.
Foto: KTG Karlsruhe Tourimus

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.