Tips voor veilig gebruik van internet deze zomer

Voor je vakantie regel je vaak veel dingen online. Je boekt bijvoorbeeld je hotel, vliegticket of reserveert een campingplaats. Hier is helemaal niets mis mee, maar er zijn steeds meer mensen die online vissen naar informatie. Hiervoor waarschuwt online-veiligheidsexpert Robert Siciliano. Je moet ervoor oppassen dat je tijdens het boeken niet beroofd wordt van waardevolle data, zoals bijvoorbeeld je identiteit. Nu zijn er wel een paar dingen die je zelf kan doen om te voorkomen dat dit gebeurt. Om je te helpen vind je hieronder een paar tips:

Boeken online
Zoals de Amerikanen zeggen “If it looks too good to be true, it probably is”. Dus als je een online aanbieding ziet voor een vakantie oord voor een wel hele voordelige prijs, dan kun je daar vraagtekens bij zetten. Het internet is vergeven van malifide aanbiedingen voor paradijselijke vakanties tegen spotprijzen. Hier moet je voorzichtig mee zijn, want veel van de droomplaatjes op deze sites zijn simpelweg gestolen van persoonlijke blogs of sociale media en sommige geadverteerde locaties bestaan niet eens. Trap er niet in: zodra je de gevraagde aanbetaling voor een dergelijke fantasie-aanbieding hebt overgemaakt, bent je en je geld en je vakantie kwijt. Boek je reizen dus altijd via gerenommeerde sites. Daarnaast kan het helpen om vooraf te kijken naar reviews van de accomodaties waar je heen wil. Zo weet je een beetje wat je kan verwachten en weet je zeker dat de accomodaties biedt wat ze adverteren.

Social Media
Inbrekers willen graag zeker weten dat je op vakantie bent en daar kan social media ze goed bij helpen. Nu posten de meeste mensen niet dat ze op vakantie gaan of zijn, maar er is nog iets waar we geen rekening mee houden: Locatiebepaling. Veel gebruikers van smartphones, tablets en laptops beseffen niet dat apps zoals Facebook, Twitter en Instagram precies laten zien waar je je bevindt. Maar deze functie kan ook worden uitgezet. Schakel voor de zekerheid je wifi, locatiediensten en bluetooth uit op al je apparaten wanneer je ze niet gebruikt. Download daarnaast geen apps die zonder locatiebepaling niet werken.

Extra veiligheidsmaatregelen
· Sluit je bagage af
· Zet je reisplannen niet online
· Maak voor je op reis gaat een backup van alle computerapparatuur die je meeneemt
· Voorzie deze apparaten van wachtwoordbeveiliging en schakel ze uit voordat je vertrekt
· Gebruik geen openbare wifi, in ieder geval niet bij belangrijke transacties en als je online iets koopt. Niet alleen kunnen dieven je data als het ware ‘uit de lucht plukken’, maar gehaaide cybercriminelen kunnen ook programmaatjes op openbare computers installeren waarmee ze je gegevens kunnen stelen. Als je toch openbare wifi moet gebruiken voor gevoelige communicatie, doe dat dan met een VPN-verbinding die je gegevens versleutelt.

Voor meer informatie over veilig internetten op vakantie ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.