Top-exposities in grensstreek deze zomer

Liefhebbers van kunst kunnen ook deze zomer hun hart ophalen in de musea in de grensstreek. Op 29 juli 2015 is het 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh overleed. Het hele jaar door eren verschillende Europese musea deze kunstenaar onder het motto ‘125 jaar inspiratie’. Het Kröller-Müller Museum op de Hoge Veluwe presenteert in de tentoonstelling Van Gogh & Co. Dwars door de collectie stillevens, stadsgezichten, natuurmotieven en de menselijke figuur. Het werk van Van Gogh wordt vergeleken met werken van andere kunstenaars die in deze genres actief waren, zoals Jan Toorop, Henri Fantin-Latour, Jean-Baptiste-Camille Corot, Paul Cézanne, Adolphe Monticelli en Bart van der Leck. In de zomermaanden wordt een begeleidend programma met concerten, lezingen en workshops aangeboden.

De tentoonstelling in het Felix-Nussbaum-Haus in Osnabrück behandelt de relatie van Nussbaum en zijn medestudenten Rudi Lesser en Gunter Böhmer tot hun leraar Hans Meid. Meid was een vooraanstaande Duitse impressionist en professor aan de Hochschule für Künste in Berlijn. Hij vond het belangrijk dat zijn studenten hun eigen weg zochten. Het werk van de Joodse kunstenaars Nussbaum en Lesser en hun medestudent Böhmer beeldt de werkelijkheid af en geeft een beeld van hun leven tijdens het nationaalsocialisme. Het staat in contrast met het dromerige werk van hun leermeester. Het museum biedt voor groepen ook Nederlandstalige rondleidingen aan. Te zien t/m 16 augustus 2015.

De eigen collectie van Museum de Fundatie in Zwolle bevat veel grote namen. Een aantal van deze topstukken is te zien in de tentoonstelling Van Turner tot Appel. Naast werk van Nederlandse kunstenaars zoals Van Gogh, Isaac Israëls, Piet Mondriaan en Karel Appel is ook werk van bijvoorbeeld William Turner, Francis Picabia en Franz Marc te zien. Daarnaast worden beelden getoond van onder meer Edgar Degas, Charles Despiau, Alexander Archipenko, Ossip Zadkine en Marino Marini.

Kijk voor meer informatie op www.museum-wegwijzer.nl. Hier is informatie te vinden over meer dan 100 musea in de Nederlands-Duitse grensregio. De musea zijn veelzijdig, dus er is voor iedereen wel wat te vinden. Ook voor liefhebbers van techniek, natuur en geschiedenis.

FOTO’S: De Fundatie Zwolle, Franz Marc, De schepping van de paarden, 2013, gouache en aquarel op papier.

Arnulf Rainer in het Kunstmuseum Ahlen. Copyright: Arnulf Rainer: zonder titel, 2009, lijmverf op doek op hoek, 82 x 59 cm, © Atelier Arnulf Rainer. Foto: Robert Zahornicky © VG Bild-Kunst, Bonn 2015

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.