10 tips voor een Daycation in Nederland

De zomer is alweer bijna voorbij, maar dat hoeft niet te betekenen dat er geen tijd meer is voor vakantie. Plan eens een Daycation of Staycation om je eigen land te zien als toerist. Of je nu wel of niet op vakantie geweest bent, door je eigen land eens als toerist te ontdekken kun je dat vakantiegevoel net wat langer vasthouden. Een dagje of paar daagjes er tussenuit om op te laden. En het is voor bijna iedereen mogelijk, want een tripje in eigen land heeft een klein prijskaartje.  Trendwatcher Tessa aan de Stegge van bureau Cherry Picker geeft 10 tips voor een Staycation of Daycation op eigen bodem:

1. Nederlandse jungle
Je hoeft niet naar Suriname of Maleisië voor een jungle-ervaring. Dichtbij huis vind je het Noord-Brabantse natuurgebied de Biesbosch. Ga op avontuur vanaf het water, te voet of met de fiets. De Biesbosch vormt een doolhof van rivieren, eilandjes met wilgen en kreken en glashelder water. Leuk voor een actief uitje met de kids.

2. In de voetsporen van Van Gogh
Voor een combinatie van kunst en natuur, ben je in het Kröller Müller Museum in de Hoge Veluwe aan het juiste adres. In dit tweede huis van Van Gogh kom je meer te weten over zijn indrukwekkende levensverhaal en kunst. In Kröller-Müller’s Beeldentuin tussen de bomen word je bovendien een met de natuur. Om het af te maken pak je een (gratis) witte fiets vanaf het museum en plak je er nog een rondje Hoge Veluwe aan vast.

3. Knuffel een koe
Bij ons zijn koeien nog net niet heilig, maar we hebben er wel veel van. En ze zien er eigenlijk zo ontzettend lief uit! Waarom dan niet een workshop koe-knuffelen deze zomer? Openstellen en samen gelukkig zijn is het doel. De boerderij Noord Empe nabij Voorst is van oorsprong een melkveebedrijf, maar koe-knuffelen is inmiddels een van haar specialiteiten.

4. Terug naar de Middeleeuwen
De kinderdroom komt uit: (even) leven als een prins(es). Kasteel de Haar in Haarzuilens bij Utrecht is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland. Je kunt hier kiezen voor allerlei verschillende rondleidingen, bijvoorbeeld speciaal voor kinderen of voor echte geschiedenisliefhebbers. In de enorme kasteeltuin maak je een wandeling en geniet je van de rust en ruimte.

5. Blauwtje lopen in Delft
Iedereen kent ze, de Delftsblauwe bordjes en potjes. Heb je ze zelf niet, dan wel je oma, tante of buurman. Maar wat is eigenlijk het verhaal achter die porseleinen bordjes? En kun je zelf ook zoiets maken? Bij Royal Delft laten ze je zien hoe ze te werk gaan. Ook kun je hier meedoen aan speciale Summer Workshops, om zelf de techniek onder de knie te krijgen. Heb je gelijk een mooi cadeau voor oma’s verjaardag.

6. Eiland- of wadhoppen
Wie op Staycation gaat, mag Nederlands trots natuurlijk niet overslaan: de Waddeneilanden, die in 2010 zelfs zijn uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Hier heb je pas echt het gevoel dat je op vakantie bent. Na een korte overtocht met de veerboot waan je je direct in een totaal andere wereld. Rust, ruimte en uitwaaien. Ga er wadlopen en strandjutten of stap meerdere malen op de boot en hop van eiland naar eiland.

7. Molenaar voor een dag
Ben je voor een dag of een paar dagen toerist in eigen land, dan moet je natuurlijk ook even terug naar de Nederlandse roots. Ons landje telt vele molens die een bezoekje waard zijn. Zo kun je voor een rondleiding terecht in Molen Adriaan aan het Spaarne in Haarlem, een van de markantste molens van Nederland met haar schilderachtige ligging aan het water. Voor wat meer achtergrondinformatie bezoek je het Molenmuseum in Koog aan de Zaan.

8. Dwalen in de duinen
Na een dagje Amsterdamse drukte, roept de natuur. Terug naar de kust. Tussen de stranden van Zandvoort aan Zee en Langevelderslag bevindt zich 3.400 hectare aan duinen: de Waterleidingduinen, die ieder jaar 50 miljoen kubieke meter drinkwater produceren. Maak je op voor een stevige wandeling door dit natuurgebied, vol met hertjes, vossen, vogels, geiten en wilde koeien. Daarna trakteer je jezelf op een drankje op het terras.

9. Feest op een festival
Hoe klein Nederland ook is, festivals organiseren kunnen we als de beste. Voor zowel cultuur- als techno-liefhebbers, voor jong en oud. Van een bizarre mix van motorcross, muziek, stunts, theater en gekte op deZwarte Cross in de Achterhoek tot housen zonder schoenen bij Shoeless in Amsterdam. Bandjes en gezelligheid vind je bij het grootschalige 3-daagse festival Lowlands of het kleinschalige en culturele Magneet Festival, dat dit jaar haar 5-jarig jubileum viert.

10. Slapen in het stro
Na een dag sightseeing op eigen bodem plof je neer in het stro bij het bijzondere strohotel Hayema Heerd in Groningen. Hier slaap je in een groot bed bestaande uit een dik pak stro, omhuld door zachte dekbedden, een dun matrasje en veel kussens. Een romantische klamboe tegen de muggen maakt de B&B extra sfeervol. In de winter zorgen warmtestralers voor een fijne temperatuur.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.