24 uur met Willem: Op audiëntie bij de koning

Heb je altijd meer willen weten over het leven van koning Willem I dan kun je nu naar de nieuwe tentoonstelling ’24 uur met Willem’. Deze tentoonstelling wordt georganiseerd door het Nationaal Archief in het kader van 200 jaar Koninkrijk. In de tentoonstelling 24 uur met Willem staat de werkkamer van koning Willem I centraal. Daar speelt zich het werkende en persoonlijke leven van de koning af. Je leert hier meer over de vorst. Daarnaast komen zijn belangrijkste adviseurs aan het woord om je een kijkje in zijn leven te geven.

Op audiëntie bij de koning
Door middel van een rode loper treedt de bezoeker het domein van Willem I binnen en ontdekt de wereld van deze hardwerkende vorst. Ook de adviseurs van de koning komen aan het woord. Via de adviseurs komt de bezoeker te weten wat koning Willem I bezig houdt: de vorming van het Verenigd Koninkrijk, de aanleg van wegen en kanalen, verbetering van de welvaart en later ook de splitsing tussen Nederland en België. Maar zij geven ook inzicht in het karakter van de koning. Cartograaf Cornelis Kraijenhoff (1758-1840), majoor Jacobus Hojel (1779-1858), ingenieur Jan Blanken (1755-1838), politicus Gijsbert Karel van Hogendorp (1762-1838) en econoom Johannes van den Bosch (1780-1844); het zijn vijf van de acht personages die het verhaal van het begin van ons koninkrijk illustreren. Om de link met het heden te leggen komen in 24 uur met Willem ook hun huidige tegenhangers aan het woord: André Kuipers, Jeanine Hennis-Plasschaert, Daan Roosegaarde, Piet Hein Donner en Gerrit Zalm.

Topstukken
In de tentoonstelling worden bijzondere topstukken van het Nationaal Archief getoond. Stukken zoals de eerste grondwet, de eerste troonrede en het wapenontwerp van het Verenigd Koninkrijk. Persoonlijke bezittingen van Willem I uit het Koninklijk Huisarchief, zoals zijn werkkostuum, een theeservies voor op reis en persoonlijke aantekeningen brengen de bezoeker dichter bij koning Willem I dan ooit tevoren.

Over koning Willem I
In 1815 is Napoleon definitief verslagen, de Franse vlag ligt aan flarden. Nederland is na jaren van oorlog verarmd en verpauperd. De armoede regeert. Na 19 jaar van omzwervingen komt erfprins Willem Frederik, zoon van de laatste stadhouder, in 1813 op het strand van Scheveningen aan. Als koning Willem I gooit hij zuinig, plichtsgetrouw en eigengereid alles in de strijd om Nederland en België weer in het zadel te helpen. Om dit te bereiken werkt hij bijna 24 uur per dag. Willem I ondertekent op eerste kerstdag 1821 maar liefst 137 documenten: regeren is administreren! Zo legt hij de basis voor het huidige Nederland. Veel initiatieven en besluiten van Willem I zijn tot op de dag van vandaag herkenbaar in ons landschap: wegen, kanalen en spoorwegen.

Voor meer informatie ga je naar de website.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.