Acht vragen over Fontana Bad

Wellness klinkt zo Engels als het maar kan, maar toch zijn het in Europa vooral de Duitsers die zich tot experts op dit gebied hebben ontwikkeld in de loop der tijd. Het is dan ook geen wonder dat een Duitser de kracht ontdekte die zich onder de bodem van het Groningse Nieuweschans verborg. Daar kennen ze immers het Deutsche Bäderverband, dat normen opstelt voor bronwater. Het initiatief voor het kuurcentrum in het Groningse platteland kwam op 10 maart 1975 van Wolfgang Rothkegel, die de toenmalige burgemeester T. J. Koek van Nieuweschans opmerkzaam maakte op het „geneeskrachtige water” dat onder Nieuweschans in de grond zit. Op 30 mei 1980 werd het gezochte „Heilwasser” inderdaad op een diepte van 633 meter aangeboord.

In december 1985 opende Fontana Bad Nieuweschans de deuren voor het publiek. In de jaren die volgden is Fontana Bad Nieuweschans nog verder uitgebreid met o.a. een hotel, een Saunaplein en diverse kuurstudio’s. Nu biedt het bad, waarover Elkedagvakantie in het jaar 2000 ook een reportage maakte, onder andere de volgende arrangementen: yoga, mindfullness meditatie, sapvastenkuur, reinigingsweek, adempauze: leven in balans en mantelzorgers groepsarrangement. Het 4-sterren hotel heeft 67 kamers met gratis wifi.

We legden Mireille Oosterlaar van Fontana Bad Nieuweschans acht vragen voor. Lees hier haar antwoorden:

1. Wat maakt uw bad bijzonder?
Het bronwater van Fontana Bad Nieuweschans is 36°C en wordt opgepompt uit een bron op ongeveer 600 meter diepte onder Bad Nieuweschans. In de bron heeft het water een temperatuur van 29°C en als het boven komt, is het nog 22,6°C. Om het baden in het Thermaalbad ontspannend te maken, wordt het water verwarmd tot 36°C. Het thermale water bevat vele mineralen, zoals zout, magnesium, jodium en bromide. Het water is erg zout. Je kunt hier op drijven.

2. Bad Nieuweschans ligt letterlijk in een uithoek van het land. Heeft dat gevolgen voor het aantal bezoekers uit de rest van Nederland? Komen gasten vooral uit de regio?
We hebben zowel gasten uit de regio als uit de rest van het land. Dit komt mede door ons aangrenzende hotel. U noemt het een uithoek, wij een oase van rust. Hier heb je echt het idee even helemaal weg te zijn.

3. U behandelt mensen ook voor reumatische aandoeningen, de ziekte van Parkison en de huidaandoening psoriasis. Op welke manier doet u dat en is dat medische begeleiding bij?
We bieden deze kuren gedurende een aantal weken per jaar aan. Dit is inderdaad onder begeleiding van een fysiotherapeut en een kuurarts.

4. Op uw site hebt u het over een badjassenpark, wat is dat?
Het Badjassenpark is een park van 10 ha groot dat alleen toegankelijk is voor onze gasten. Hier kunnen onze gasten wandelen, relaxen in een bearchair aan de waterkant of in een hangmat en er wordt kunst tentoongesteld. De gasten kunnen hiervan gebruikmaken in een badjas (gewone kleding is ook toegestaan). Ook hebben we buitensport toestellen zodat men naast ontspannen ook kan inspannen.

5. Hoe lang blijven gasten meestal?
Gemiddeld 2 dagen. Daggasten verblijven een aantal uur.

6. Wat is het meest populaire onderdeel van Fontana?
Dat is toch het Thermaalbad. Dat is ook niet verwonderlijk. Er zijn er immers maar 4 van in Nederland.

7. Is er veel concurrentie op dit gebied in Nederland?
Als het alleen gaat om het Thermaalbad niet, maar helaas wordt het vaak niet zo gezien. We begeven ons in de wellnessmarkt en daarin zijn tegenwoordig erg veel aanbieders. Zo zijn er grote saunabedrijven, maar ook een hotel met alleen een sauna zegt tegenwoordig al te beschikken over wellnessfaciliteiten. Wat ons onderscheidt, is dat we het totaal plaatje aanbieden. Als men een paar dagen bij ons komt, hoef je het pand niet te verlaten. Het gemak van alles onder 1 dak!

8. De kosten voor een bezoek aan uw bad staan allemaal vermeld op uw site?
Jazeker, we streven hierin naar transparantie.

Foto: Het badjassenpark van Fontana Bad Nieuweschans

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.