Best bewaarde geheim van Rab: zandstranden

Het Kroatische eiland Rab staat voor ‘slow’ buitenleven in de groene natuur. Z’n best bewaarde geheim? De meer dan 20 zandstranden; in Kroatië zijn zandstranden namelijk vrij zeldzaam. Daarom: de 5 beste plažas met zand op charmant Rab, nu ook te bereiken per avontuurlijk watervliegtuig.

Van stadstrand bij de middeleeuwse hoofdstad Rab tot stranden verstopt in intieme baaien en afgelegen ‘no bathing suit zones’:
1. Stadsstrand van Rab, Banova Vila
Begrijpelijk dat je niet snel weg wilt uit de mooie, ommuurde oude hoofdstad Rab met z’n vier iconische klokkentorens. Combineer stad met strand en ga naar Banova Vila, het intieme stadsstrand van Rab, pal naast het café met dezelfde naam. Bij zonsondergang word je hier getrakteerd op livemuziek.
2. Rajska (Paradise) strand
Met 2 kilometer lengte is Rajska het grootste (en het bekendste) zandstrand op Rab, bij de plaats Lopar. Wat te verwachten? Fijn zand, ondiep, kraakhelder water dat in de zomermaanden tot wel 28 graden Celsius warm kan zijn en alle faciliteiten. Rajska voert de Blauwe Vlag en figureerde al eens in CNN’s Top 100 wereldstranden.
3. Livacina strand
Op loopafstand van het Rajska strand ligt het rustige Livacina, ook bij de plaats Lopar. Een strand omgeven door ranke pijnbomen en voorzien van leuke cafés en restaurants. Wie iets mee privacy wil, wandelt langs de kust bij Lopar, het is bezaaid met baaien en kleine inhammen om op je gemak te poedelen.
4. Mel strand
Mel is een prettig zandstrand in Kampor, geliefd vanwege z’n ultrafijne zand. Te bereiken per boot of per auto, voorzien van alle faciliteiten en restaurants en cafés waardoor het populair is bij gezinnen. Het zuidelijke deel van het strand is een speciaal hondenstrand.
5. Naturistenstrand Sahara
Favoriete naturistenstranden zijn onder meer Ciganka, Stolac en Sahara. Een aangename wandeling van 30 minuten vanaf Rajska plaža brengt je op het mooie, serene zandstrand Sahara. Er zijn geen faciliteiten, dus neem een gevulde picknickmand en voldoende water mee.

Beachclub Santos
Zandstranden vragen om een chill beachclub. Dat is zonder twijfel: Santos bij het Pudarica zandstrand. ’s Middags lunch je hier een risotto met spartelvers seafood om vervolgens te loungen op rotanbedden. ’s Avonds verandert Santos in een cocktailbar en clubbing hang-out waar DJ’s draaien tot de eerste zonnestralen over Rab schijnen.

Spectaculair reizen naar Rab per watervliegtuig
Sinds begin dit jaar vliegt EC Air per watervliegtuig van Zagreb, Split of Pula naar Rab. Vanaf Split duurt de reis 45 minuten, je landt in de haven van de hoofdstad Rab. Vluchten zijn er al vanaf €70 retour. Het uitzicht op de Kroatische kust met z’n duizenden eilandjes krijg je erbij cadeau. Boeken via de European Coastal website
Algemene informatie over Rab is te vinden op www.rab-visit.com

Over Rab:

Het Kroatische eiland Rab behoort tot de regio ‘Kvarner’ in het noorden van Kroatië. Het eiland beschikt als een van de weinige plekken in Kroatië over zandstranden. Daarnaast is het een van de meest zonnige plekken in Europa met hete zomers , milde winters en een hoge zeetemperatuur. Rab is een van de groenste eilanden van Kroatië , hoewel de aanblik vanaf het vasteland anders doet vermoeden vanwege het zicht op een kale heuvel die het binnenland tegen de Bora (harde droge wind) beschermt. Dit spectaculaire contrast en het feit dat de gelijknamige hoofdstad Rab tot een van de mooiste steden van Kroatië wordt gerekend, maakt dat de geschiedenis van het toerisme tot zeer ver terugvoert.

In Nederland is dit eiland nog relatief onontdekt. Vanwege de noordelijke ligging is dit eiland echter goed bereikbaar voor de vakantieganger met auto, op 1400 km vanaf Utrecht. De overtocht duurt vervolgens nog geen kwartier. Er zijn diverse andere ferryverbindingen, zoals een wat langere vanuit buureiland Krk (door brug met vasteland verbonden) of vanuit havenstad Rijeka.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.