Vakantie waarbij geen woord wordt gewisseld

Vier dagen geen woord spreken, tegen niemand. Volledig tot rust en tot jezelf komen. Is dat jouw idee van een vakantie? Dan ben je niet de enige, de belangstelling voor ‘stilte- en meditatievakanties’ neemt sinds de afgelopen drie jaar snel toe. “We krijgen hier jaarlijks honderden mensen die zoeken naar rust en verstilling”, zegt Aalt Bakker, directeur van het Dominicanen Klooster Huissen, een stadje in Gelderland in het gebied tussen Nijmegen en Arnhem.

Het klooster presenteert zich op de uitgebreide website als een ‘Centrum voor bezinning, bezieling en beweging voor mensen en organisaties. En: Vrijplaats voor groepen en individuen om te ontmoeten, te vieren en verwonderd te raken.’ Het klooster telt in totaal 32 kamers, die aan groepen of enkelingen verhuurd worden. Van de opbrengst moet het onderhoud van het complex bekostigd worden én de hulp aan kwetsbare doelgroepen, ‘omdat dat past in onze Dominicaanse gedachte’.

‘Kerk speelt hier niet’

“We merken dat de laatste jaren in allerlei leeftijden mensen zoeken naar bezinning. En dan met name 30’ers en 40’ers, die het leven een klus vinden en die er behoefte aan hebben bij zichzelf te komen. En of je dan wel of niet iets met de kerk hebt, dat speelt hier niet. Je kunt je eigen tempo volgen, meedoen met de vieringen en de maaltijden. Het is mooi om te zien hoe mensen die zo zwijgend vier dagen in onze gemeenschap verblijven heel veel over zich weten te vertellen. Ze spreken met hun ogen”.

In het klooster woonden ooit zo’n 70 Dominicaner kloosterlingen. Nu zijn dat er nog acht. “Maar de belangstelling om je hele leven in een klooster te wonen neemt weer langzaam toe. Er zijn steeds meer jonge mannen die willen toetreden tot de orde”.

Zinzoekers & vijftigers

Uit de site blijkt dat Klooster Huissen veel verschillende doelgroepen bedient en dat daarbij ook de hulp van allerlei deskundigen wordt ingeroepen. “De grootste groep die hier komt dat zijn zinzoekers, veel vijftigers, maar ook studerenden, die willen nagaan wat ze met hun leven gaan doen. Hoe ze vrij kunnen zijn en bijdragen aan een mooiere wereld”. Volgens Bakker komen zijn gasten uit het hele land. Niet in de laatste plaats dankzij de advertenties en pr-campagnes van het klooster. “We krijgen geen subsidie. Dat is geen zielig verhaal, want we willen onszelf bedruipen, maar daarvoor moeten we wel de boer op.”

Overigens krijgen sommige gasten wel eens het advies om maar niet te komen, omdat elk verblijf voorafgegaan wordt door een intake-gesprek. “Vaak is dat niet meer dan een telefoontje, maar we willen wel graag weten wie we hier krijgen en vooral wat ze van een verblijf verwachten. En sommige mensen adviseren we om dan niet een week hier in stilte te leven, maar om gewoon eens een dagje te komen kijken. En het moet ze ook duidelijk zijn dat we niet een goedkoop hotel willen zijn”.

De prijs voor een individueel verblijf in het klooster ligt tussen de 29 en 49 euro voor twee nachten, afhankelijk van uw inkomen.

Dit verhaal werd eerder gepubliceerd in ons Wellness-magazine.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.