Als Robinson Crusoë in België

Wie avontuur zoekt en wild wil kamperen in de natuur hoeft daarvoor niet af te reizen naar een land als Zweden, dat daarom bekend staat. Het mag namelijk ook op bepaalde plaatsen in een ‘bivakzone’ in België. Je geniet daar van de rust en de stilte, maar de accommodatie is basic: een bivakzone biedt plaats voor 3 tentjes en maximum 10 personen in een straal van 10 meter rond een waterpomp (paal). Opgelet: je kunt niet reserveren.

Het Agentschap voor Natuur en Bos richtte samen met Toerisme Provincie Antwerpen twee nieuwe bivakzones in, wat het totaal op vijf brengt in de Kempen. Er komt er eentje bij in het domeinbos Hertberg-Oost (Herselt) en eentje in het natuurreservaat Olens Broek (Herentals).

De nieuwe bivakzones beschikken net als de bestaande over een tentplatform, paal met handpomp, vuurkorf, brandhout onder afdak en zitgelegenheid. De bebording op de bivakzones is uitgerust met een QR-code. Als je deze code scant met je smartphone, kom je op de nieuwe website van het ANB terecht (www.natuurenbos.be). Zo ken je meteen de volgende bestemming op je meerdaagse bivaktocht.

Twee voorbeelden van wat mogelijk is:
1. Bivakzone Hertberg-Oost (Herselt): De bosrijke gebieden bieden de ideale setting voor dagenlang zwerven door eeuwenoude natuur. Hertberg is met zijn 310 hectare het grootste van de vier. Vanwege het te diepe grondwaterpeil is een waterreservoir in plaats van een pomp voorzien.

2. Bivakzone Olens Broek (Herentals): Deze bivakzone in hartje Kempen ligt op het grondgebied van de gemeente Herentals, op een paar meter van de grens met de gemeente Olen en midden in het mooie natuurgebied Olens Broek, één van de laatste restanten van het groot moerassencomplex Geels Gebroekt.

Meer informatie: http://www.kempen.be/nl/slapen/bivakzones

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.