Je eigen onbewoonde eiland in Nederland

Voor het echte Robinson Crusoe-Gevoel hoef je niet af te reizen naar een ver, tropisch strand. Je kunt hetzelfde doormaken in het hart van Nederland, op een onbewoond eiland in het Veluwe Randmeer nabij Harderwijk. Helemaal alleen zul je er echter niet zijn, want het eiland biedt plek aan maximaal vijftig gasten. “Na een paar dagen hier helemaal omringd door de rust ben je echt van de wereld geweest”, verzekert Janneke Tijsseling, die samen met haar partner Doron Bouhnik voor het negende seizoen Camp Spirit exploiteert.

Indianentent

De bijzondere camping, die bestaat uit een reeks Tipi-tenten, is maar vijf maanden per jaar geopend. “Je hebt er geen verkeer en bent ver van de bewoonde wereld. Het is een plek voor mensen die van avontuur en natuur houden”, zegt Janneke. Het terrein wordt in voor- en naseizoen vooral voor grote groepen voor familieweekenden of bedrijfsuitjes verhuurd en in de schoolvakanties aan gezinnen.

Gasten kunnen op het eiland overnachten in ingerichte, authentieke tenten van traditionele nomandenvolkeren, zoals de tipi (wigwam), de welbekende indianen tent, de yurt of ger, de nomadentent uit Mongolië. Er zijn douches met warm water aanwezig en er is elektriciteit. Dat laatste blijkt voor sommige pubers een uitkomst. “Er was een vader die vertelde dat zijn zoon geen afscheid kon nemen van zijn Nintendo en die kwam dus ook mee. Ondanks dat de spelcomputer opgeladen kon worden, keek hij er na een paar dagen niet meer naar om. Er is meer dan genoeg te beleven op het eiland. Je kunt er vuurtje stoken, zwemmen of met een kano varen”.

‘Alles over water’

Tijsseling en Bouhnik huren het eiland van de Molencatengroep, die onder andere een camping bij het Veluwse Hattem exploiteert, die het weer pacht van Staatsbosbeheer. “We zullen er niet rijk van worden en ondanks dat de camping maar vijf maanden per jaar open is zijn we er wel het hele jaar mee bezig. Het zwaarst is nog wel dat alles over water moet. Dus niet alleen alles er naar toe, maar ook al het afval moet er weer vandaan gehaald worden. Dat is erg arbeidsintensief, maar we doen het graag, het is een mooie plek”.

Volgens de beheerders zijn er niet veel andere onbewoonde eilanden in Nederland waar je als toerist iets soortgelijks kunt beleven. “Eilandjes zat natuurlijk in Nederland. Ook verderop in het Randmeer, maar er zijn er niet veel waarop je langere tijd mag kamperen”.

Bruiloft?

Het is mogelijk om het gehele eiland exclusief af te huren voor een familiereünie, vriendenweekend of om een bruiloft te vieren. De groep heeft dan de beschikking over 13 slaaptenten (twee-, vier- en zes-persoons) waarin maximaal 50 personen kunnen overnachten. Daarnaast zijn er 2 groepstenten: in de ene tent (60 m2 groot) staat een keuken opgesteld en gezamenlijk gegeten worden. En in de Tipi Lounge kunnen de gasten ’s avonds gezellig met z’n allen rond het vuur zitten. En mocht er behoefte zijn aan een groepsactiviteit, dan biedt het eiland de mogelijkheid voor twee bijzondere en uitdagende spelen: het spel Landwaayers Basecamp: “hoe overleef je op een onbewoond eiland” en het spel Landwaayers Pirate’s Quest, waarin piraten, kapers en boekaniers centraal staan.

“Maar ook gezinnen die 1 tent willen huren zijn welkom. Op de boot maken de gasten al kennis met elkaar en delen dan de gezamenlijke ruimten. De kampeerders komen uit het hele land en het eiland is geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Het is ideaal voor iedereen die rust zoekt en gruwt van een camping met bingo en karaoke. En omdat het lijkt alsof de tijd stilstaat voelen mensen al na een paar dagen zich alsof ze hier een week of meer weg van alles zijn”.

De kosten voor een verblijf op het eiland liggen (seizoen 2015) tussen de 90 en 599 euro.

Dit verhaal verscheen eerder in ons gratis online magazine.

No Responses

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.