Klimaatneutraal op vakantie in Oostenrijkse bergen

Steeds meer vakantiegangers denken na over de impact die hun vakantie heeft op het milieu. Dat zie je alleen al aan het aantal accomodaties en bestemmingen dat probeert steeds duurzamer te zijn. Duurzaamheid is hip. Toch hangt er nog een redelijk geitenwollensokken-imago omheen. Het Familie-Landhotel Stern op het zonneplanteau Mieming laat zien dat dat nergens voor nodig is. Het doel van het hotel is om de impact van wereldwijde milieuvervuiling voor de toekomstige generaties zo veel mogelijk in te perken. Het hotel draagt een groen imago. Daarbij staan klimaatbescherming, het behoud van natuurlijke hulpbronnen en sociaal bewustzijn voorop.

Minder CO2 uitstoot
Met het streven naar duurzaamheid is het hotel in 2012 bekroond met een onderscheiding, uitgegeven door de provincie Tirol, voor de opvallende manier van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Om duurzaamheid en de bescherming van het klimaat te realiseren heeft het team van Stern een aantal strategiën bepaald die in een lijn staan met hun slogan: “Ik zorg voor jou, jij zorgt voor mij”. Met deze milieubewuste benadering boeken ze meetbaar resultaat. Sinds Stern, Oostenrijks derde klimaatneutrale hotel, haar duurzame strategie in 2011 heeft gelanceerd, is de CO2 uitstoot met 30% verminderd in 3 jaar.

Compensatie CO2 uitstoot
Familie-Ladhotel Stern biedt haar gasten een klimaatneutrale vakantie. CO2 uitstoot die niet kan worden opgevangen wordt gecompenseerd met de steun voor twee projecten die bijdragen aan de ontwikkeling van regionale en globale bescherming van het klimaat, waaronder een duurzaam bosbeheer in het zuiden van Vietnam en herbebossing van de weide boomgaarden op het Mieming plateau. Dit laatste project draagt direct bij aan de omgeving van het hotel in de gemeente Obsteig.

Groene activiteiten
Tijdens een verblijf in hotel Stern geniet je van het down-to-earth menu gebaseerd op traditionele recepten en bereid met lokale, natuurlijke ingrediënten. Nog nooit op pad geweest om eten te zoeken? Dan wordt het tijd om zelf op zoek te gaan naar wilde planten, bessen en fruit. Gewapend met een picnic mand en een kaart wandel je door de omgeving en ga je op zoek naar je eigen fruit. Eenmaal terug in het hotel staat de chefkok voor je klaar om creatief aan de slag te gaan en met jouw vondsten een gerecht samen te stellen. Wil je dicht bij moeder natuur slapen, dan kun je een nachtje doorbrengen in een hooiberg. Het hotel waardeert hulp van haar gasten. Niet alleen bij het verzamelen van ingrediënten, maar zeker ook bij het herbebossing project waarin wordt samengewerkt met lokale bewoners. Het hotel biedt ’s winters eveneens avontuurlijke uitstapjes in de bergwereld. Samen met een lokale gids ga je al wandelend of skiënd op pad.

Nieuwe houten suites
Het team van hotel Stern zit alles behalve stil en ontwikkelt door om de gasten een duurzame locatie te bieden te midden in de natuur. Zo zijn onlangs twee gloednieuwe houten suites opgeleverd, met een uitzicht op het Mieming plateau. De badkamers zijn voorzien van organische en klimaatneutraal Alpenlarch zeep. Alpenlarch biedt lokaal geproduceerde huidverzorgingsproducten.

Jezelf en je auto opladen
Hotel Stern’s meest opvallende recente innovatie is eco-vriendelijk en toekomstgericht. Alle gasten kunnen geheel kosteloos hun elektrische auto opladen op een speciaal daarvoor ingerichte parkeerplaats naast het hotel. Daarnaast wordt het gebruik van elektrische fietsen aangemoedigd. In de nabije omgeving kun je een e-bike huren tegen een gereduceerd tarief. Om jezelf even op te laden, wandel je naar de top verdieping van het hotel. Deze ‘power place’ is speciaal ingericht om te relaxen, op een loungestoel en met mooi uitzicht.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.