Wijngaarden Champagne op Werelderfgoedlijst

Aan de lijst van iconische UNESCO Werelderfgoed attracties als de Taj Mahal in India, de Machu Picchu in Peru en de Great Barrier Reef in Australië zijn sinds dit jaar ook de wijngaarden van de Champagne toegevoegd. Verschillende wijngaarden, champagnehuizen en –kelders in de Champagne-Ardennen zijn op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Deze hebben de beschermde status gekregen omdat ze volgens de VN organisatie van cultureel belang zijn.

Dom Pérignon

De erkenning vond plaats in de categorie “Continuing, Organically Evolved Cultural Landscape”, een categorie die in 1992 door UNESCO in het leven is geroepen. Het bijzondere proces van fermentatie dat als sinds de 17e eeuw wordt toegepast om champagne te maken dankzij Dom Pérignon – grondlegger van de champagne – werd positief beoordeeld als een gespecialiseerde ambacht dat is uitgegroeid tot een agro-industriële bedrijfstak.  De stemming was unaniem.

In totaal zijn 14 wijngaarden, champagneproducenten en –kelders opgenomen in de lijst opgenomen, variërend van kleine producenten tot wereldberoemde merken als Pommery, Veuve-Clicquot en Taittinger. Ook de Avenue de Champagne in Épernay – een chique avenue in het centrum met aan weerszijden talrijke champagnehuizen – veroverde een plek op de erkenningslijst. De 14 locaties zijn:

1 Coteaux d’Hautvillers Hautvillers
2 Caves coopératives d’Hautvillers Hautvillers
3 Cave Thomas Hautvillers
4 Coteaux d’Aÿ Aÿ
5 Caves d’Aÿ Aÿ
6 Coteaux de Mareuil-sur- Aÿ Mareuil-sur-Aÿ
7 Caves de Mareuil-sur- Aÿ Mareuil-sur- Aÿ
8 Colline Saint-Nicaise Reims
9 Caves Pommery, Ruinart, Veuve-Clicquot, Charles Heidsieck Reims
10 Caves Taittinger Reims
11 Caves Martel Reims
12 Avenue de Champagne Épernay
13 Fort Chabrol Épernay
14 Caves de l’avenue de Champagne Épernay

Vele champagnehuizen staan ook open voor bezoek van toeristen, die naast een proeverij ook een rondleiding door de wijnkelders en wijngaarden kunnen krijgen. Voor de echte ‘grand voyageurs’ is de champagne een uitgelezen streek om rond te touren met de door de nieuw verworven status iconische wijngaarden als achtergrond. De champagnehoofdstad Reims ligt op minder dan 4,5 uur rijden vanaf Utrecht en nog geen 3 uur vanaf Brussel.

Nader informatie over toerisme in de Champagne is te vinden op de vernieuwde website
www.champagne-ardennen-toerisme.nl.

Fotobron: CRTCA

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.