Zwitserland zet in op soort iGondel

Bij de presentatie voor het nieuwe wintersportseizoen blijkt Zwitserland een soort iGondel in de aanbieding te hebben. Een gondel die makkelijk uit de koker van de Apple ontwerpers had kunnen komen. Sneller, comfortabeler en hipper: de Zwitserse wintersportgebieden doen er alles aan om komend winterseizoen weer goed voor de dag te komen. Van design-gondels en liften die skigebieden verbinden, tot comfortabele combibanen: de opvallendste nieuwe liften van dit seizoen zijn te vinden in de skigebieden van Flims-Laax-Falera, Arosa Lenzerheide, de Aletsch Arena, Engelberg-Titlis en Adelboden-Lenk.

Design-gondels in Graubünden
De Bündner skigebieden Flims-Laax-Falera en Arosa Lenzerheide onderstrepen hun status als trendsetters met opvallende vernieuwingen. Vanaf deze winter brengt een door het ontwerpbureau van Ferrari ontwikkelde 10-persoonsgondellift skiërs en snowboarders snel van Alp Sogn Martin naar La Siala, in het skigebied van Laax. Deze design-gondellift vervangt een oude stoeltjeslift. Strak vormgegeven gondels zijn tevens te vinden in het gebied van Lenzerheide. Porsche Design Studio heeft de kabines ontworpen van de nieuwe lift, waarvan het dalstation zich in het dorp Churwalden bevindt.

Verbindingslift Lenzerheide
Een tweede belangrijke vernieuwing in het skigebied van Arosa Lenzerheide is de realisatie van de verbindingslift Obertor. Deze 4-persoonsstoeltjeslift verbindt beide kanten van het dal met elkaar, bij het gehucht Parpan. Hierdoor is een wandeling langs de weg of het gebruik van de skibus niet meer nodig. Ook wintersporters in Arosa profiteren ervan: de Piz Scalottas, het meest zuidwestelijk gelegen punt van het skigebied, wordt hiermee gemakkelijk haalbaar tijdens een dagtocht. De skigebieden van Arosa en Lenzerheide zijn in januari 2014 aan elkaar verbonden en vormen sindsdien een van de grootste aangeengesloten wintersportgebieden van Zwitserland, met 225 kilometer pistes.

Meer comfort in de Aletsch Arena
Gasten in de Walliser Aletsch Arena kunnen zich verheugen op meer liftcomfort: de 20 jaar oude gondellift van Riederalp naar Moosfluh is vervangen door een ‘combibaan’ met 8-persoonsgondels en 6-persoonsstoeltjes, voorzien van weerbeschermingskappen. Staan in de lift is hier verleden tijd: wintersporters houden hun ski’s of snowboard ondergebonden in de stoeltjes, terwijl wandelaars en skiklasjes met kleine kinderen plaatsnemen in de gondels. Een flinke comfortverbetering voor dit kindvriendelijke skigebied met 104 kilometer pistes en hooggelegen, autovrije dorpen.

Engelberg-Titlis: geen wachtrijen meer
In de grootste wintersportbestemming van Centraal-Zwitserland, Engelberg-Titlis, behoren wachtrijen bij het dalstation van het gebied Titlis definitief tot het verleden. De nieuwe TITLIS-Xpress, een 8-persoonsgondellift, brengt wintersporters direct vanuit Engelberg naar het op 2428 meter hoogte gelegen bergstation Stand. Wie verder wil naar het hoogste punt van het gebied, stapt hier over op de TITLIS Rotair: de vorig jaar gemoderniseerde, om zijn as draaiende kabelbaan naar Klein Titlis op 3028 meter hoogte.

Adelboden: wereldbekerpiste binnen handbereik
Een nieuwe 4-persoonsstoeltjeslift verbindt het hoofdskigebied van de wintersportregio Adelboden-Lenk met het afzijdig gelegen skigebied waar de wedstrijdpiste ‘Chüenisbärgli’ zich bevindt. Hierdoor kunnen wintersporters heel eenvoudig deze pittige piste bereiken. De Chüenisbärgli behoort tot de spectaculairste wereldbekerpistes van het alpine skiën bij de mannen. De skigebieden van Adelboden en Lenk, gelegen in het Berner Oberland, omvatten gezamenlijk zo’n 210 kilometer aan pistes.

Meer nieuwe liften in Zwitserse skigebieden

  • In het skigebied Motta Naluns bij Engadin Scuol zijn twee sleepliften vervangen door de snelle 6-persoonsstoeltjeslift Prui-Clünas.
  • Naast het snowpark van het gebied Corvatsch bij Engadin St. Moritz maakt de oude sleeplift Mandra plaats voor een nieuwe 4-persoonsstoeltjeslift.
  • In het Oost-Zwitserse Toggenburg vervangt een 10-persoonsgondellift naar de Chäserugg twee oude sleepliften.
  • Bij Andermatt, in het skigebied Gemsstock, wordt een nieuwe 6-persoonsstoeltjeslift van Gursch naar Gurschengrat in gebruik genomen, ter vervanging van een sleep- en stoeltjeslift.
  • In het skigebied van St-Luc/Chandolin, gelegen in het Walliser Val d’Anniviers, vervangt een snelle 6-persoonsstoeltjeslift de sleeplift La Fôret.
  • Aan de voet van de Matterhorn, in het skigebied van Zermatt, wordt de sleeplift Hirli vervangen door een snelle 6-persoonsstoeltjeslift.
0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.