4 herfst food festivals om te ontdekken in Istrië

Elk seizoen heeft zijn eigen smaken en daar is de herfst geen uitzondering op. Voor foodies is het een uitgelezen kans om authentieke streekgerechten te proberen tijdens een korte break. Herfst in Istrië betekent: op jacht naar de truffel, wijnen proeven en de geur van vers geroosterde kastanjes. Het schiereiland, gelegen in het noordwesten van Kroatië, heeft genoeg te bieden aan iedereen die een culinair uitje zoekt. Als je echt wil proeven hoe de herfst smaakt in Istrië dan kun je naar een van deze 4 food festivals:

1. Zigante Truffeldagen – Livade (tot en met 1 november)
De truffel is een zeldzame delicatesse met een magische aantrekkingskracht. Truffels groeien maar op een paar plekken in Europa, waaronder Istrië. Oktober is de topmaand voor de witte truffel, de duurste truffelsoort die onder de grond is te vinden.
Livade in de bossen van Motovun is het kloppende hart van truffelland Istrië. Tot en met 1 november 2015 staat alles in het teken van de truffel tijdens de Zigante Truffeldagen. Dat betekent ieder weekend truffels proeven, truffelproducten kopen en op truffeljacht gaan. De hele maand oktober kun je op pad gaan met een truffeljager en zijn honden om een glimp op te vangen van de geheime trucs om truffels op te sporen.
Een van de hoogtepunten van de Truffeldagen is het Tuberfest op 24 en 25 oktober met onder meer een grote witte truffelmarkt.
Restaurant Zigante in Livade is een goed restaurant om truffelgerechten te proeven. Restauranteigenaar Giancarlo Zigante vond in 1999 ’s werelds grootste truffel van 1,3 kilogram en belandde zo in het Guiness Book of World Records.

2. Tong in de spotlights – Umag, Novigrad, Buje en Brtonigla (20 oktober tot en met 30 november)
In restaurants en in wijnkelders in de plaatsen Umag, Novigrad, Buje en Brtonigla staat de hele maand oktober verse tong op het menu tijdens de ‘Dagen van de tong’. Tong is een graag geziene vis in de Istrische keuken, de vissoort is een grote inspiratiebron voor chefs die graag experimenteren met nieuwe smaakcreaties. Verwacht een driegangenmenu met tong als hoofdingrediënt geserveerd met wijnen en olijfoliën uit de streek.

3. Wijnfestival met rising Istrische wijnmakers – Svetvincenat (24 oktober)
Het jaarlijkse wijnfestival in Svetvincenat brengt al 40 jaar lang de beste Istrische wijnmakers samen. Een traditie die het mogelijk maakt om vernieuwende wijnen te proeven en nieuwe, jonge wijnmakers te ontmoeten. De nadruk ligt op het presenteren van opkomende wijnmakers die verrassende kwaliteitswijnen produceren.

4. Grappafestival in de kleinste stad ter wereld – Hum (25 oktober)
Het grootste aantal makers van traditionele, gedistilleerde dranken is te vinden in Noord- en Centraal-Istrië. Hun alcoholische meesterwerkjes zijn te proeven tijdens de Grappafestival dat jaarlijks in Hum wordt georganiseerd; met slechts 30 inwoners de kleinste stad in de wereld. De drank wordt meestal gemaakt van druivendraf (gegiste druivenschillen en –pitten) met toevoeging van aromatische- en medicinale kruiden. De populairste smaken zijn die met maretak, witte honing-, zure kersen- en munt-walnoten.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.