5 verrassende stedentrips in Duitsland

Voor een stedentrip hoef je deze herfst helemaal niet ver weg. Over de grens zijn er ook genoeg steden die nog het bezoeken waard zijn. Dwalen door de Duitse (en Nederlandse) voetbalgeschiedenis. Zien waar Wagner wereldberoemde opera’s componeerde. En je omgeven met een schat aan graffitikunst in een openluchtarena. Open een wereld die je nog niet kent en reis naar minder geijkte Duitse steden voor een paar onverwacht verrassende dagen. Dortmund, Bayreuth, Magdeburg en Bremen zijn misschien minder bekend, maar zeker een bezoekje waard.

1. Dortmund
Voetbalduels tussen NL-DUI staan voor veel emotie, voetbalhumor en herinneringen aan een roemrucht verleden. Denk: 1974. Alles daarover is vanaf 25 oktober 2015 op een interactieve manier te beleven in het nieuwe Deutsche Fussballmuseum in Dortmund. Het 7000 m2 grote museum brengt voetbaltraditie en de tijdloze fascinatie voor de bal samen, gelinkt aan sport, politiek en de Wir sind fussball- cultuur. Zo’n 150 jaar na de industriële revolutie ontketent de rauwe stad in dit voetbalminnende stukje Duitsland eindelijk een voetbalrevolutie.

2. Bayreuth
De Beierse stad Bayreuth is goede grond gebleken voor vernieuwers, kunst en creativiteit. Met de beroemde componist Richard Wagner als bekendste icoon. Wagnerfans kunnen er nu hun hart ophalen, want Villa Wahnfried, het huis van Wagner, is na een omvangrijke restauratie weer geopend voor het publiek. Er is uiteraard veel aandacht voor opera’s, zoals die Götterdämmerung, maar ook voor de Zeitgeist halverwege de 19e eeuw. Bijzonder: in Villa Wahnfried zitten de nazaten van Wagner achter de kassa.

3. Magdeburg
Als er een stad is die het label veerkracht verdient, dan is het wel het historische Magdeburg. De hoofdstad van Saksen-Anhalt blijkt een onverwachte kunststad. Zo is de vroegere gevangenis van Magdeburg dankzij Knast Kunst nu een plek voor 250 kunstenaars. En transformeerde de Aerosol-Arena in een voormalig industriegebied in een grote open-air graffitigalerie. Slapen in kunst? Dat kan in het Arthotel, onderdeel van de Grüne Zitadelle van de architect Hundertwasser.

4. Bremen
1200 jaar oud, maar o zo modern met een focus op duurzame technologie: handelsstad Bremen is groen en eco. Zo rijden er milieuvriendelijke hybride bussen rond en wordt het Weserstadion verwarmd met zonne-energie. Bremen weet ook wetenschap sexy te maken. Reis door fascinerende landschappen en ervaar de biodiversiteit van de aarde in het Science Center botanika in het Rhododendron-Park. Alles over klimaten en klimaatverandering leer je in het Klimahaus in de zusterstad Bremerhaven.

5. Steden zonder drempels
Frankfurt, Hamburg en Düsseldorf zijn natuurlijk geen onbekende steden. Misschien wel onverwacht is dat ze uitblinken in toegankelijk toerisme. De stadsrondleiding ‘Frankfurt begreifen’ aan de hand van tastobjecten, proeverijen en anekdotes is daarvan een voorbeeld. Hamburg heeft een speciaal programma voor mensen met een beperking. Zo hebben rolstoelers om de paar weken het rijk alleen in het populaire Miniaturmuseum. In Düsseldorf krijgen ‘barrièrevrije’ accommodaties het speciale Natko-keurmerk.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.