Beleef de herfst op zijn Duits

Als je er even tussenuit wil in de herfst hoef je helemaal niet ver te reizen. Je vindt al een hele andere wereld aan de andere kant van de grens. Bossen in herfstkleuren, glooiende heuvels, kuuroorden waar de open haard al aan mag, dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Hoewel? Zo nu en dan mag er iets nieuws open – maar alleen als het iets toevoegt. Bijvoorbeeld om het leven van enthousiaste wandelaars nog verder te veraangenamen.

Wandelen
Net open: het uitgebreide netwerk aan wandelwegen dat ‘Grafschafter Spurensuche’ heet. Bijna 400 km dwars door de groene Grafschaft Bentheim, verdeeld in dagetappes van 6 tot 35 km. De bewegwijzering sluit aan bij het Nederlandse Keuzepuntensysteem. Onderdeel is ook een wandelklassieker – de 80 km van langeafstandswandeling ‘PodragristenPad’, deels over Nederlandse grond. Genoemd naar drie avonturiers uit Coevorden die aan jicht leden, Podagra in hun reisverslag. Ze liepen in 1843 helemaal naar het verre Bad Bentheim, toen al befaamd om zijn heilzame, mineraalrijke bronnen.

Münsterland
Wandelen door een cultuurlandschap, overwegend vlak en opmerkelijk groen? Dat doe je in het Münsterland, in feite één groot natuurpark waar toevallig ook wat mensen wonen. Een echte wandelregio, dankzij routes zoals de Hermannsweg en Teutoschleifen. Minder bekend, maar zeker de moeite waard: de ‘Baumberger Ludgerusweg’ – in september toegelaten tot het selecte groepje met keurmerk ‘Qualitätsweg Wanderbares Deutschland’. Genoemd naar de heilige Ludgerus, zo’n 30 afwisselende kilometers slingerend van het oude klooster Stift Tilbeck naar prentenboekstadjes als Havixbeck en Billerbeck.

Pelgrimsroute Hümmlinger Pilgerweg
Met de pelgrimsroute Hümmlinger Pilgerweg kun je twee kanten op. Gewoon genieten van de geweldige omgeving – het idyllische natuurgebied Hümmling, hartje Emsland, molens, het barokke kasteel Clemenswerth, hunebedden, stukje moeras, een Bijbeltuin met 80 plantensoorten. Of je voegt er een vleugje bezinning en spiritualiteit aan toe. Op meerdere plekken vind je stilteruimtes, kapelletjes of spreuken om over na te denken, in alle rust. Bezinning en wandelen, het blijft een geslaagde combinatie. In Grafschaft Bentheim vind je Stift Wietmarschen op je route, niet ver van de wandelpaden in het Eckelkamp. Een historisch kloostercomplex, met ommuurde kloostertuin en eigen bosperceel (Stiftsbusch). Rondleidingen door de eeuwenoude, gaaf behouden gebleven gebouwen door vrijwilligers van de Heimatverein.

Wellness
In Bad Rothenfelde mag je het grootse, tweejaarlijkse licht- en videokunstfestival ‘Lichtsicht’ niet missen. Nog te beleven tot 7 februari 2016. Het hele kuurpark sprankelt van de bewegende en stilstaande projecties en lichtbeelden: in de boomtoppen van het park, over waterpartijen en fonteinen, in de nevelige zoutkristallen van het antieke ‘Gradierwerk’, een lange muur van twijgen waar al eeuwenlang mineraalrijk bronwater langs sijpelt. Het ‘Nieuwe Gradierwerk’, even verderop, verandert tijdelijk in Europa’s langste filmdoek. Allemaal verzorgd door internationale beroemdheden in de projectiekunst: William Kentridge en Robert Wilson. Ontdek meteen waarom ‘Wellness’ zo’n Duits begrip is. Het Osnabrücker Land heeft een van de mooiste en modernste thermaalbaden van Duitsland. In SpaTherme carpesol Bad Rothenfelde draait alles om de vitaliserende, ontspannende werking van zouten en mineralen, ofwel ‘Natursole’.

Voor meer informatie over wandelen in Duitsland ga je naar de website.
Foto: Emsland Touristik GmbH.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.