De ruïne die geen ruïne was

Vlak onder het Overijsselse Olst heb je op en bij landgoed De Haere twee opzienbarende verschijnselen, die zich 100 jaar van elkaar verwijderd afgespeeld hebben. Wie nietsvermoedend over het landgoed loopt kan daar zomaar de ruïne van een ogenschijnlijk eeuwenoud kasteel zien. De informatieborden bij de ‘restanten’ van het pand scheppen echter duidelijkheid. Het gaat hier om een zogenaamde folly, een liefhebberij van de rijkere standen in vorige eeuwen om landschapstuinen een ander uiterlijk te geven.

In dit geval was het een idee van de Fransman Pierre Gustav Voûte, die rond 1870 dit nep-bouwval liet neerzetten. Volgens het informatiebord van Overijssels Landschap, die nu over dit stukje natuur waakt, was Voûte in zijn eigen land voor spionage veroordeeld en ‘sindsdien de weg kwijt’. De Fransman steekt flink wat geld in het landgoed en laat onder andere een Engelse landschapstuin aanleggen. Hij raakt echter in financiële problemen en moet het hele complex laten veilen, maar nog voor het zover is sterft hij in 1901. De erfenis gaat naar zijn huishoudster, die zich geen moment bedenkt en nog voordat de eigenaar ter aarde gesteld is het hele landgoed aan de buurman (Jonkheer Van Berkhout) verkoopt.

Op hetzelfde landgoed, maar dan 2 km van de nep-ruïne, werd tussen 1950 en 1968 door militairen gewaakt over de IJssellinie. Een systeem, waarmee grote delen van Oost-Nederland onder water gezet konden worden om zo een hindernis te vormen voor mogelijk invallende Russen tijdens de Koude Oorlog. Dankzij de stichting IJssellinie zijn delen van dat militaire complex behouden gebleven en op gezette tijden te bezichtigen voor het publiek. Maar ook buiten die tijden is het al goed mogelijk om een beeld te krijgen van de opzet en het idee achter de linie.

De bunkers die de voor de verdediging moesten zorgen zijn nog te zien en er staan borden bij met veel informatie over de indeling en de manier waarop ze ingezet werden. Wie het Hanzestedenpad volgt komt langs beide bezienswaardigheden.

Een deel van de verdedigingswerken van de IJssellinie is herbouwd voor het publiek.

Een deel van de verdedigingswerken van de IJssellinie is herbouwd voor het publiek.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.