Dierenliefhebbers opgelet: De 5 migratietrips voor 2016

Het is altijd een indrukwekkend gezicht als hele groepen dieren gaan migreren. We kennen natuurlijk allemaal de vogels die naar het Zuiden vliegen. Maar ook andere dieren migreren en zijn soms van dichtbij te bekijken. Reisbureau Van Helden Travel heeft een top vijf samengesteld met de populairste migratietrips voor het komende jaar op basis van reserveringen van vakantiegangers.

1) Oost-Afrika; De Grote Trek (juli, augustus, september)
Met stip op een: de Grote Trek van de gnoes in Oost-Afrika.Deze ‘Great Migration’ vindt plaats tussen de Masai Mara in Kenia en de Serengeti in Tanzania. Duizenden gnoes, maar ook zebra’s en gazelles, migreren tussen deze natuurgebieden op zoek naar voedsel. Het exacte tijdstip van de jaarlijkse migratie is moeilijk te voorspellen. Juli, augustus en september vormen echter de beste maanden om de dieren in groten getale te zien en een spectaculaire oversteek van één van de rivieren van dichtbij mee te maken in de Masai Mara.

2) Mexico; migratie van monarchvlinders (december, januari, februari)
Als je het over migraties hebt, dan denk je misschien niet meteen aan vlinders. De migratie van monarchvlinders is echter een van de meest indrukwekkende migraties ter wereld. Miljoenen monarchvlinders vliegen elk jaar in de herfst vanuit de VS en Canada naar de bergen in het zuiden van Mexico om te overwinteren. De beste tijd om de monarchvlinders in Mexico te zien is december, januari of februari. El Rosario Butterfly Sanctuary in Ocampo is de meest geschikte plek om de migratie van de monarchvlinders van dichtbij mee te maken.

3) Antarctica; migratie van de keizerspinguïns (maart)
Antarctica, een fonkelend wit continent omgeven door ijskoude wateren. Elk jaar gaan de keizerspinguïns in Antarctica op een lange reis. Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming begint de paring. Keizerspinguïns vertonen uitzonderlijk broedgedrag. Het zijn de enige pinguïns die in de winter broeden. Voordat ze hun broedplaats bereiken, leggen ze in maart tientallen kilometers af over het ijs.

4) Canada; grijze walvissen (maart, april, mei)
Zeezoogdieren kennen lange migratieroutes. Grijze walvissen trekken van de zeedieren misschien het verst. Het grootste aantal reist op en neer tussen de Mexicaanse kust en de Beringstraat bij Alaska. Deze giganten, die wel 14 meter lang kunnen worden, trekken elk jaar van de broedplaatsen in Baja, Californië naar de voedselrijke wateren van Alaska. Deze reis van 19.000 kilometer geldt als één van de grootste migraties van zoogdieren ter wereld. Van maart tot eind mei doen de grijze walvissen de wateren van British Columbia in Canada aan.

5) Australië; rode krab migratie op Kersteiland (oktober en november)
Christmas Island of Kersteiland ligt in de Indische Oceaan op zo’n 350 km van Java, Indonesië. Op het eiland, dat deel uitmaakt van Australië, vindt elk jaar een spectaculaire migratie plaats. In oktober en november, aan het begin van het regenseizoen beginnen de grote rode krabben hier massaal aan hun migratie vanuit de bossen naar de kust om te paren en eitjes te leggen. Het zijn de circa 120 miljoen rode krabben die Kersteiland tot een van de meest interessante plekken maakt om de migratie van de rode krab met eigen ogen te aanschouwen.

Foto: Van Helden Travel.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.