Lorraine, da’s lekker!

De moeder aller keukens is de Franse keuken. Zowel kenners als leken roemen de smaaksensatie en verscheidenheid van Franse gerechten. Ook in de regio Lorraine spelen mooie gerechten en lokale producten een hoofdrol en de hoofdstad Metz heeft zelfs een Académie des Chefs. De keuken van de Lorraine rijkt veel verder dan de gelijknamige quiche. Tijdens de vakantie kan men op tal van manieren kennismaken met de lokale keuken en gerechten, middels workshops, festivals, proeverijen en andere activiteiten. Meer info over gastronomie in de Lorraine en de regio als vakantiebestemming is te vinden op deze site.

Lotharingen (Frankrijk)

Lokale producten en gerechten
Het delicate gele vruchtje de mirabel is hét streekproduct van de Lorraine. Klein maar fijn en bomvol met smaak. De mirabel wordt in tal van drankjes en gerechten verwerkt zoals bij Distillerie Maucourt waar ze er likeur van maken. Bezoekers kunnen hier van maandag – zaterdag een rondleiding en proeverij doen.

Truffels
Truffels komen zeker niet alleen in het Zuiden van Europa voor, maar ook onder andere in de Lorraine waar de soort “Tuber Uncinatum” regelmatig uit de grond gehaald wordt. Bij la Truffière de Saint-Remy in Saint-Remy-La-Colonne kan men tussen oktober en december met een gids en hond op pad om truffels te zoeken, maar daarnaast kan er uiteraard ook geproefd worden. In de bijbehorende winkel zijn tal van producten te koop.
Maison des Truffes mag in een rondrit langs attracties in de Lorraine eigenlijk niet ontbreken. Een mooi museum met alle info over de truffel – inclusief een informatieve film. Het pand ligt in Boncourt-sur-Meuse, in het hart van het regionaal natuurpark van de Lorraine en ligt pal naast een truffelgaard van zo’n 7 hectare. Er is tevens een winkel en men kan het zwarte goud proeven. Er worden kooklessen gegeven voor 6 tot 10 personen. Geopend in juli en augustus dagelijks van 14.00-18.00 uur met uitzondering van de maandagen en van september tot december ieder weekend van 14.00 uur tot 18.00 uur. Er is een Nederlandstalige website! Voor nadere info ga naar www.maisondestruffes.com.

Paté Lorrain
De oudste culinaire specialiteit uit de Lorraine is de paté Lorraine – een vleespastei die haar oorsprong vond in de plaats Baccarat. Waarin deze paté verschilt van andere varianten, is dat de paté Lorrain wordt omwikkeld in bladerdeeg en gemarineerd wordt in onder meer wijn en tijm.

Het welbekende schelpvormige eiercakeje werd in de 18e eeuw voor het eerst gemaakt in de keukens van het kasteel van koning Stanislas in Commercy. Bezoekers kunnen hier deelnemen aan rondleidingen en proeverijen die georganiseerd worden door de twee fabrieken in de stadA la cloche Lorraine Madeleines Grojean en la Boîte à Madeleines  www.madeleine-zins.fr en http://www.madeleine-commercy.com/accueil.php

Smaakvolle adresjes
Restaurant ‘Vins & Tartines’ in Nancy is gelegen in de renaissance wijk van de stad. Dineren doet men hier in een 17e-eeuwse gewelfde wijnkelder aan de Rue des Ponts. Danièle Mengin – sommelier van het restaurant – selecteert uit 700 wijnsoorten de best passende wijnen bij ieder gerecht. Na het diner kunnen gasten de oenotheek bezoeken om een flesje voor thuis te kopen.

‘La table de Pol’ in Metz is verstopt in het gezellige quartier d’Outre Seille, waar Chef de Cuisine Pol Nivoix voornamelijk kookt met producten van de lokale markt. Verwacht hier smaakvolle en seizoensgebonden gerechten.

‘La table du Haut Jardin’ in de Vogezen is het domein van meester restaurateur Didier Masson en zijn familie. Zij verwelkomen hun gasten in een gastronomische wereld. Masson serveert uitsluitend gourmet gerechten, veelal met planten, fruit en eetbare bloemen uit de Vogezen. In de winter wordt het diner geserveerd in de knusse voorkamer met knapperend haardvuur van de bijbehorende auberge en in de warme maanden kan men aanschuiven in de tuin.

Aan de sfeervolle Rue des Jardins in Metz staat de prestigieuze Académie des Chefs, waar sinds de opening in 2012 al meer dan 15.000 mensen een kookworkshop hebben gevolgd. Wie tijdens de vakantie zijn of haar culinaire vaardigheden en kennis wil bijschaven, kan hier terecht voor een variatie aan workshops. Ook leuk voor kinderen, die hier onder andere cupcakes en macarons kunnen leren maken.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.