Vier Halloween groots in Ierland

Wist je dat Halloween van oorsprong een Iers festival is? De vroegste vorm was ‘Samhain’, een einde-van-de-zomerfeest en ook wel bekend als het Keltische nieuwjaar, dat het begin van de lange winteravonden aankondigde. Deze overgangstijd werd gekoppeld aan de dood en het hiernamaals. De Kelten ontstaken vreugdevuren om vriendelijke geesten te verwelkomen en hen op weg te helpen. Ze droegen kostuums en maskers om het slechte te verjagen. Met zoveel jaren ervaring weten de Ieren dus wel hoe ze dit feest moeten vieren en dat zie je aan de vele en grote festivals, zoals in Derry, of ga naar het Bram Stoker Festival in Dublin.

Halloween in Derry
Halloween is BIG in Ieraland, dus elke zichzelf respecterende stad of dorp heeft wel een feest. Maar als je Halloween zelf ook groots wil vieren dan kun je naar Derry, Noord-Ierland. Deze beroemde ommuurde stad staat een heel weekend lang in het teken van dit griezelfestival. Het legendarische ‘Banken van de Foyle Halloween Carnival’, dat loopt van 29- 31 oktober, schijnt een spookachtig schijnwerper op de stad. De main event is ‘The Rise of the River Gods Carnival’ en straatparade, waar 40.000 man op afkomen. Dit maakt het het grootste Halloween feest in Europa, compleet met aflsuitende vuurwerkshow.

Nachtelijke markten, een kermis, een griezelig ambachtelijk dorp, storytelling, activiteiten voor kinderen en GhostBus tours en paden zullen allemaal deel uitmaken van alle griezelige reuring. En een grote kick om mee te maken is Chateau Le Fear, een spookhuis opgericht op Ebrington Square. Deze interactieve walk-through show zal een buitenaardse invasie laten zien, waar de aardbewoners die naar binnen durven te gaan zich helemaal dood schrikken.

Bram Stoker Festival in Dublin
In de aanloop naar Halloween en Samhain is Dublin the place to be. De straten worden rood als de hoofdstad zijn donkere kant laat zien voor vier dagen van levende verhalen en vier nachten van ondoden avonturen bij het Bram Stoker Festival (23-26 oktober). Dit festival is geïnspireerd op de in Dublin geboren schrijver Bram Stoker en zijn beruchte roman Dracula. Vier dagen lang is er een vol programma met gezinsvriendelijke avonturen voor horrorliefhebbers om de graaf en zijn schepper te vieren. Je vindt er grootschalige spektakels en intieme voorstellingen op ongewone plaatsen, samen met een hele reeks van film- en literaire evenementen.

Voor meer informatie over Halloween in Ierland ga je naar de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.