WEEKEND: Slag om Grolle

Wie komend weekend in de Achterhoek wat kanongebulder hoort moet niet verbaasd opkijken, want daar wordt bij Groenlo de Slag om Grolle nagespeeld. Met medewerking van vele re-enactors uit heel Europa, zal de belegering van Grolle in het jaar 1627 opnieuw worden beleefd. In de stad kunnen kampementen kunnen worden bezichtigd, is er een kinderprogramma, theaters, een kindercircus en een historische markt om de 17de eeuwse sfeer te verhogen.

Hierbij ons overzicht van wat je nog meer kunt ondernemen in het weekend van 24 en 25 oktober 2015:

 1. Chocolade – Op zaterdag 24 oktober komen verschillende top chocolatiers naar het Koninklijk Instituut voor de Tropen om hun bijzondere chocolades te laten proeven en de boeiende verhalen áchter de chocolade te vertellen. De hele dag staat in het teken van chocoladehoogtepunten en het proeven van nieuwe soorten.
 2. Paleis – In de herfstvakantie tot en met 25 oktober zijn er tijdens de Rabo Museumkidsweek bijzondere activiteiten in Paleis Het Loo. Kinderen van 5 tot en met 11 jaar krijgen de kans onder begeleiding een speciale ‘Paleisreis’ te maken.
 3. Rondvaart – Op 25 oktober wordt er een bijzondere rondvaart over het leven en werk van Van Gogh in Den Haag gehouden. Naast een goede gids is er ook muziek aan boord. Monique Hoogduin en Marcel van de Berg spelen het nummer Starry Starry Night van Don McLean.
 4. Aardewerk – Ter gelegenheid van de herfstvakantie wordt in de Koninklijke Porceleyne Fles (opgericht in 1653 en de enige overgebleven Delftse aardewerkfabriek) speciale activiteiten ontplooid. Hier wordt het wereldberoemde Delfts Blauw nog steeds beschilderd. Voor kinderen zijn er poffertjes en een schatjacht.
 5. Berenbeurs – Brabanthallen ’s-Hertogenbosch opent op zaterdag 24 en zondag 25 oktober 2015 haar deuren voor – volgens eigen zeggen – ’s werelds grootste poppen- en berenbeurs. De beursvloer wordt gevuld met stands waar allerlei verschillende producten verkocht worden voor de creatieve hobbyisten.
 6. Zandsculpturen – In de Beeldentuin in Garderen vindt tot en met 31 oktober 2015 het Veluws Zandsculpturenfestijn plaats. Het thema van dit jaar is Grootmoederstijd. Verder is er aandacht voor 125 jaar Vincent van Gogh.
 7. Design – Stap in de spannende, nieuwe wereld van Dutch Design Week (DDW). De 14e editie, tot en met 25 oktober 2015, belooft weer negen dagen bomvol Dutch design. Met veel nieuwe producten, maar ook de laatste trends en ontwikkelingen op ontwerpgebied, en traditiegetrouw veel aandacht voor onderzoek en experiment.
 8. Donker – 24 oktober 2015 is het de ‘Nacht van de Nacht’. De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties. Er zijn activiteiten verspreid over het hele land, zoals hier in Zeeland.
 9. Oktoberfeest – Sittard verkeert van 23 t/m 28 oktober 2015 in Duitse sferen. Dan wordt in de binnenstad van Sittard voor de 11e het Oktoberfeest gehouden. Kom naar de kermis, parades en het vuurwerk. Drink een pul bier, Weisswein of eet Bratwurst.
 10. Keukenhof – De Streekmarkt Kasteel Keukenhof is inmiddels een begrip in de regio Lisse en daarbuiten. Op zaterdag 24 en zondag 25 oktober organiseren is er de herfst editie van de streekmarkten. Er staan circa 80 kramen met de leukste lifestyle en lekkerste producten. De entree is gratis.
 11. Jazzfestival – Het programma van Roots in the Woods 2015 duurt ruim 2 weken. Op de hoofdlocatie, het Beekpark in Apeldoorn, wordt van 16 oktober t/m 25 oktober 2015 de herfst gevierd met (Jazz) muziek.
 12. Modelspoor – Eurospoor 2015 is van 23 t/m 25 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht. Op Eurospoor2015 zijn 50 van de mooiste werkende modelspoorbanen van spoorclubs uit binnen- en buitenland, demonstraties op modelbouwgebied, stands van detaillisten en natuurlijk de bekende modelspoormarkt van bijna 1 kilometer lengte, waar gebruikte treinspulletjes en bijzondere modellen geruild en verkocht worden, te vinden.
 13. Vogelverschrikker – Het Vogelverschrikkerfestival in Valkenswaard vindt plaats van 24 oktober t/m 1 november 2015. Deze editie staat bol van muziek, theater, silent disco, lezingen en verrassingen.
 14. Sprookje – Beleef tijdens de herfstvakantie het muzikale avontuur van Peter en de Wolf in Museum Speelklok te Utrecht. Het interactieve sprookje vertelt het spannende verhaal van de avonturen van de jonge Peter en de grote grijze wolf. Want wat moet je doen als de wolf een eend heeft ingeslikt? Daar weet de dappere Peter wel raad mee.

Buitenland

Activiteiten in het buitenland dit weekend.

 • Tsjechische creativiteit, design en mode is te zien bij het designfestival Pop&Shop in de Brusselse De Markten in het weekend 23-25 oktober 2015. 40 jonge designers en ontwerpers uit 9 Europese landen gaan op Pop&Shop hun werk voorstellen aan het publiek.
 • Elke twee jaar richt het Münsterland Festival zijn schijnwerpers op een ander land. Dit jaar worden bekende muzikanten en aanstormend talent uit de Benelux gepresenteerd. Tot en met 24 oktober worden, veelal op bijzondere locaties in het Münsterland én de Nederlandse grensstreek, in totaal 39 concerten gegeven.
 • Voetbalduels tussen NL-DUI staan voor veel emotie, voetbalhumor en herinneringen aan een roemrucht verleden. Denk: 1974. Alles daarover is vanaf 25 oktober 2015 op een interactieve manier te beleven in het nieuwe Deutsche Fussballmuseum in Dortmund. Het 7000 m2 grote museum brengt voetbaltraditie en de tijdloze fascinatie voor de bal samen, gelinkt aan sport, politiek en de Wir sind fussball- cultuur.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.