Beleef het kerstgevoel in het Groene Hart van Italië

Kerst kan in Nederland gevierd worden, maar als je het eens anders wil aanpakken dan kun je ook naar het buitenland toe. Er zijn genoeg plaatsten waar kerst uitbundig gevierd wordt. Zo ook in Umbrië, Italië. Kerst is een echt familiefeest. En waar is la famiglia belangrijker dan wat dan ook? Juist, in Italië! Hier wordt kerst dan ook heel uitgebreid gevierd. Umbrië in midden-Italië is een schitterende plek om de laatste dagen van het jaar door te brengen met familie of vrienden. Het sneeuwt er regelmatig goed, waardoor het hele gebied gehuld wordt in een wit kleed waarin ’s avonds de vestingstadjes sfeervol oplichten. Overal wordt de kerstperiode uitgebreid gevierd met kerstmarkten, processies en levende kerststallen. In Gubbio vind je bovendien de grootste kerstboom ter wereld.

Grootste Kerstboom ter Wereld
Al jaren heeft de middeleeuwse stad Gubbio de allergrootste kerstboom ter wereld. Deze wordt tegen de helling van de Monte Ingino aangebracht door middel van drieduizend lampjes. De boom is 650 meter hoog en 350 meter breed. De spectaculaire boom trekt kijkers uit de hele wereld en werd afgelopen jaar officieel ontstoken door Paus Franciscus. Gubbio zelf is ook zeker een bezoek waard: het is een ontzettend sfeervol stadje met prachtige monumenten en kerken.

Kerststallen in alle soorten en maten
In Umbrië worden ongelooflijk veel kerststallen georganiseerd. Niet verwonderlijk, want de kerststal is hier uitgevonden. In 1223 organiseerde Franciscus van Assisi himself de eerste, in het plaatsje Greccio. Hele dorpen veranderen in Bethlehem in het jaar nul, vaak met honderden figuranten. We hebben een paar bijzondere voor je op een rijtje gezet:

De Oudste Kerststal
In Greccio wordt elk jaar de allereerste kerststal ter wereld opnieuw nagespeeld. Deze werd in 1223 door Franciscus van Assisi bedacht en uitgevoerd met behulp van Giovanni Velita, Heer van Greccio. Figuranten in Middeleeuwse kledij beelden zes kerstscènes uit.

Klein Bethlehem bij de Marmore Watervallen
Met maar liefst honderdvijftig figuranten wordt hier het kerstverhaal nagespeeld tegen de achtergrond van de spectaculaire Marmore watervallen, die wel 165 meter hoog zijn. Voor de gelegenheid worden ze ’s avonds verlicht.

Levende kerststal in Acquasparta
Dit dorp klinkt niet alleen mooi, het is ook officieel één van de mooiste dorpen van Italië. Op 26 december,1 en 6 januari is het hele dorp omgetoverd tot een grote levende kerststal met honderdvijftig figuranten.

De Mooiste Kerststal
In Ferentillo staat van 22 tot en met 31 december een enorme handgemaakte kerststal opgesteld met licht- en rookeffecten en bewegende delen. De kerststal werd in 2003 gekozen tot Mooiste Kerststal van Italië.

De Drijvende kersttal
In het sfeervolle Piediluco aan het gelijknamige meer is van 8 december tot 12 januari een drijvende kerststal te bewonderen. ’s Avonds is de kerststal sfeervol verlicht.

Meer informatie
Op de website vind je nog veel meer kerststallen in Umbrië. Op de website van de regio Umbrië vind je alles wat je maar wilt weten over Umbrië.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.