Ontdek de Donau op een andere manier

Als beroemde waterweg dwars door Europa verbindt de Donau, toeristische bezienswaardigheden in maar liefst negen landen over een lengte van bijna 3.000 km. Vanaf de bron in het Zwarte Woud tot in het Beierse Passau maakt de jonge Donau zijn eerste 600 kilometers door een van de mooiste, deels nog ongerepte landschappen van Zuid-Duitsland. Om die reden is het project ‘De Jonge Donau’ opgezet, een initiatief van de marketingorganisaties van de deelstaten Baden-Württemberg en Beieren in samenwerking met de Deutsche Zentrale für Tourismus (DZT).

Tegen de stroom

Waar veel toeristen en touroperators er voor kiezen de rivier af te zakken richting het eindpunt in de Zwarte Zee, oriënteren de Duitse deelstaten en de DZT zich tegen de stroom in op het beginpunt van de Donau, bij de bron in Donaueschingen. Petra Hedorfer, bestuursvoorzitter van de DZT, over het nieuwe initiatief: “Onder de merknaam ‘De jonge Donau’ ontstaat een samenwerkingsverband met onze partners in Baden-Württemberg en Beieren, zodat we het toeristische aanbod van steden en regio’s kunnen koppelen aan de vraag uit belangrijke buitenlandse markten, zoals Nederland.”

Deze benadering levert al meteen verrassende inzichten op over de rivier. Wie de Jonge Donau wil ontdekken, doet dat bij voorkeur niet met een grote riviercruise, maar op actieve en kleinschalige wijze met bijvoorbeeld een kano of (binnenkort) een bootje op zonne-energie. En door activiteiten als wandelen, fietsen of segwayen in de gebieden op de oevers kijk je niet alleen vanaf water naar de oevers, maar ook naar dat wat er zich in de directe omgeving van de rivier afspeelt.

Reisrichting

“Vanwege het veelzijdige vakantieaanbod in Beieren willen we toeristen laten zien dat ze niet altijd de vaste reisrichting stroomafwaarts hoeven te volgen, maar ook eens het Duitse deel van de Donau in westelijke richting kunnen ontdekken”, vervolgt Jens Huwald, directeur van Bayern Tourismus Marketing GmbH. ,,Om een nieuwe, jongere doelgroep te bereiken, brengen we de meer onconventionele activiteiten rond de Donau voor het voetlicht. Zo kan de Romeinse stad Günzburg worden verkend aan de hand van een fantasierijke audiotour, Neu-Ulm worden ontdekt met een segway, en wie van design houdt kan een bezoek brengen aan lifestyle-bestemming Ingolstadt.”

Andreas Braun, directeur van Tourismus Marketing GmbH Baden-Württemberg legt uit waarom de jonge Donau wordt gezien als de ‘oorsprong van Europa’: “In het zuiden van Duitsland ontspringt niet alleen de bron van deze belangrijke Europese rivier, hier ligt ook de culturele oorsprong van Europa. Niet ver van de Donau vandaan werden in de grotten van de Schwäbische Alb de oudste bekende kunstwerken van de mensheid ontdekt. Zo’n 40.000 jaar geleden werden hier ook werden hier de eerste paalwoningen gebouwd. De vele burchten, kastelen en kloosters die daar door de eeuwen heen bijkwamen, zijn nog steeds bepalend voor het landschap.”

Bijzondere tips

Doelgerichte marketingacties moeten de naamsbekendheid van de ‘Jonge Donau’ in het buitenland vergroten en het incoming-toerisme laten toenemen. Zo geeft de nieuwe website www.jongedonau.nl bijzondere tips voor activiteiten in de deels ongerepte natuur die rond de rivier te vinden is, van een helicoptertocht boven een 15 miljoen jaar oude krater tot een kanotocht door een canyonachtig landschap. Ook op de site van het Duits Verkeersbureau is informatie te vinden: www.germany.travel/jungedonau.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.