Ontdek de winter van vroeger in het Openluchtmuseum

Nu hebben we allemaal verwarming in huis, zodat we het niet koud hoeven te hebben in de winter. Toch is dat niet altijd zo geweest. Beleef de echte winters uit onze geschiedenis in het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem. Zes weken lang, van 5 december 2015 t/m 17 januari 2016. IJspret op de schaats- en sleebaan, en ouderwets wintervertier op het Zaanse plein. Warm je handen bij het vuur, luister naar verhalen en geniet van de echte wintersfeer. Nieuw dit jaar is een krabbelbaantje voor de kleine en grotere beginners.

Ons dagelijks leven in de winter
Hoe vierden we Kerst in 1910? Wat deden de Marker vissers als er ijs lag? En hoe warm was het eigenlijk bij het houtvuurtje? Het museum is vol van activiteiten, geuren en verhalen over werken, feesten en eten, schaarste en overvloed, kou en kleding, vervoer en vrije tijd in de echte winters van vroeger.
De winterkermis komt tot leven op het Zaanse Plein met een nostalgische rupsbaan voor de kleintjes, er is een Kop van Jut en bij de ‘Vroolijke Keuken’ gooi je oud serviesgoed aan gruzelementen. Ook is er een gezellige wintermarkt met ambachtelijke demonstraties en een kruidentent waar hardnekkige winterkwaaltjes bestreden worden. Bak een broodje boven het vuur op het Kindererf of speel oud-Hollandse caféspellen als sjoelen, ringwerpen en het hamertjesspel. Elk weekend en in de vakantie is het sfeervolle Zeeuwse kerkje gevuld met zang en muziek.

Help de warm water- en vuurverkoper
Een eeuw geleden waren er in grote steden overal winkeltjes die warm water en vuur verkochten. Een bittere noodzaak, want vuur maken en water koken kostte veel tijd en brandstof. Vuurverkoper Lambertus heeft in de Amsterdamse steeg in het museum zo’n ‘nerinkje’ met gloeiende kooltjes en heet water. In de winter doet hij gouden zaken en dus heeft hij hulp nodig.
Museumbezoekers (jong en oud) schieten te hulp in een interactief winterspel. Ze gaan op onderzoek uit en ontdekken wat de ‘klanten’ in het museum nodig hebben en verkopen hen de juiste producten. Het winterspel wordt elk weekend en in de kerstvakantie gespeeld in het museum en online via de website.

Evenement 19 en 20 december: Landleven Winter
Op 19 en 20 december organiseert het Openluchtmuseum i.s.m. het magazine Landleven een weekend vol Nederlandse wintertradities om warm van te worden. Creativiteit en het buitenleven staan centraal. Zo maken bezoekers een kerstboom maken wilgentenen, leren schapen drijven en luisteren naar de prachtige klanken van de midwinterhoornblazers. Tussendoor shoppen ze originele kerstcadeaus of bewonderen de rendieren die speciaal voor Landleven Winter naar het museum komen.

Informatie
Tijdens de Winter in het Openluchtmuseum – van 5 dec. 2015 t/m 17 jan. 2016 – is het museum dagelijks geopend m.u.v. 25 dec. en 1 jan. Op die dagen is het museum gesloten. Kijk voor openingstijden op de website en voor concerten en activiteiten hier. Entree: € 16,00 (13+), € 12,00 (4 t/m 12 jr.), Kinderen 0 t/m 3 jr. en houders van (Vrienden-) museumkaart hebben vrij entree. Gebruik schaatsen is gratis.
Foto: Wim de Knegt.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.