Slapen op een matras van bubbels in Champagne

In de winter is het extra knus om er romantisch met z’n tweeën tussenuit te gaan. Na een dag rondstruinen door liefelijke dorpjes kom je terug in je hotel om lekker warm te worden. Een van de streken die zich uitstekend leent voor een romantische get away deze winter is Champagne-Ardenne. Ben je op zoek naar een meer persoonlijk, landelijk en kleinschalig overnachtingsadres te midden van wijngaarden? Dan zijn de vele B&B’s in de regio Champagne-Ardennen een aanrader. De streek heeft veel knusse adresjes waar kleinere champagneproducenten, naast het verbouwen van wijngaarden, tevens een bed & breakfast accommodaties runnen. Kan je meteen flessen champagne meenemen voor de feestdagen. Hieronder een kleine selectie van het aanbod.

Champagne ‘Voirin-Jumel’ in Cramant
Cramant is een gemeente in het departement Marne en een van de slechts zes dorpen waar ze blanc de blanc grand cru maken. Wijnhuis ‘Voirin-Jumel’ wordt gerund door de vierde generatie van de familie en de vier B&B kamers en de gîte bieden een prachtig uitzicht op de omringende wijnvelden. Gasten krijgen een rondleiding door de kelders en er zijn verschillende proeverijen waaronder de bijzondere Cuvée 555.

‘La Chevalée’ in Hautvillers
Het dorp Hautvillers is eigenlijk een verplicht nummer voor iedere champagneliefhebber. Het wordt wel beschouwd als de geboortegrond van de champagne. De monnik Dom Pérignon werkte hier aan de godendrank en zijn laatste rustplaats is te zien in de abdij. Wandel door de smalle straten en let vooral op de vele smeedijzeren uithangborden boven deuren van huizen: ze geven het beroep van voormalige bewoners aan. Wanneer je de afbeelding van een koe ziet, ben je aangekomen bij ‘La Chevalée’ , voorheen een boerderij maar nu een B&B met drie suites: ‘Rocinante’, ‘Bucephalus’ en ‘Embelle’. Gastvrouw Cécile Fedyk laat je proeven van de Brut Reserve en de Brut Rose. Wil je kiezen uit 150 champagnelabels, loop dan naar de champagnebar annex winkel ‘Au 36’ – het ligt aan nummer 36 aan de Rue Dom Pérignon.

‘La Loge Vigneronne’ in Changy
In het hart van de champagnestreek ligt het dorpje Changy waar Jean-Phillipe Menu-Jacquier en zijn vrouw Corinne niet alleen wijn verbouwen, maar ook het ‘Maison d‘Hôte La Loge Vigneronne’ runnen. De drie kamers kunnen het best worden vergeleken met een knus appartement en bieden ieder plek voor twee personen. Wie na de winter nog eens terug wilt komen, kan heerlijk toeven aan het zwembad of met Jean-Philippe mee de wijngaarden in gaan. Rust is hier vrijwel een garantie, want Changy telt maar 115 inwoners.

‘Maison des Vignes de Verzenay’ in Verzenay
Op zo’n 17 km ten zuidoosten van Reims ligt het plaatsje Verzenay dat omgeven is door wijngaarden. In he dorp runnen Emmanuel en Marjolaine Pathois de gîte ‘Maison des Vignes de Verzenay’ met 3 kamers. Manlief neemt je mee op sleeptouw door de kelders, waar hij je informeert over het reilen en zeilen van een kleine champagneproducent en Marjolaine kookt de sterren van de hemel.

B&B’s in de Franse Ardennen
Hoewel het departement Ardennen – de noordelijkste streek die grenst aan België en Luxemburg – geen wijngaarden heeft, is het heuvelachtige en bosrijke landschap een mooie winterbestemming voor een weekendje weg. Wil je een keer logeren in een bijzonder B&B, dan zijn ‘Chez Odette’ en ‘O Sixième Sens’ in Williers aanraders. Het gaat moeilijk worden om te kiezen tussen deze twee, want beide behoren tot de toppers in de streek. De eerste is een ‘über chique’ plek met negen kamers, zeer strak en stijlvol ingericht, met chocoladebruine kleuren en een gastronomisch restaurant. Essentiele oliën, natuurzeep, biologisch ontbijt, kamers ingericht met de thema’s vuur, water, lucht en aarde – een verblijf in chambre d’hôte ‘O Sixième Sens’ is een rustgevende belevenis. Buitenzwembad, sauna, bubbelbad en een tuin.

Pastorie omgetoverd tot B&B
Een voormalige pastorie in Sévigny-Waleppe is omgetoverd tot accommodatie. ‘Le Presbytère de Sévigny’ heeft vier slaapkamers en eigenaresse Laurence kookt op verzoek een avondmaal. Het hele huis huren kan ook, er kunnen maximaal 9 personen terecht.

Kijk voor meer informatie over de Champagne-Ardennen op de website.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.