Spot het Noorderlicht in Spitsbergen

Het Noorderlicht zien staat hoog op het verlanglijstje van veel reizigers. Svalbard, hier beter bekend als Spitsbergen, is de meest noordelijke toeristische bestemming ter wereld en biedt daarom de beste garanties voor aurorajagers. De beste periode om het poollicht van je bucketlist te schrappen is tussen eind oktober en eind februari. Nu is dus je kans.

Spitsbergen
Bij wie staat het noorderlicht spotten niet op de bucket list? En terecht: het natuurfenomeen levert een onwaarschijnlijk schouwspel op en is maar op enkele plaatsen ter wereld goed zichtbaar. De beste kans om het noorderlicht te spotten heb je in Spitsbergen, de meest noordelijke toeristische bestemming ter wereld. Spitsbergen – officieel Svalbard genaamd – bevindt zich op amper 1200 km van de Noordpool en is daardoor al bij het kleinste beetje geomagnetische activiteit getuige van het noorderlicht. Dat is anders dan op het Europese vasteland, waar er een stuk meer geomagnetische activiteit moet zijn om het luchtspektakel te kunnen zien. In Spitsbergen kan je zelfs overdag van het noorderlicht genieten.

Sneeuwmobiel safari
Je kan natuurlijk niet de hele dag op het Noorderlicht zitten wachten, maar gelukkig zijn er ook genoeg andere activiteiten. De meeste activiteiten starten vanuit de hoofdstad Longyearbyen. Deze stad kan je het makkelijkst doorkruisen met een sneeuwmobiel. Ook in de natuurlijke gebieden rondom de stad is dat de meest efficiënte manier om je te verplaatsen – er zijn op het eiland ook maar weinig officiële wegen. Ook bezoekers kunnen hun kans wagen op het avontuurlijk vervoersmiddel. Svalbard Booking organiseert dagelijks sneeuwmobiel safari’s, waarbij je naast de prachtige landschappen een grote kans hebt om rendieren, vossen en ijsberen te spotten. De ervaren gidsen leiden je naar afgelegen plaatsen waar je in alle rust het noorderlicht kunt genieten. Echte waaghalzen kunnen er ook zonder gids op uit trekken en een privé sneeuwmobiel huren. Dat is niet zonder risico – je moet namelijk altijd voorbereid zijn op ijsberen.

Huskytocht
Iets minder G-krachten, maar daarom niet minder leuk: een huskysafari’s op Spitsbergen. Samen met vrienden of familie kun je je voor enkele uren op een slede plaatsen, voortgetrokken door een horde uitgelaten husky’s. De honden en gidsen van Green Dog Svalbard of Svalbard Husky leiden je vier uur lang rond door de landschappen van de eilandengroep, verlicht door het noorderlicht. Tijdens de rit passeer je naast het luchtspektakel ook heel wat gletsjers, bevroren fjorden en wie weet zelfs ijsberen.

IJsgrotten verkennen
In Spitsbergen kun je door de extreme kou ’s winters ondergrondse ijssculpturen bezoeken. Zo’n 30 meter diep vind je er onaangetaste ijsgrotten terug die er elk jaar anders uitzien, doordat ze in de zomermaanden weer smelten en andere vormen aannemen. De gidsen van Svalbard Wildlife Expeditions wandelen anderhalf uur met je mee richting de ijsgrotten, waar je met helm en extra licht op zak dit natuurspektakel kunt aanschouwen. Wees voorbereid op het nodige avontuur, want onderweg zal je soms tussen, onder of boven het ijs moeten kruipen.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.