Voetballende robots en meer op nieuw festival

Wetenschap lijkt geen voor de hand liggen onderwerp voor een festival, maar dat wetenschap ook tot de verbeelding kan spreken willen ze laten zien het nieuwe festival Eureka!. In het voorjaar van 2015 kreeg Nederland de kans mede te bepalen waar de wetenschap zich de komende tien jaar mee bezig gaat houden. Bijna 12.000 mensen hebben daarop hun wetenschappelijk relevante vraag ingediend, welke nu samen de Nationale Wetenschapsagenda vormen. Op zondag 29 november laat EUREKA! Festival met behulp van bekende wetenschappers een aantal verrassende en interessante vragen tot leven komen in de vorm van live experimenten, proeven, mini-colleges, debatten en films in de Westergasfabriek in Amsterdam.

Wetenschappelijk relevante vraag
Wat is de invloed van muziek op onze hersenen? Gaan robots ons werk in de toekomst overnemen? Wat veroorzaakt slapeloosheid in de mens en hoe kan taal en taalgebruik ook de perceptie van het leven laden? Het zijn voorbeelden van een aantal van de 12.000 vragen waarop het antwoord wordt gegeven tijdens het EUREKA! Festival. Sprekers zijn bekende wetenschappers als Beatrice de Graaf, Jose van Dijck, Eus van Someren, Peter Werkhoven en Erik Scherder (in samenwerking met het Nederlands Jeugd Strijkorkest!).

Een spannend staaltje robottechniek
Robots die geheel autonoom een potje voetbal spelen, het is een van de bijzondere activiteiten die te zien zal zijn tijdens het EUREKA! Festival. Ook kan je e-nummers proeven, kennis maken met voedsel van de toekomst, je angsten temmen met een computerspel, wetenschappelijk bier drinken, gezond gamen, je eigen gezondheid monitoren, hightech fashion catwalk shows bewonderen en nog veel meer.

Over de Nationale Wetenschapsagenda
De Nationale Wetenschapsagenda wordt opgesteld door de Kenniscoalitie. De Kenniscoalitie bestaat uit de universiteiten (VSNU), hogescholen (VH), Universitair Medische Centra (NFU), KNAW, NWO, VNO-NCW, MKB-Nederland en de instituten voor toegepast onderzoek (TNO/TO2). De Nationale Wetenschapsagenda is een initiatief van de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Economische Zaken.

Toegangskaarten kosten 15 euro (kinderen tot 12 jaar 7,50 euro) en zijn verkrijgbaar via op de website, hier vind je ook meer informatie.
Foto: Bart van Overbeeke.

Voetballende robots en meer op nieuw festival 9

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.