Dubrovnik is klaar voor het nieuwjaar

Hoewel Kroatië vooral bekend staat als een geweldige zomerbestemming, zijn er een tal van mogelijkheden die het ook tot een fantastische Advent- of Nieuwjaarsbestemming maakt

Dubrovnik en Split zijn twee voorname steden aan de Kroatische kant van de Adriatische Zee. Split staat bekend als de zogenaamde culturele hoofdstad van Dalmatië, terwijl Dubrovnik vaak wordt gezien als de “Parel van de Adriatische Zee” vanwege de idyllische en historische sfeer die de stad ademt. De middeleeuwse sfeer die deze beide steden hebben, komt vooral in de winter goed tot uiting.

Dubrovnik

De stad, gelegen in het zuiden van Kroatië, is beroemd om haar culturele erfgoed. De oude stad van Dubrovnik is in 1979 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De oude binnenstad van de stad bestaat uit een netwerk van kleine straatjes en steegjes. In de winter kun je ze rustig verkennen omdat ze over het algemeen in de winter alleen worden bezocht door de lokale bevolking. Dankzij het milde klimaat in Dubrovnik is het er fris, maar niet ijskoud. Hierdoor kun je zelfs in hartje winter nog buiten op het terras genieten van de Kroatische gerechten.

Wanneer je een bezoek brengt aan de stad tijdens de Advent periode, mag een bezoek aan de kerstmarkt zeker niet ontbreken. Geef je over aan de heerlijke geuren, de sfeervolle muziek, de rijke smaken en prachtige lichtjes op het Sponza plein en maak kennis met de kersttradities van Dubrovnik. Met het uitgebreide aanbod aan heerlijk eten, fraaie accessoires en decoratieve spulletjes die op de markt te vinden zijn, slaag je zeker in je zoektocht naar het perfecte kerstgeschenk of souvenir voor familie en vrienden. De markt is open tot 6 januari, lang genoeg dus om de verschillende lekkernijen te proeven of op zoek te gaan naar het perfecte kerstcadeau.

Dubrovnik heeft ook een van de beste Oud en Nieuw-vieringen van alle steden aan de Adriatische kust. Zo kun je in de hoofdstraat van de prachtige oude stad tot ´s avonds laat meedansen en genieten van authentieke Kroatische muziek. Op nieuwjaarsdag kan het jaar worden ingeluid met het Nieuwjaarsfeest in Stradun, waar prachtige klassieke evergreens en beroemde aria’s te beluisteren zijn.

Split

Split is de op een na grootste stad van Kroatië en organiseert jaarlijks een waar hoogtepunt in december: een Kerstmarkt die over de hele boulevard loopt en zijn hoogtepunt beleeft met het Adventilacija, een muzikaal en culinair programma. Dit is geen standaard kerstmarkt omdat het hele nachtleven zich in de winter afspeelt op deze markt. Er worden hier de winter door concerten en dj optredens gegeven. Overdag zijn er verschillende optredens wat Split tot een ideale kerstbestemming maakt.

Dankzij het milde klimaat in de stad kunnen alle Advent vieringen buiten plaatsvinden. Omdat het gemiddeld rond de 15 graden Celsius is, zijn de straten van Split met de kerstdagen gevuld met mensen die genieten van kerstactiviteiten. Een van een oude tradities uit Split en Dalmatië, is het bijwonen van kerkdiensten – zo kun je een dienst bijwonen in één van ’s-werelds oudste kathedralen, de Kathedraal van Saint Domnius, die is gebouwd in de 4e eeuw. Ook kun je een nachtdienst bijwonen in een kleinere kerk, zoals bijvoorbeeld de Onze Lieve Vrouwe van Bethlemen op Marjan. Kinderen kunnen genieten van speciale Advent evenement of naar een Nieuwjaarsfeest gaan. De markt is open tot 10 januari en wordt gesloten met een groot dansfeest.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.