Er komt sneeuw naar de Alpen!

Volgende week wordt het kouder, niet alleen in Nederland ook de wintersportgebieden profiteren ervan. Dat is goed nieuws voor wintersporters, want vanaf volgende week wordt er flinke sneeuwval in de Alpen verwacht. Dat meldt Weerplaza. Het begin van het wintersportseizoen is ronduit triest te noemen. Met sneeuwkanonnen proberen ze er in de bergen nog wat van te maken, maar echt ideaal is het niet. De sneeuw kan dus niet snel genoeg komen voor de meeste wintersportgebieden.

Jaarwisseling
Sneeuwliefhebbers moeten nog wel even geduld hebben: De eerste sneeuw valt na de jaarwisseling. Goed nieuws voor iedereen die volgende week op wintersport gaat. Weerplaza verwacht dat er 30 tot plaatselijk 80 cm sneeuw gaat vallen, ook op de lager gelegen pistes. Vanaf 1500m en hoger zullen de skimogelijkheden flink verbeteren.

Omstandigheden
Op dit moment zijn de omstandigheden op de hoge pistes en gletsjers redelijk tot goed. Bij volop zon en weinig wind kan goed geskied worden. Onder de 2500 meter wordt de sneeuwkwaliteit snel slechter en geregeld ligt er zelfs helemaal geen sneeuw. Donderdag, 31 december, begint het in Frankrijk en het westen van Zwitserland te sneeuwen. De sneeuwvalgrens daalt dan naar 1000 tot 1300 meter. Tijdens de jaarwisseling breidt het sneeuwgebied zich uit naar de noordflanken van de Zwitserse, Oostenrijkse en Duitse Alpen. In veel skigebieden is er op dat moment zo’n 10 tot 20 cm sneeuw gevallen. Niet bijzonder veel, maar doordat de temperaturen laag blijven wel een welkome bodem voor de pistes. De sneeuwkanonnen kunnen het werk verder afmaken zodat meer pistes begaanbaar worden. In de Italiaanse Alpen en het zuiden van Zwitserland valt nauwelijks sneeuw. Wel wordt het ook daar kouder.

Meer sneeuw onderweg
Meer sneeuw verwacht Weerplaza in de dagen daarna. Meerdere sneeuwgebieden trekken over de Alpen, steeds ligt de sneeuwvalgrens tussen de 1000 en 1500 meter. Al met al levert het winterse weer in sommige skigebieden 50 tot 80 cm verse sneeuw op. De Franse Alpen, Wallis en West-Schweiz lijken daar de meeste kans op te maken. Elders valt tussen 1 en 5 januari 15 tot 40 cm. In combinatie met koudere lucht en de hulp van skikanonnen verwacht Weerplaza dat de winterpret snel zal toenemen volgende week.

Voor meer informatie ga je naar de website.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.