Ontdek het ultieme kerstgevoel in Keulen

Kerstmarkten in Duitsland zijn van een andere categorie. De Duitsers nemen kerst uiterst serieus en hun kerstmarkten dus ook. Geen kramen met een simpele houtenplank en een doek eroverheen. Nee, er worden hele dorpen uit de grond gestampt. Deze blijven vervolgens ook gewoon een maand staan, want het kerstseizoen begint al in november. Indrukwekkend is het zeker en het zorgt ook nog eens voor het ultieme kerstgevoel. Een reportage van de kerstmarkten in winkelstad Keulen.

Kerstmarkten
Het was voor mij de eerste keer dat ik een kerstmarkt in Duitsland bezocht en volgens mij had ik geen betere stad dan Keulen kunnen kiezen. De stad is 7 kerstmarkten rijk en elke markt heeft een eigen thema. Wij hebben er uiteindelijk 5 gezien. Dat was ook wel genoeg. Maar laat ik bij het begin beginnen.

Kölner Hafen-Weihnachtsmarkt
De eerste kerstmarkt die we bezochten was aan de haven en heet dan ook heel toepasselijk de ‘Kölner Hafen-Weihnachtsmarkt’. Qua uitstraling is dit misschien wel de minste kerstmarkt. Er staan witte tenten en daarnaast is een deel aan de andere kant van het water. Dus dat is een beetje jammer voor de sfeer. Maar deze markt heeft wel het leukste aanbod, bleek aan het einde van onze kerstmarktenronde. Misschien kwam het omdat we al het houtwerk, sieraden, kerstversiering en lichtjes voor het eerst zagen. Daar zijn we niet helemaal achter, maar leuk was het zeker. De bar in de vorm van een piratenboot is ook een must-see.

Huis van de Elfjes
Daarna zijn we naar de markt op de Altermarkt (en stiekem begint hij al op de Heumarkt) gelopen. Deze markt is het ‘Huis van de Elfjes’, wat je overal terugziet. Zo gaan er elfjes omhoog in een skilift. Je loopt eigenlijk gewoon een groot skidorp in, alleen dan zonder de sneeuw. In het midden is een grote ijsbaan waar je kan schaatsen. En daarnaast kan er natuurlijk weer genoeg gekocht worden.

De kerstmarkt onder de Dom heeft een erg mooie achtergrond.

De kerstmarkt onder de Dom heeft een erg mooie achtergrond.

Kerstmarkt onder de Dom
Van de Altermarkt loop je zo door naar, misschien wel de bekendste kerstmarkt van Keulen, de ‘Weihnachtsmarkt am Kölner Dom’. Oftewel de kerstmarkt onder de Dom van Keulen. En wat een indrukkend gezicht is het, de enorme Dom die uitsteekt boven de kraampjes. Het is misschien niet de mooiste markt of die met het beste aanbod, maar het is zeker die met het mooiste uitzicht. De Dom zelf is ook een bezoek waard. Ga tussen het winkelen door even naar binnen en bekijk de mooie glas in lood ramen. Deze kerstmarkt is ook echt het best te bezoeken in het donker. Dan is ten eerste de Dom mooi verlicht en in het midden staat een enorme kerstboom met een net van lichtjes die over een deel van de markt gespannen is. Dat kom toch het beste tot zijn recht in het donker.

Een kerstmarkt is het beste in het donker.

Een kerstmarkt is het beste in het donker.

Markt van de Engelen
Wij zijn van de Dom naar de Neumarkt gelopen. Dat is niet echt aan te raden, want het is best wel ver. Dus dat kun je beter met het openbaar vervoer doen. Maar eenmaal aangekomen op de ‘Markt der Engel’ was het wel de moeite waard. Er hangen allemaal mooie lichtgevende sterren in de bomen en de markt bestaat uit witgeschilderde houten huisjes. Ook staan in veel van de gevels Engelen die op je neerkijken. Een erg mooie markt, zeker in het donker.

De lichtjes blijven mooi

De lichtjes blijven mooi

Het dorp van de Kerstman
De laatste kerstmarkt die we bezochten was ‘Nikolausdorf’ op Rudolfplatz. Deze kerstmarkt gaat er met de prijs van mooiste huisjes vandoor. Het is echt een dorpje dat je inloop. Compleet met kerkje en slee met rendieren op een dak. Daarnaast is de ingang een soort kasteeltoren. Dus qua originaliteit wint deze markt. Niet als het om grootte gaat, het is namelijk een vrij kleine markt. Het aanbod is ook niet erg spannend, maar alleen om het decor is deze markt een bezoekje waard.

De prijs voor de mooiste kerstmarkt gaan naar die op Rudolfplatz.

De prijs voor de mooiste kerstmarkt gaan naar die op Rudolfplatz.

Genieten
Rondlopen op de kerstmarkten in Keulen is wel echt genieten. Het is een beetje moeilijk in de kerststemming komen door het warme weer, maar een bezoekje aan Keulen heeft zeker geholpen. De huisjes en versiering van de markten is bijna kunst. Er is echt enorm veel moeite gestoken in elke individuele kerstmarkt en dat is te zien. Daarnaast kun je overal erg lekker eten. Zo heeft mijn moeder erg genoten van een traditionele Dampfnudel. Leuk is trouwens dat elke kerstmarkt een eigen mok heeft (ja daar serveren ze glühwein in). Zo heb je op Rudolfplatz eentje in de vorm van een schoentje en onder de Dom koop je ze met de afbeelding van de Dom erop. Dus dat is een erg leuk aandenken.

Kerstmarkt prullaria
Hoewel we erg genoten hebben van het bezoek aan de kerstmarkten waren we het na een stuk of drie wel zat. Op een gegeven moment heb je namelijk alles wel gezien. Alle markten verkopen ongeveer dezelfde prullaria. Soms zitten er pareltjes tussen, maar over het algemeen is het veel van hetzelfde. Daarnaast is het heel erg druk. Dus als je echt wil gaan shoppen kun je dat het beste ’s middags doen en dan ’s avonds terugkomen om de mooie lichtjes te bewonderen (echt een aanrader) en lekker glühwein te drinken.

Vervoer
Alle kerstmarkten liggen in het centrum van de stad en zijn prima te bereiken met de metro. (Kaartjes zijn alleen met kleingeld te kopen, iets van onze Airbnb host ons gelukkig van tevoren meedeelde). Je kan er ook voor kiezen om een treintje te nemen, dat langs alle markten rijdt. Sommige kun je ook prima belopen, maar kijk daar even goed naar want de afstand kan ook tegenvallen. Daarnaast hebben alle kerstmarkten een eigen WC, wat echt super handig is. Soms moet je hiervoor betalen.

Shoppen
Naast het bezoeken van kerstmarkten kun je ook erg goed winkelen in Keulen. Daar zijn we achter gekomen toen we van kerstmarkt naar kerstmarkt liepen. Het centrum van Keulen is enorm en gevuld met winkels. Je kan prima een weekend naar Keulen om te winkelen, dan zul je je niet vervelen. De meeste grote winkelketens, zoals Primark, H&M, Zara en C&A zijn vertegenwoordigd. Daarnaast zijn er ook veel winkels in het wat duurderde segment. De winkels zijn ook nog eens enorm. Wij waren soms gewoon overweldigd door de grote als je binnen kwam. Echt alle winkels waar je na een bezoek aan Keulen komt zijn per definitie klein. Dus daar moet je even aan wennen en dus veel tijd uittrekken om goed te gaan winkelen. Zo’n grote winkel uitpluizen op zoek naar leuke koopjes duurt wel even. Als je zoekt naar je volgende shopstedentrip dan is Keulen absoluut een aanrader.

Airbnb
Wij hebben ervoor gekozen om één nacht door te brengen in een appartement in Keulen. Ik heb zelf goede ervaringen met Airbnb, dus waarom nu niet? We kozen voor het appartement van Oliver, een erg vriendelijke Duitse jongeman. Zijn huisje was erg fijn om even in te blijven. Na een lange dag kerstmarkten konden we neerploffen aan de keukentafel. Daarnaast was het er erg rustig ’s nachts en stond er een prima bed, dus slapen ging erg goed. Het appartement was ook vlakbij de metro en vanaf dat station was je met een rechtstreekse verbinding in 10 minuten in het centrum. Voor iedereen die een weekendje wil gaan shoppen in Keulen een goede uitvalsbasis dus.

Helaas zijn de kerstmarkten in Keulen klaar voor dit jaar, maar volgend jaar staan ze er ongetwijfeld weer. In de tussentijd kun je ook prima naar Keulen om gewoon te gaan shoppen!

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.