Ontdek winters Navarra

Wil je eens iets anders dan de standaard wintersportbestemmingen? Dan kun je denken aan de Spaanse regio Navarra. Het gebied staat bekend om de mooie natuur, cultuur en gastronomie. In de winter worden de Pyreneeën met een witte deken bedekt. Het is het jaargetijde om te langlaufen en om met sneeuwrackets door de Pyrenese valleien van Salazar en Roncal te wandelen, maar ook om te feesten tijdens carnaval en te genieten van de lokale cider. Kortom, in winters Navarra is genoeg te doen.

Wintersport
In de Navarrese Pyreneeën geniet je van sneeuw en een het mooie landschap. Zo vind je er het Abodi-gebergte in de Salazar-vallei, het Natuurreservaat van Larra of de vallei van Belagua. Uiteraard kun je traditioneel de ski’s onderbinden, maar van de witte decors genieten kan ook op een slee, met een sneeuwscooter of met sneeuwrackets. Ook langlaufliefhebbers zijn in Navarra aan het juiste adres. Er zijn twee hoofdgebieden voor de beoefening van de langlaufsport: het Bergactiviteitencentrum Roncal en het Skicentrum Abodi-Irati.

Carnaval
Van 7 t/m 9 februari 2016 staat heel Navarra in het teken van carnaval. Maandenlang is de lokale bevolking druk met de voorbereidingen van de feestweek. In deze periode voor de vastentijd staan gekkigheid en weldadig consumeren centraal. Overal zijn kostuumparades, voorstellingen, kinderactiviteiten en eetgelegenheden. Elk dorp en elke stad heeft zijn eigen historische carnavalsthema. Legendarische personages en vrijwel prehistorische plattelandsrituelen worden in ere hersteld. Zo lopen de mamuxarros, gekleed in het wit en bedekt door een bronzen masker, met hazelaartwijgen door de straten van Unanu. De momotxorros paraderen door Alsasua met hun rood bevlekte kledij en grote hoorns. Zij dansen naast heksen en spoken onder leiding van Lucifer. Kijk hier voor een overzicht van traditionele feesten.

Ciderseizoen
De Grieken en Romeinen konden duizenden jaren geleden al van een goed glas cider genieten, het noorden van Navarra staat vandaag de dag nog steeds bekend om de cidertraditie. Elk jaar wordt het ciderseizoen halverwege januari geopend door de kupelas (fusten) te breken en de viering van de txotx (het stuk hout dat het gat waar de eerste cider uitkomt dicht). Vanaf dat moment blijft men de smaak van de cider ontwikkelen, tot het einde van het seizoen in mei.

Cidermakerijen
In heel Navarra vind je vele ciderbars, waar je naast de lokale cider ook kunt genieten van traditionele menu’s: stoofschoteltjes van met cider bereide chorizo, stokvisomelet, stokvis met gebakken groene paprika’s, gegrild vlees en kaas met noten en kweepeer. Vier bars in Navarra zijn ook cidermakerijen: de appels worden zelf geteeld, de cider geproduceerd en daarna gebotteld en geserveerd. Kijk hier waar je deze cidermakerijen vindt.

Voor meer informatie over Winters Navarra ga je naar de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.