Vier dit jaar eens kerst in Midden-Amerika

Voor sommige mensen is kerst een feestje, voor andere mensen is het iets minder leuk. Als je tot de laatste categorie behoort en je zoekt nog een lastminute om de drukte te ontvluchten dan kun je eens aan een vakantie naar Midden-Amerika denken. Niet het eerste wat je te binnen schiet misschien, maar Midden-Amerika kent vele tradities en gewoontes die deze magische tijd een extra glans geven. Ontsnap de kou en zoek de warmte van een Midden-Amerikaanse Kerst.

Guatemala
In Guatemala beginnen de voorbereidingen met het versieren van de kerstboom. Bij de meeste gezinnen wordt deze uitbundig versierde boom vergezeld door een kerststal waarin niet zelden de meest prachtige stenen en juwelen in opgenomen zijn. Op Kerstavond worden er traditioneel tamales geserveerd, een gerecht bereid uit maïs en kip – varkensvlees dat of hartig of gezoet met rozijnen gegeten wordt. Bij de tamales wordt warme punch gedronken. De hele familie verzamelt zich om middernacht rond de tafel. Buiten wordt vuurwerk afgestoken. Na dit feest van licht en kleuren is het tijd om onder de boom de geschenken uit te wisselen en wordt er gedanst en gezongen.

Costa Rica
Kerst in Costa Rica staat in het teken van familie en religie. Al vanaf begin november begint de feestelijke kerstsfeer merkbaar te worden door het ophangen van decoraties en verlichting zowel in huis als op de straten. De drie meest karakteristieke Kerstvieringen zijn:

Misa del Gallo
De katholieke bevolking van Costa Rica gaat op Kerstavond, na te hebben genoten van het traditionele diner, naar hun kerk om de nachtmis bij te wonen. Het diner bestaat uit gebraden varkensvlees en tamales. Deze worden gemaakt van deeg van maïs met geplette aardappelen waaraan kip of varkensvlees wordt toegevoegd. Dit mengsen wordt verpakt in een bananenblad en zodanig bereid.

Feesten in Zapote
De laatste week van december en de eerste week van januari wordt de wijk Zapote – gelegen ten oosten van San José – getransformeerd in een festivalgebied vol stierengevechten, vuurwerk, dans, rodeo’s, draaimolen, achtbanen etc. Karakteristiek tijdens deze feesten zijn de ‘Chinamos’ van waaruit de drank en het eten verkocht wordt. Tijdens de feesten worden typische gerechten als rijst met kip, Chop Suey, gebakken kip en natuurlijk tamales gegeten.

El Gran Tope Nacional
De laatste van de typische Costa Ricaanse kerstvieren – maar zeker niet de minste – is de Tope Nacional. Een tope is een parade van ruiters en hun paarden die plaatsvindt op 26 december in San José. Paardenliefhebbers uit heel Costa Rica, gekleed in westernstyle met boots én hoed, juichen de ruiters toe die hun beste paarden showen voorzien van de meest kostbare zadels, beslag etc.

Honduras
In Honduras start de Kerstperiode op 24 december met de verschijning van Warini, de geest die de komst van de Kerstviering aankondigt. Om zijn boodschap te verkondigen danst de Warini – voorzien van een masker – van huis naar huis waarbij hij begeleid wordt door zangers en drummers. Traditioneel vuurwerk verlicht de hemel en na de festiviteiten omhelzen de families elkaar en beginnen aan een waar feestmaal voorzien van heerlijke gerechten zoals gevulde kalkoenen en biggen aan het spit.

El Salvador
De straten van El Salvador worden de eerste weken van december feestelijk verlicht. Kerstavond staat in het teken van uitgebreid dineren met vrienden en familie. De tafels worden gevuld met de meest heerlijke heerlijke gerechten waarbij de hoofdrol is weggelegd voor de kalkoen. Voorzien van een creoolse saus wordt deze geserveerd met rijst en verse salade. Als dessert wordt de traditionele torrejas (een soort wentelteefjes) en marquesote (zoet brood) geserveerd. En natuurlijk ontbreken – geheel volgens Spaanse traditie – ook de druiven niet op tafel. In heel Midden-Amerika speelt muziek een belangrijke rol tijdens de feestdagen. Overal klinkt de muziek van percussie-instrumenten, wordt er gedanst en klassieke kerstliederen gezongen.

Voor meer informatie over een vakantie naar Midden-Amerika ga je naar de website.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.