De 10 reistrends van 2016

De Vakantiebeurs is het begin van het toeristische jaar. Niet gek ook dat er dan lijstjes, overzichten en trends bekend worden gemaakt. Ook trendwatcher Tessa aan de Stegge waagt zich aan een voorspelling voor 2016. Volgens haar draait het nieuwe jaar om ervaringen i.p.v. bezittingen, spontaniteit, ‘instant’ op reis gaan en sociale status. We willen hoe dan ook ontsnappen uit het 24/7 geconditioneerde leven, maakt niet uit waarheen. Hieronder vind je de top 10 reistrends voor 2016:

1.    Collect Memories
Collect Memories draait om het sparen van mooie herinneringen op reis. Om zoveel mogelijk nieuwe ervaringen op te doen gaan reizigers vaker en korter op reis. Nederland is het festivalland bij uitstek en short ski vakanties zijn populair. Apps en nieuwe reisorganisaties haken hier op in. In een luxe hotel slaap je voor de helft via de community Secret Escapes. Op het nieuwe platform TradeYourTrip verkoop je een pakketreis door.

2.    Solo +
Durf jij het aan? Alleen op reis zonder een reisorganisatie? Er zijn steeds meer eenpersoonshuishoudens en alleen op reis gaan is een mooie manier om jezelf te leren kennen. Solo + staat niet alleen voor jezelf beter leren kennen, maar ook op reis gaan met het doel anderen te leren kennen. Dit kan spontaan gebeuren, maar ontmoetingen met anderen kunnen ook online worden geregeld. Ga dus alleen, maar regel vooraf alvast wat nieuwe mensen die je gaat ontmoeten via apps zoals Penroads of Tripr; social apps waarbij je vooraf of real-time peers kunt zoeken om activiteiten mee te doen of mee te reizen. Uit onderzoek van de Vakantiebeurs en trendwatcher Tessa aan de Stegge blijkt dat de helft van de ondervraagden al eens alleen op reis is geweest, de helft daarvan had destijds een partner. Een kwart geeft aan eigenlijk liever alleen op vakantie te willen gaan. Meer dan de helft van die groep geeft aan dat zij dan hele andere dingen zouden doen op vakantie. Ze zouden zelfs kiezen voor een ander type vakantie en andere activiteiten op vakantie ondernemen.

3.    Do it Peer
Gelijkgestemden worden in 2016 leidend voor het bepalen van de bestemming van je reis, de accommodatie en wat je gaat doen. Al vooraf kun je met ze in contact komen om plannen te smeden, om elkaar te helpen een reis te financieren zoals op Fortua, om elkaars spullen te lenen via Make it Travel of om kennis uit te wisselen op Gigrove. Via (het nog te lanceren) Myguide kun je anderen rondleiden en op Pandabed slaap je bij een peer met dezelfde culturele achtergrond. Reviews en inspiratieblogs nemen nog een belangrijkere rol in 2016.

4.    Mystery Me
Mystery Me brengt het verrassingselement en dus de spontaniteit terug in reizen. Op Trveler leg je elke maand een bedrag opzij en wordt voor jou bepaald waar je heen gaat vier keer per jaar. Met blind break organisatie srprs.me krijg je pas op het laatste moment te horen waar de reis naartoe gaat. Dus pas als je op het vliegveld bent, of als je met de auto bij een centraal punt aankomt, indien je een blind roadtrip hebt geboekt. Bij vliegapps als Kayak is de bestemming onbelangrijk, maar krijg je tips op basis van de gewenste temperatuur, activiteiten die je wilt ondernemen, hoe lang je maximaal in het vliegtuig wilt zitten of je budget.

5.    No Size Fits All
Reizigers willen maatwerk. No size fits all! Toen de Italiaanse vliegmaatschappij TAM campagne voerde met een gepersonaliseerd ‘own board’-magazine gebaseerd op het sociale profiel van de lezers, werd dit door alle passagiers meegenomen en gelezen. Met de Transavia Entertainment App kun je vooraf bepalen welke films je in het vliegtuig gaat kijken en op AirGrub bestel je jouw eten op het vliegveld op maat in plaats van afhankelijk te zijn van het inflight aanbod.

6.    Under the Radar
Weleens overwogen Iran te bezoeken? Ben je in het luxe Dar Azawad Camp geweest in de woestijn? Misschien ooit de Tsaatan’s tegengekomen op hun rendieren in Mongolië? Under the radar bestemmingen en activiteiten zijn de uitgelezen kans voor een originele reis. Je wilt jezelf immers niet vinden tussen alle toeristen die gewoon ‘op vakantie’ zijn in plaats van reizen. En daar zijn er steeds meer van nu de middenklassen van opkomende economieën groter worden in aantallen. Waar ga jij Under the Radar in 2016?

7.    It’s Cool to be Green
Groen is cool! In het nieuwe jaar profileren reizigers zich door gezond en verantwoord te reizen. Enerzijds verblijven ze in gecertificeerde accommodaties, terwijl ze anderzijds in geld, middelen en natura bijdragen aan de plek waar ze verblijven en de community aldaar. Een groene stedelijke bestemming is Portland, in de natuur heeft onder andere Costa Rica vele ecolodges. Natuurlijk speelt ook groen transport een rol in bij de statusverwerving van de nieuwe reiziger en worden er zelfs zonnepanelen op backpacks geplaatst door Voltaic Systems.

8.    All Exclusive
All Exclusive staat voor mix en match. Tessa aan de Stegge ziet dat traditionele vakanties die alleen luxueus of alleen op de natuur zijn gericht vervagen. Op Alltherooms kunnen reizigers gratis accommodaties zoeken, maar ook de meest luxueuze. Tijdens één trip wordt er soms bij (online) vrienden overnacht en de andere keer in een poshtel. Ga liftend naar een stad, maar eet in een Michelin sterrestaurant.

9.    Digital Nomads
Ik ga op vakantie en ik neem mee… mijn wearable technology! Bij de trend Digital Nomads draait alles om lifelogging: het (automatisch) vastleggen van een reis. Polarsteps is een online foto- en routedagboek.Flightradar24 post op jouw sociale media wanneer je aan het vliegen bent. Olioclip is een handige clip die je op je smartphone kunt aansluiten voor kwaliteitsfoto’s. De app Camera Restricta voorkomt dat je een clichéfoto gaat maken door een rood kruis in beeld te tonen.

10. Op de bonnefooi
Als je op de bonnefooi gaat wordt technologie even vergeten, de navigatie gaat uit en je ziet wel waar de reis je brengt. Het gaat niet om de bestemming, maar om de reis ernaartoe. Caravanity zette de trend om met een ‘gepimpte’ caravan op pad te gaan. Op Hipcamp vind je vast een plekje om te kamperen op land bij de boer. Met de Sealander vaar je zo off road het water in. Voor de milieubewuste roadtripper: Tesla voorziet in superchargers bij bestemmingen die ver van elkaar af liggen, waaronder accommodaties die via AirBnB te boeken zijn.

Foto: shareall.nl.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.