Ontdek de Duitse natuur in 12 maanden

2016 is begonnen. Tijd om een jaar vol leuke uitstapjes te plannen. Heb je wat inspiratie nodig? Die vind je in de natuur, dichtbij huis. Duitsland heeft 16 nationale parken en veel natuurwonderen. Van de Waddenzee in Noord-Duitsland tot de Bastei in de Sächsische Schweiz. Zoals Goethe ooit al mijmerde: Waarom het ver weg zoeken, terwijl al het moois om de hoek te vinden is… Maak met deze groene maandkalender plannen voor uren grasduinen en banjeren door de natuur.

Januari | Enjoy German Nature
Tijd voor een frisse start. En dus trappen de Duitsers deze maand af met het jaarthema natuur en de gloednieuwe website ‘Enjoy Nature’. De website werpt een blik op de groene wonderwereld die Duitsland is met z’n 104 natuurparken, 15 UNESCO-biosfeerreservaten en 16 nationale parken. Grote troef is de slimme Destination finder. Daarmee vind je op basis van persoonlijke voorkeuren jouw favoriete Duitse natuurgebied voor een avontuurlijke natuurreis dichtbij huis.

Februari | De pedalen op, de lanen in
Met 20.000 kilometer wandelpaden en 70.000 kilometer aan fietsroutes is Duitsland het outdoorvakantieland voor natuurminnend en fietsgek Nederland. Neem het kleinste nationale park van Duitsland: Jasmund op het eiland Rügen, of het UNESCO-biosfeerreservaat Bliesgau in de kleinste deelstaat van Duitsland, het Saarland, waar je wandelt tussen de beukenbossen. Op de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht, op 20 en 21 februari 2016 doen we de mooiste wandelroutes en fietsverhalen uit de doeken.

Maart | Door de bomen het bos zien
Met de Internationale Dag van het Bos van de VN op 21 maart 2016 sturen we je het bos in. Naar een van de meest beboste Duitse deelstaten: Rijnland-Palts, dat voor 42 procent uit ‘Wald’ bestaat. Zie het groen in het Hunsrück-Hochwald vanaf de langste voetgangershangbrug van Duitsland: de Geierlay. 360 meter lang, fier bungelend tussen de plaatsen Mörsdorf en Sosberg op 100 meter hoogte. Hunsrück-Hochwald kreeg in 2015 een plek in het rijtje van 16 nationale Duitse parken.

April | Dwalen als een pelgrim
Soms hebben ideeën een inspirerende weg nodig om te ontluiken. Wandel de Lutherweg, het pad waar Maarten Luther 500 jaar geleden zijn sporen achterliet. 550 km lang dwars door Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen. Langs historische highlights van de Reformatie, door heide- en bosgebieden in gezelschap van de rivieren de Elbe en Mulde. En via de sparrenbossen, bloeiende berghellingen en dromerige dorpjes van het Thüringer Woud.

Mei | Bushcraft met kids in Beieren
Banjeren door de bossen om de fijne Bushcraft-kneepjes onder de knie te krijgen. We gaan op survival in Beieren met survivalexpert Armin Hock. Hij leert je hoe je overleeft in de vrije natuur, weg van alle luxe uit de bewoonde wereld. Dat betekent: fikkie stoken, een schuilplaats bouwen en kompas lezen om je weg te vinden. Plus even geen broodje kaas, maar wilde planten en zelf gerookte vis. Lekker! De kunst van survivallen met het hele gezin was niet eerder zo spannend en leerzaam.

Juni |Exotische wildernis naast de deur
Dit is bij de wilde beesten af. Net over de grens, in Noordrijn-Westfalen ga je ‘into the wild’. In het Nationaal Park Eifel sta je oog in oog met wilde katten, bevers en zwarte ooievaars. Exotischer is het Zwillbrockerven in het Munsterland dat roze kleurt dankzij de grootste, wilde flamingopopulatie van Noord-Europa. En in het Natuurpark Sauerland Rothaargebergte kuieren wilde wisenten.

Juli | Logeren in nationale parken
Slapen in hartje natuur mag in een aantal nationale parken. In de Sächsische Schweiz zelfs onder de blote sterrenhemel als je rotsklimmer bent. Op 58 plekken mag je boofen zoals dat heet. Kampeerders gaan op NaturCamp in het Zwarte Woud. Daar zet je een tent neer op voorwaarde dat je het bos achterlaat, zoals je het aantrof. En vanaf 1 februari 2016 overnacht je in het Nationale Park Eifel in ex-militair oefengebied Ordensburg Vogelsang. Vanuit hier wandel je de Eifelsteig en de Wildlife Trail.

Augustus | Junglefever in de stad
Buitenleven in de stad doe je in een zonnig park en bij water. Zowel Berlijn, Bremen als Hamburg behoren tot de groenste steden van Europa. Duurzaam Hamburg bestaat voor maar liefst de helft uit natuur. Loki Schmidt Garten met z’n klaterende beekjes is daarvan een fraai voorbeeld. In Berlijn ligt het Grunewald met de Wannsee en de Havel op je te wachten. Wijk je uit naar Bremen, dwaal dan door het Bürgerpark, een groen paradijs in de stad, bedacht en onderhouden door de inwoners zelf.

September | Zie ze vliegen op het wad
Tijd voor reflectie, stilte en een eindeloze horizon. Bij de Waddenzee, waar vogels, zoals de kluut en strandplevier broeden en trekvogels overwinteren of even bijtanken. Zie ze foerageren en overvliegen vanuit de Wattwagen, een stoere paardenkoets die je vanuit Cuxhaven meeneemt over het wad. 10 km ploegen door een van de belangrijkste getijdengebieden ter wereld in een stilleven van wind, water, zandbanken, zeegrasvelden en kwelders. De 10.000 km² behoren tot UNESCO-Wereldnatuurerfgoed.

Oktober | Als Tarzan in het oerbos
’t Is herfst dus we verruilen het zeemleren lapje voor wandelkleding om te struinen door een oeroud beukenbos. Voor een kleurige blaadjesshow in het Nationaal Park Kellerwald-Edersee in de deelstaat Hessen. Hier lopen meer dan twintig bewegwijzerde wandelpaden doorheen. Hoogtepunt is de Baumkronenweg, een natuurwandelpad langs ruisende boomkruinen. Om het af te maken boek je er een romantisch TreeTopDinner in de openlucht bij met de fotogenieke Edersee als panorama.

November | Op zoek naar duisternis
Wie de donkere dagen voor kerstmis nog duisterder wil, gaat naar de Dark-Sky-Reserveparken. In het dorpje Gülpe in Brandenburg glinstert het steelpannetje in een gitzwarte hemel. Met geluk zie je zelfs het noorderlicht. Ook in het grensgebied tussen Hessen, Beieren en Thüringen zie je in het Sternenpark in het biosfeerreservaat de Rhön geen hand voor ogen. De Dark-Sky-Reserveparken gaan lichtvervuiling tegen en beschermen donkere gebieden, wat van fundamenteel belang voor de natuur is.

December | Knalvrije Silvester
Wat als je geen knalfuif wilt om het nieuwe jaar in te luiden? In natuurgebieden langs de Noordzee is vuurwerk bij wet verboden. Zo zijn de eilanden Sylt, Amrum, Föhr en de stad Sankt Peter-Ording gegarandeerd knalvrij. Hier vier je oud en nieuw traditioneel met muziek, kaarslicht en lekker eten. In de Harz doen ze aan knusse huttenromantik, logeren in hutten bij de plaatsen Ilsenburg en Schierke. Een nachtelijk ritje op de mythische Brockenberg, inclusief Silvesterdiner in het Brockenrestaurant, is de kers op de taart.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.