Is het de camera die je een held maakt?

Vooruit nog eentje dan: Hier is het jaaroverzicht van Go Pro, het bekende cameramerk. Je ziet allerlei mensen een fantastisch 2015 beleven, tijdens het beklimmen van steile rotswanden, surfend over gigantisch golven, zwemmend met haaien, springend met een fiets vanaf een gapende afgrond, racend met een motor, springend vanuit een vliegtuig of in de wildernis naar beneden skiën. De pay-off van de video is dan ‘Go Pro – be a hero’. Na het zien van al die beelden vraag je je echter af, zouden de mensen ook zonder die camera al die moedige acties ondernomen hebben of zou de mogelijkheid ze vast te leggen ze juist gestimuleerd hebben? Dat lijkt mij iets voor sociologisch onderzoek: hoe groot is de invloed van de camera op het menselijk gedrag?

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.