Ontdek het onbekende Italië op de Vakantiebeurs

Veel mensen zijn wel eens op vakantie naar Italië geweest. Rome en Milaan zijn bekende citytrips, of ze bezochten het populaire Toscane, dat tegenwoordig toeristisch op de hielen gezeten wordt door de regio Le Marche waar de vakantiehuizen nog enigszins betaalbaar zijn. Maar de minder bekende toeristische troefkaarten in de Laars van Europa zoals Liguria en Umbria hebben nog veel onontdekte geheimen, zo blijkt uit een gesprek met Nicoletta Brondi van de Italiaanse Kamer van Koophandel voor Nederland. Brondi komt dit jaar naar de Vakantiebeurs met onbekendere Italiaanse bestemmingen zoals Liguria en ook het middeleeuwse complex Borgo Cisterna nabij Perugia in Umbria.

Cruisevakanties in opmars
“Naast de bekende bestemmingen presenteren we dit jaar ook Umbria en vooral het gebied rond Genua in het noordwesten van Italië, ook omdat KLM daar vanaf april rechtstreeks op gaat vliegen vanaf Schiphol. Daar waren wel al vluchten op, maar die werden vooral ingezet om passagiers naar de Cruise Terminal van Savona te brengen.’’
Cruisevakanties zijn aan een opmars bezig in Nederland, dus ook daarom vliegt KLM naar Genua. “Het is een prachtige stad met rond de haven één van de grootste en mooiste middeleeuwse binnensteden van Europa. Daarnaast kun je via Genua snel naar de kust van Liguria waar bijvoorbeeld San Remo te vinden is, de finishplaats van de wielerwedstrijd milaan-San Remo.’’

Persoonlijke tips
“Zelf hou ik in Liguria van de kustplaats Sestri Levante ten oosten van Genua. Dit is een voormalige vissersplaats en dat zie je terug in die felgekleurde historische huizen die zo karakteristiek zijn voor de streek. Echte aanraders zijn de regionale specialiteiten Trofie al Pesto – een pasta – of Focaccia di Recco, een streekproduct dat de regio nu officieel als merk laat vastleggen omdat het in niets lijkt op de bekende focaccias die in de rest van Italië over de toonbank gaan. Als ik nog een tip mag geven: het Andersen Festival in Sestri Levante van 8 tot 12 juni. Het grootste sprookjesfestival van Italië met op de historische pleinen kleine en grote theatrale voorstellingen’’.

Sardinië
Genua biedt ook een goede veerverbinding met Sardinië, waar je natuurlijk ook naar toe kan vliegen. Naar hoofdstad Cagliari bijvoorbeeld of naar Olbia in het noorden waar ‘the Rich and Famous’ vakantie vieren in Porto Cervo. “Een tropische kust met helder azuurblauw water waar de miljoenenjachten voor anker liggen. Ook Porto Cervo zelf met de chique winkels is schitterend. “ Toch is Sardinië ook de moeite waard als je de lotto niet hebt gewonnen.

Lokale verhalen en slapen bij de boer
Heel populair is namelijk het Agroturismo, zeg maar slapen bij de boer. Op het eiland vind je overal boerderijen die zijn omgebouwd tot camping of pension. Je zit dan midden in de mediterrane natuur als het ware thuis bij de locals. Daar hoor je de mooiste verhalen, over de lokale grappa bijvoorbeeld, de filu ferro, letterlijk vertaald ijzerdraad. Die naam komt uit de tijd dat het verboden was om thuis drank te stoken, al deed iedereen dat toch. Om betrapping te voorkomen, werd de grappa begraven in vaten met daaraan een ijzerdraadje dat nog net boven de grond uitstak zodat de drank terug te vinden was. Van dat ijzerdraadje komt dus de naam van deze zeer sterke grappa. Mocht je gaan proeven, neem dan niet teveel, anders ben je de volgende dag alle verhalen weer vergeten’’, grapt Brondi.

De anekdote schetst een mooi beeld van het levensgenietende Sardinië waar de mens de vruchten plukt van een kennelijk gezond dieet dat het beste van zee en land combineert. Niet voor niets wonen op Sardinië relatief gezien de meeste honderdjarigen ter wereld en alleen dat zou al reden genoeg moeten zijn om af te reizen naar dit mooie eiland in de Middellandse Zee. Maar natuurlijk niet voor een bezoekje aan de Vakantiebeurs, waar Sardijnse experts goede tips en nog betere verhalen komen vertellen.

Vakantiebeurs 2016
De 46ste editie van de Vakantiebeurs vindt plaats van woensdag 13 tot en met zondag 17 januari 2016. Onder het motto ‘Je zou zweren dat je er al was’ kan iedere bezoeker zich onderdompelen in de sfeer van een favoriete vakantiebestemming.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.