Tv-serie: Langs de oevers van de Yangtze

China is een van de grootste wereldmachten, maar heeft voor ons nog nauwelijks een gezicht. Laat staan dat we een idee hebben hoe de gewone Chinees leeft en werkt of wat hij ambieert of vreest. In de nieuwe VPRO-serie Langs de oevers van de Yangtze reist fotograaf Ruben Terlou stroomopwaarts langs China’s langste rivier, de Yangtze.  

Langs de oevers van de Yangtze is te zien vanaf zondag 7 februari 2016 om 20.15 uur op NPO 2.

De rivier vormt met haar 6300 kilometer een dwarsdoorsnede van China en is behalve ’s lands belangrijkste levensader ook de rode draad in deze zesdelige documentaireserie. Door Terlou’s lens zien we het China van nu en maken we kennis met de mensen die er wonen. De reis start in de metropool Shanghai. Daarna vervolgt Terlou zijn weg westwaarts over de rivier langs grote steden als Nanjing, Wuhan en Chongqing tot hij steeds dichter bij Tibet en de bron van de Yangtze komt. Langs de oevers van de Yangtze is een reis vol bijzondere ontmoetingen en verhalen over China, veertig jaar staatskapitalisme en de gewone Chinees. 

Presentator Ruben Terlou (1985)
Op zijn 19e vertrok Ruben Terlou naar China met de droom daar fotograaf te worden. In twee jaar tijd leerde hij de taal – hij spreekt vloeiend Mandarijn – en de gebruiken van China kennen, wat hem samen met zijn fotocamera toegang gaf tot het leven van alledag. Een bestaan als jonge Westerse fotograaf in China bleek niet makkelijk en na twee jaar verhuisde Terlou terug naar Nederland en ging Geneeskunde studeren. Naast zijn studie was hij als documentair fotograaf actief in Azië en het Midden Oosten. In 2008 en 2009 won hij een eerste, tweede en derde prijs van de Zilveren Camera voor buitenlands nieuws met foto’s van het dagelijkse leven in Afghanistan. In 2013 studeerde Terlou cum laude af. Maar fotografie en het reizende bestaan bleven lonken.

Over de reis
Tijdens zijn reis trekt Terlou op met boerenjongens uit de immigrantenwijk Sanlintown, die een tomeloze ambitie hebben om het te maken in Shanghai. Op weg naar Nanjing maakt hij deel uit van de bemanning van één van de reusachtige schepen, die weken achtereen over de Yangtze varen. Tijdens zijn verblijf in Wuhan zwemt hij samen met de leden van de beroemde Mao zwemclub de rivier over. Wanneer hij meevaart met een dokterskoppel, dat de mensen in de vissersdorpen aan de oever verzorgt, leert hij de indrukwekkende meren rondom de Yangtze kennen. In de nationale vakantie in China bezoekt hij samen met duizenden Chinese toeristen de Drieklovendam, de grootste waterkrachtcentrale van de wereld die de rivier en de omliggende dorpen voor altijd heeft veranderd. In Chongqing krijgt hij les in Mahjong, het populairste spel van China, waarna hij verder trekt richting Shangri-La om met pelgrims de bergen in te trekken op zoek naar de planten en zaden, die de basis vormden voor de beroemde Chinese traditionele geneeskunde. Tot slot verwondert hij zich om de indrukwekkende First Bend van de Yangtze rivier, het gebied waar de rivier begint en de reis van Terlou eindigt.

Aflevering 1: The Chinese Dream
Traject – aankomst monding Yangtze – Shanghai
Shanghai is de laatste jaren overspoeld door migranten. De grootste havenstad ter wereld kent bijna 10 miljoen nieuwkomers die allemaal hun droom om financieel succesvol te worden in deze stad willen verwezenlijken. Ruben ontmoet een aantal van deze dromers en nieuwkomers en verkent de randvoorwaarden voor succes in Shanghai. Zo brengen hoge jukbeenderen volgens sommige Chinezen ongeluk. En als jonge migrant is het enorm wennen dat je ouders niet je kamer opruimen zoals je gewend was op het platteland. Maar als het aan China’s president Xi Jinping ligt moet alles wijken voor de Chinese Droom – want succesvolle individuen maken een succesvol volk.

Interactieve reis in foto’s
In aanvulling op het televisieprogramma kan de kijker zich op  vpro.nl/china verder verdiepen in de foto’s van Terlou. Parallel aan de reis langs de Yangtze worden na elke aflevering online nieuwe foto’s en  verrijkende verhalen ontsloten, veelal ingesproken door Terlou zelf. De kijker laat zich in eigen tempo meevoeren langs deze interactieve en zorgvuldig vormgegeven foto-expo. De foto’s en verhalen worden aangevuld met historische en actuele informatie over een veranderend China.

Presentatie: Ruben Terlou

Regie: Maaik Krijgsman
Productie: De Haaien in coproductie met VPRO

6 delen x 45 minuten

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.