Vier Pasen eens in Midden-Amerika

Pasen is hier vooral een tijd om eieren te zoeken en lekker samen te ontbijten. Maar in andere delen van de wereld wordt dit feest grootser aangepakt. Pasen is een bijzondere tijd in Midden-Amerika. Terwijl de katholieke traditie overheerst, zijn de diverse verschillende culturen erin geslaagd om hun eigen tradities in ere te houden waardoor de periode rondom Pasen – de ‘Heilige Week’ – een tijd vol magie en kleur is. De invloeden van de Maya’s, de verering van de eeuwenoude paasbomen, de vele processies en niet in het minst de vele lokale lekkernijen die tijdens deze periode worden opgediend in combinatie met het uitzonderlijke klimaat maken van de Paasdagen in Midden-Amerika een unieke ervaring.

Traditie
Eén van de meest populaire tradities is het vervaardigen van kleurrijke ‘vloerkleden’ die tijdens de processies worden gebruikt. Met gebruik van zaagsel en zout worden prachtige patronen gemaakt. Ook worden regelmatig materialen als stenen, bloemen en papier ter decoratie toegevoegd. Een ingewikkeld en tijdrovend proces dat uitgevoerd wordt de dag voor de processie of zelfs op dezelfde ochtend (de tijd die voor de voorbereiding nodig is, is afhankelijk van de grootte, de bewerkelijkheid van de decoratie en natuurlijk de hoeveelheid mensen die kunnen meehelpen). Zodra de kleden klaar zijn, worden ze officieel overgedragen en kan de processie beginnen.

Guatemala
De Paasviering in Guatemala is wereldberoemd. De vele processies, waaronder de bekende Jezus Nazareno de Santa Catalina de Bobadilla en de Onze Lieve Vrouw van Barmhartigheid, zijn spectaculair. De populaire feesten beginnen op Domingo de Ramos (Palmzondag) en eindigen op Domingo de Pascua (Paaszondag) en de processies doorkruisen urenlang het centrum van de stad. Muzikaal worden ze begeleid door begrafenismarsen, na de marimba de meest bekende muzieksoort van het land. Ondanks de overeenkomsten met de Spaanse feesten, geeft de Guatemalteekse bevolking kleur en magie aan hun Paasdagen door de katholieke tradities te combineren met de invloeden van de Maya religie waarvan elementen terug te vinden zijn in de details, zoals de aanwezigheid van vlinders (symbool voor de zon, één van de belangrijkste Maya goden) in de decoratieve tapijten.

El Salvador
Hoewel El Salvador een grote katholieke traditie heeft, weet ze deze goed te combineren met de eigen inheemse gewoontes tijdens de vele festivals. De festiviteiten rondom de Paasviering in de steden Chalchuapa, Sonsonate en Izalco zijn zelfs uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed. Paradoxaal genoeg bij de laatste twee plaatsen zijn de bewoners – ondanks de inspanningen destijds van de kolonisten – trouw gebleven aan de eigen riten, iets wat nog duidelijk aanwezig is in de manier van leven en het belijden van de religie. Dit komt onder andere naar voren door de aanwezigheid van lokale sjamanen bij de festiviteiten en broederschappen gekleed in inheemse kostuums. In de gemeenschap Texistepeque gaan op tweede Paasdag de Talcigüines – oftewel de demonen – op zoek naar Jezus, waarbij ze ‘zweepslagen’ uitdelen aan iedereen die hun pad kruist gelijk Jezus Christus deze gehad heeft tijdens zijn lijdensweg. Een traditie waarmee boete gedaan kan worden voor de gemaakte zonden. Een gevecht tussen goed en kwaad, waarbij het goede altijd overwint.

Honduras
‘Voor de belangrijkste Paas-processie in Honduras moet je naar Tegucigalpa. De kleur wit overheerst op Witte Donderdag en Goede Vrijdag staat in het teken van de processie Santa Entierro (heilige begrafenis) die voert door de belangrijkste straten van de diverse steden. Op zondag – voor gelovigen de dag van de vreugde – wordt tijdens de processie in San Juan de wederopstanding van Christus gevierd. Bezoekers van Tegucigalpa kunnen genieten van een rustige stad daar de bewoners het strand opzoeken voor een welverdiende vakantie. Ook populair zijn de vieringen in Comayagua, een prachtig gerestaureerde stad en tegenwoordig een koloniaal juweel in Honduras.

Nicaragua
Pasen wordt in Nicaragua vooral op het water gevierd. Over het meer van Nicaragua vaart een processie van boten in circa 4 uur naar Granada langs de ruim 360 eilanden die duizenden jaren geleden ontstaan zijn door uitbarstingen van de vulkaan Mombacho en waarop tegenwoordig veelal vakantiewoningen zijn gebouwd. De boten zijn voorzien van fruit, bloemen, vis en decoraties en stoppen in diverse havens waar de gelovigen altaren vol bloemen hebben opgesteld en de belangrijkste boot, degene die het beeld van Jezus Christus meevoert, vereren.

Panama
In Panama staat tijdens de Paasdagen de legendarische boom Granadillo centraal. Deze boom ligt ten zuiden van Rio de Jesus en is één van de meest populaire plaatsen tijdens de Heilige Week. Er wordt aangenomen dat de boom, die uitsluitend op Goede Vrijdag bloeit, genezing kan bieden en over wonderbaarlijke krachten beschikt. Pelgrims reizen af naar het ‘heilige hout’ om de bloemen te verzamelen waarmee ze thee maken en zalf. De bloemen worden ook gebruik in het land om de tapijten te versieren die getoond worden langs de route van de processie.

Belize en Costa Rica
Traditioneel wordt in Belize op de zaterdag voor Pasen een cross country wielerwedstrijd georganiseerd. Duizenden toeschouwers stellen zich op langs de ruim 230 kilometer lange route tussen Belize-City en San Ignacio om de deelnemers aan te moedigen. Dit sportevenement viert dit jaar zijn 88e jaar!

De weersomstandigheden tijdens Pasen zijn in Costa Rica perfect om het strand te bezoeken en te genieten van de religieuze festiviteiten en de traditionele maaltijden die in deze periode geserveerd worden, zoals empanadas van chiverre (een fruit vergelijkbaar met een pompoen), kokoshoning, rijstpudding en soep met kabeljauw.

Eten en drinken met Pasen
Over het algemeen speelt met Pasen de gastronomie een belangrijke rol in Midden-Amerika. Als gevolg van het katholieke verbod op vlees, vis en zeevruchten wordt de tafel gedekt met gerechten als soep, gebak met een zoete bonen-vulling (een mengsel van rode bonen, suiker, kokosmelk, zoete aardappelen en specerijen), Spaanse toast op basis van brood, rijst of pinol (geroosterde en gemalen mais) geserveerd met curvasa stroop (gemaakt van zoete mango’s, krenten, groene papaja’s, tamarinde, cashewnoten, bruine suiker, kruidnagel en kaneel).

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.