50 jaar rond de wereld per fiets

Reisjournalist Eric van den Berg en Brompton Bicycle publiceren het boek ‘Home is Elsewhere: 50 years around the world by bike’. In het boek beschrijft Van den Berg de avonturen van fietser Heinz Stücke (11 januari 1940, Duitsland). In vijftig jaar leeft hij zijn droom: de wereld ontdekken per fiets. Gedurende zijn tocht gebruikt Stücke 21 paspoorten voor 196 landen. Van de 600.000 kilometer die hij in totaal aflegt, fietst hij er 60.000 met een Brompton vouwfiets.

Op 22-jarige leeftijd neemt Heinz Stücke afscheid van zijn werk als gereedschapsmaker en begint hij zijn droom: de wereld ontdekken per tweewieler. Schrijver Van den Berg dook in zijn dagboeken, foto’s, briefkaarten en interviewde de fietser om antwoord te krijgen op de meest prangende vraag: waarom?

Ontberingen

Gedurende zijn reis overwint Stücke talloze obstakels en bijna dood-ervaringen. Toch kregen een botsing met een vrachtwagen in Chili’s Atacama-woestijn, een woedende menigte in Haïti, een aanval van killer bees in Mozambique, aanhouding door militairen in Kameroen en verlies van zijn fiets in Siberië hem niet uit het zadel. De nu 75-jarige Stücke: “Zelfs in mijn wildste dromen kon ik mij niet voorstellen waar ik in 1962 aan begon. De fiets werd mijn redding. Hij gaf me de vrijheid toe te treden in het leven van anderen en de wonderen en wildernissen van de wereld te ontdekken. Vanaf 2010 heb ik de resterende 60.000 kilometer afgelegd op een Brompton. Die heeft me nooit in de steek gelaten. Zelfs niet op de ijzige vlakten van Canada.”

Grote avonturier

CEO Brompton Bicycle Will Butler-Adams OBE: “Grote avonturiers zijn zeldzaam, aangedreven door een eindeloos verlangen mensen en plaatsen te verkennen. Heinz is een man die vijftig jaar over onze planeet navigeerde, in een tempo dat hem voldoende tijd gaf de natuur en diverse landen te absorberen. We zijn natuurlijk ontzettend trots hij de laatste jaren van zijn rit voor een Brompton koos. Zijn verhaal moet verteld worden om ook anderen te inspireren, zodat ook zij de eenvoudige geneugten van het reizen per fiets kunnen ontdekken. We zijn blij deel uit te maken van het team dat dit ongelooflijke verhaal van Heinz tot leven brengt.” Wereldwijd verkoopt Brompton vouwfietsen in 45 landen, meer dan 80% van de hele productie wordt vanuit de fabriek in Londen geëxporteerd. Het lichte gewicht en de eenvoud waarmee een Brompton tot klein formaat op te vouwen is.

Beschikbaarheid boek

Het boek ‘Home is Elsewhere: 50 years around the world by bike’ is vanaf verkrijgbaar via internet en in de Brompton Junction Store Amsterdam: Overtoom 139 HS, 1054 HG Amsterdam, Nederland.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.