Gezonde verwennerij in de Duitse grensstreek

Een weekendje wellness is een heerlijke manier om jezelf te verwennen. Dat kan natuurlijk in Nederland, maar voor een beetje extra vakantiegevoel kun je ook de grens over gaan. De vier vakantieregio’s van Geheim over de Grens staan er bekend om: de gezondheidstradities van 150 jaar geleden, smaakvol gecombineerd met het nieuwste van het nieuwste op het gebied van warme sauna’s of verkwikkende heilbaden. Tijd om een paar dagen te zweten & zwemmen bij de uitvinders van het kuren zelf.

Osnabrücker Land
De streek vol uitmuntende kuuroorden. Of het nu gaat om de heilzame werking van natuurlijk zout en mineralen (Natursole): Bad Rothenfelde, Bad Laer en Bad Essen, of kuren volgens de Kneipp-methode in Bad Iburg. Bad Rothenfelde heeft één van de modernste, meest complete kuurcomplexen van Duitsland: carpesol SpaTherme.

Heel bijzonder: het nog maar net geopende ‘badhuis’ op het 5 sterren recreatiepark aan de Alfsee, met een dikke knipoog naar de tijd van Romeinen en Germanen, Alfen Saunaland. Luxe, modern, van alle denkbare wellnessgemakken voorzien, maar dan in een wat ‘ruiger’ decor; natuursteen, stevige ronde balken als in een Germaans dorp, onbehandeld larikshout met een zilveren patina. Een ‘Alfe’ is een elf-achtig wezen uit de Germaanse mythologie, vandaar. Heel erg Germaans ook: op oeroude wijze totaal ontspannen in de Aarde-Sauna, stoer in de openlucht.

In Bad Laer weten ze hoe weldadig fijn verneveld natuurzout is voor je luchtwegen, longen en gemoedsrust. In een thermaalbad van 32 graden met hoog mineraalgehalte – versoepelt het gewrichten, of helpt bij rheumatische klachten of rugklachten. Met een toegangskaartje voor het nieuwe ‘SoleVital’ gaat er een wereld voor je open: niet alleen baden en heerlijk inademen, maar ook fysiotherapie, schoonheidsbehandelingen, aquarobic, pilates, massages en zelfs wetenschappelijk verantwoorde gezondheidscursussen.

Aanraders in het Münsterland
Schwefelbad Steinbeck is tamelijk uniek, want officieel erkend als ‘Heilquelle’ – dankzij het zwavelhoudende bronwater met een weldadige temperatuur van 34 graden. Dat doet zijn werk in een thermaalbad met sterke stroming om pittig te oefenen en in relaxte massagedouches en bubbelbaden. Heerlijk om af te wisselen met reguliere sauna’s en stoombaden, want die zijn er ook.

Dubbele waterpret in Dülmen
Water in alle vormen die leuk en ontspannend zijn – en dan véél in waterpretwereld dübFun. Waterkanonnen, watervallen, mega-waterglijbanen, waterfonteinen, geheimzinnig borrelend water in een schaars verlichte grot, vrolijke poedelbadjes voor de kleinsten, acht zwembaden met een totale oppervlakte van 1.500 vierkante meter.

Uitgezwommen in dübFun? Hier komt je in dübRelax tot rust. Alles wat op het gebied van ‘gezond’ en ‘lekkerder in je vel’: wellness, Sole, warme Kneippbaden, Kneipp-tuinen met ‘blotevoetenpad’, Romeins badhuis en – misschien prettig voor startende sauna-nieuwsgierigen: een ‘bloedsomloopsauna’, met kleren aan!

Grafschaft Bentheim
In kuuroord Bad Bentheim denken ze óók aan beginnende saunaprobeerders en de drempel die ze daarbij misschien ervaren. Als gast van de Bentheimer Mineral Therme kun je gratis gebruik van de workshops speciaal voor starters; saunabaden moet je namelijk een beetje leren én zo leren waarderen. Iedere vierde donderdag van de maand (17:00 uur) en iedere derde vrijdag om 9:00 uur.

BadePark Bentheim, flink wat meer dan een saunahuis! Kinderen breken er records op de 60 meter waterglijbaan – mét lichteffecten. Er is een ‘Erlebnisbad’ met wildwaterkanaal en massagedouches. Plus een hele reeks sauna’s, binnen en buiten: Finse sauna, Aardsauna, Panoramasauna en een 100-graden hete natuursauna. Let op de vrijdagen! Iedere eerste vrijdag van de maand een middagje ‘Fun & Action’ speciaal voor kinderen, iedere tweede vrijdag de romantische ‘Maanlichtsauna’. Vrijdag 11 maart in Bentheim? Mis dan de ‘Hollywood Night’ niet, onder het motto: sterren en sterrenhemel.

Emsland
In dit groene en waterrijke stukje Noord-Duitsland kun je – letterlijk – pure gezondheid inademen. Er zijn drie heilzame zoutgrotten. Bijvoorbeeld Salzgrotte Hasetal, van binnen helemaal bekleed met natuurzuiver steenzout uit de Himalaya! Je loopt op een zacht tapijt van zout uit de Dode Zee. Géén sauna, dus je houdt je normale kleren aan. En dan maar inademen! Wat doet al dat zout met je? De lucht met een extreem hoog gehalte aan zouten en mineralen blijkt positief te werken bij allerlei klachten en ongemakken: allergie, bronchitis, astma, huidaandoeningen, schildklierfuncties, slaapgebrek, psychosomatische aandoeningen en nog veel en veel meer.

De andere twee zoutgrotten aan de Ems: Papenburg en Haren.
Sauna Linus is een begrip in Lingen – en verre omstreken. Een spectaculaire, spetterende ‘Wasserwelt’ voor kinderen en een über-ontspannen, behoorlijk idyllisch saunapark voor volwassenen, met onder andere waterval en natuurlijke vijver. Samen 6.000 m² groot en toch intiem.

Foto: Bentheimer Mineral Therme.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.