Umbrië: 8 x redenen om niet te gaan

Heb je je vakantieplannen de zomervakantie al gemaakt? Heb je wel eens nagedacht over het groene hart van Italië, Umbrië? Hier acht redenen om dat vooral niet te doen!

1. Geen frikandellen, geen loempia’s
Kan je niet zonder een frikandel speciaal, sluit je het uitgaan steevast af met een waterfiets of een portie bitterballen? Dan ga je het hier moeilijk krijgen. Na het uitgaan zul je het moeten doen met een torta al testo, een soort hartig pannenkoekje met lokale vleeswaren en kaassoorten ertussen. Andere Umbrische specialiteiten zijn handgemaakte pasta, verse truffel, everzwijn, net geplukte paddenstoelen en veel soorten vleeswaren.

2. De vestingstadjes
Wie kwispelt bij de gedachte aan grote drukke steden en niets liever doet dan zijn nek verrekken bij het kijken naar wolkenkrabbers, heeft Umbrië niets te bieden. De meeste dorpjes stadjes zien eruit alsof ze sinds de Middeleeuwen niet zijn veranderd. Je mag er met de auto bijna nooit in en moet al die steegjes en pleintjes dus te voet bezoeken, met een ijsje in je hand. Bevagna, Montefalco, Spello, Trevi, Piediluco en zo nog enkele tientallen plaatsen zijn niets voor jou.

3. De kunst
Moderne kunst is er wel, van Alberto Burri bijvoorbeeld. Maar dat ken je al uit het MoMa in New York, De National Gallery in Londen en zo nog een aantal topmusea. Dit valt helaas in het niet bij al die fresco’s en schilderijen die hier al eeuwen geleden met grote precisie en vaardigheid zijn vervaardigd. Je vindt ze overal, de ene fresco nog ouder dan de andere. Werken van pre-renaissanceprutsers als Giotto, Perugino, Pinturicchio, Luca Signorelli en nog een aantal zijn onvermijdelijk en alom aanwezig.

4. De mensen
Umbriërs doen het rustig aan, nemen de tijd voor zichzelf en voor jou en vertellen graag over de mooiste plekjes, lekkerste gerechten en leukste tentjes. Is dit voor jou een schokkend verschil met de gejaagde, onattente en oppervlakkige serveerster in je woonplaats die meer oog heeft voor haar mobieltje dan voor haar gasten, kom dan niet naar Umbrië. Hier zijn de mensen gastvrij en word je met open armen verwelkomd.

5. Water
Umbrië heeft geen zee, dat scheelt, maar water vind je er overal in overvloed. Logisch eigenlijk, want hoe komt dat hele gebied anders zo ongelooflijk groen? Rivieren, meren, fonteinen, natuurlijke bronnen en de 165 meter hoge Marmore watervallen: als je niet van water houdt, boek dan gauw een ticket naar Death Valley en blijf hier lekker weg!

6. Drukte
Als je van drukte en hectiek houdt, het liefst gehaast en gestresst in de file staat en áls je dan toch op vakantie moet graag één van de velen bent in dat pittoreske stadje, rem dan iets eerder. Het risico bestaat dat je je in Umbrië de hele vakantie niet haast, je telefoon geen blik waardig keurt en volledig tot rust komt. Lukt het niet uit jezelf, dan kun je de kunst altijd nog afkijken van de Umbriërs, ware meesters in het onthaasten en genieten van zon, rust, lekker eten en drinken.

7. Geluid
Het kan hier heel rumoerig zijn. Sterker nog, de natuur en zelfs de stilte zijn hier weleens oorverdovend. Het gaat van kwaad tot erger: een kabbelend bergbeekje of mekkerend schaap in de verte is nog tot daar aan toe. Klinkende koebellen op een hoogvlakte? Is nog te doen. Maar de ruisende wind in je oren tijdens het parapenten met uitzicht over de Monti Sibillini? Kolkend water onder je tijdens het raften bij een donderende waterval? Je kunt het vermijden door zo’n autovrij stadje te bezoeken, behalve tijdens…

8. Feesten en Festivals
Met name in het voorjaar en in de zomer moeilijk te vermijden, vandaar deze waarschuwing: Umbriërs houden nog weleens een feestje. Pas vooral op voor Umbria Jazz in Perugia, dan is er heel veel muziek, ook op straat. Blijf ook weg uit Spoleto tijdens het Festival dei Due Mondi in Spoleto, met overal muziek en theater. Juichende menigten vermijd je door niet naar Città della Pieve te gaan tijdens de Palio dei Terzieri en Gubbio links te laten liggen tijdens de Festa dei Ceri, wanneer de hele stad groepen jongemannen aanmoedigt als eerste enorme houten palen in estafette de berg op te sjouwen. Wil je precies weten wanneer deze ellendige overdosis gezelligheid plaatsvindt, kijk dan hier.

Umbrië, het groene hart van Italië.
Umbrië wordt ook wel het groene hart van Italië genoemd en ligt even ten noorden van Rome, in de valleien van de Tiber en de Nera. Het gebied kenmerkt zich door groene glooiende heuvels, velden met wijnranken en olijfbomen en oude ommuurde heuvelstadjes zoals Asissi en het schilderachtige Orvieto. Je vindt er authentieke dorpen waar de tijd heeft stilgestaan, Etruskische bezienswaardigheden en een mild mediterraan klimaat. De prachtige hoofdstad Perugia heeft sfeervolle smalle steegjes vol verrassingen. Absolute must-see is het Piazza IV Novembre met haar middeleeuwse Fontana Maggiore en het Palazzo dei Priori.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.