Van Gogh fietsroute is Europese Fietsroute 2016

De Van Gogh fietsroute in Noord-Brabant is uitgeroepen tot Europese fietsroute van het Jaar 2016. Deze fietsroute van 335 kilometer laat fietsers niet alleen genieten van Van Gogh maar ook van het Brabantse landschap. Op zaterdag 20 februari, tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs Utrecht, neemt de Brabantse gedeputeerde Henri Swinkels de bijbehorende Fietstrofee in ontvangst.

Genomineerde
Naast de Van Gogh route waren nog drie andere genomineerden in de race voor de titel Fietsroute van het Jaar: La Vélofrancette (Frankrijk), Herzroute (Zwitserland) en fietsnetwerk Picardisch Wallonië (België). De jury is onder andere gecharmeerd van het thema ‘Vincent van Gogh’. “De route neemt je mee naar uiteenlopende delen van Noord-Brabant, waar de beroemde schilder heeft gewoond en gewerkt. Op diverse plaatsen ziet het landschap er nog hetzelfde uit zoals Van Gogh dit op het doek heeft vastgelegd,” aldus het juryrapport.

Ook de flexibele indeling van de route en de bewegwijzering is voor de juryleden een plus. “Fietsers kunnen kiezen voor een grote ronde van 335 kilometer, maar ook voor vijf kortere fietsroutes die je elk in een dag kunt afleggen.” De jury heeft daarnaast nog een eervolle vermelding over het routeboekje: een ringbandje met uitneembare kaartjes van delen van de route. “De opmaak is overzichtelijk, met de juiste informatie en het geheel is fraai vormgegeven. Over dit boekje is duidelijk goed nagedacht.”

Van Gogh
Henri Swinkels, gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur van de provincie Noord-Brabant: “Als Brabant zijn we trots op het bijzondere erfgoed dat Van Gogh verspreid over onze provincie heeft nagelaten. Hiermee trekken we veel nationale en internationale bezoekers naar Brabant. We zijn vereerd dat de jury van de uitverkiezing de Van Gogh route nu uitroept tot Europese fietsroute van 2016. Dit past ook goed in onze ambitie om in 2020 de toonaangevende fietsprovincie in Nederland te zijn.”

Foto: Studio Roosegaarde.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.