De 5 leukste kindermusea in Europa

Een bezoek aan een museum zal de meeste kinderen niet echt enthousiast maken. Toch zijn er ook genoeg musea waar kinderen zich kunnen uitleven. Een omgeving waarin leren wordt aangemoedigd en genoeg ruimte is om lekker rond te rennen. HomeToGo heeft enkele bijzondere plekken uitgezocht waar kinderen zich de hele dag kunnen vermaken. Ouders zijn natuurlijk ook welkom.

1. Klimahaus (Bremerhaven)
Hoe is het klimaat in Kameroen of op Antarctica? Wat is de aurora borealis? Waarom regent het? In dit museum kan je spelenderwijs het klimaat ontdekken. Vooral bijzonder is de virtuele simulatie van de klimaatzones en grote aquaria . Home Climate leert kinderen dat we allemaal verantwoordelijk zijn voor onze planeet en kan helpen haar schoon te houden. Bremerhaven zelf, gelegen bij het noordelijke Bremen, is ook een bezoek waard vanwege haar historische centrum.

2. Nemo (Amsterdam)
Hoe laat je kinderen zien dat wetenschap niet saai is? Laat ze zelf experimenten doen in het laboratorium! Zo leren ze bijvoorbeeld hoe hormonen werken of maken zelf schoon water. Het zo vaak gehoorde ‘kijken doe je met je ogen’ zal je in dit museum niet horen. Deze plek is een echt speelparadijs voor kinderen. Ook volwassenen zullen zien dat de informatie voor verschillende leerniveaus is en zich absoluut niet vervelen. Gelegen aan het Oosterdok en op loopafstand van het Centraal Station is dit een van de meest toegankelijke museums. Het grote blauwgroene gebouw, ontworpen door Renzo Piano, kan je van ver herkennen.

3. Wereld Cultuur Museum (Göteborg)
Om alle nationale musea in Zweden te bezoeken heb je wel een paar weken nodig. Een rondreis met kinderen? Dan zijn de mogelijkheden vaak iets geringer. Het Wereld Cultuur Museum in Göteborg biedt wel de perfecte dag voor jong en oud. Een van de nieuwste tentoonstellingen ‘Together’ laat zien hoe mooi en tegelijkertijd moeilijk het is om in een gezin te leven. In ‘Global Designs’ kan je de geschiedenis van kleurrijke Afrikaanse doeken volgen, die haar oorsprong overigens in Nederland vindt. Van 13 tot 17 april vindt er in de stad Göteburg ook het ‘International Science Festival’ plaats, met elk jaar een ander thema. In 2016 is het thema ‘Same but different’ editie en ligt de focus op hoe we er als mensen allemaal verschillende uitzien maar toch hetzelfde zijn. Nog niet overtuigd? De entree voor dit festival is gratis!

4. IJsmuseum Carpigiani (Bologna)
De droom van iedere twee tot tweeëntwintig-jarige. Een cursus ijs maken en tegelijkertijd alles leren over hoe het allemaal begon (maar liefst 14.000 jaar geleden). Een bezoek aan het ijsmuseum kan men goed combineren met een wandeling door het prachtige Bologna. Het eten zelf mag natuurlijk niet ontbreken, voor €5 kan klein en groot onbeperkt ijs eten in Carpigiani.

5. Museum van Dalí (Figueres)
Kunst het laatste dat kinderen interesseert? Niet in dit museum, ontworpen door Salvador Dalí zelf. In deze surrealistische omgeving zullen ook de jongsten hun ogen uitkijken. Door een mix van muurschilderingen en optische illusies lijkt het net of je in een van Dali’s dagromen bent beland. In het schilderachtige stadje Figueres ligt ook het grootste fort van Europa, Castell de Sant Ferran. Volgens bezoekers is in de rij wachten absoluut geen tijdverspilling, buiten is al genoeg te zien. Toch de rij overslaan? Tickets vooraf bestellen is dan de beste optie.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.