De Buurtcamping nu door heel Nederland

Door samen te kamperen leer je je buren beter kennen.

Door samen te kamperen leer je je buren beter kennen.

Voor een zomervakantie hoef je helemaal niet ver weg, dat kan gewoon in een park bij jou in de buurt. Normaal gesproken is wild kamperen verboden in Nederland, maar met De Buurtcamping worden in juli verschillende stadsparken door het land omgetoverd tot camping. Drie dagen lang transformeren parken door heel Nederland in kleine, gezellige dorpen midden in de stad. Buurtbewoners creëren hun eigen vakantieoord door activiteiten te organiseren, spullen uit te wisselen en maaltijden met elkaar te bereiden en te nuttigen. Na drie succesvolle jaren breidt de organisatie dit jaar nog verder uit en komen er ook Buurtcampings buiten de Randstad.

Kamperen leidt tot meer saamhorigheid in de stad
In 2013 startte De Buurtcamping in het Oosterpark in Amsterdam, inmiddels is het initiatief uitgegroeid tot een event voor heel Nederland. Zo worden er dit jaar tentjes opgezet in de gemeenten Amsterdam, Utrecht, Haarlem en Tilburg. Daarmee is deze editie deze zomer de grootste tot nu toe. Daarnaast worden er nog gesprekken gevoerd met de gemeenten Rotterdam, Gouda, Breda en Groningen. Steeds meer gemeenten zien het belang in van de sociale beweging en het mogelijk maken voor buurtbewoners om de publieke parken te gebruiken. Uit recent onderzoek van Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat slechts 43% van de Nederlanders vindt dat ze in een gezellige buurt wonen met saamhorigheid. Maar liefst een kwart zegt dat zij hun buurtbewoners nauwelijks kennen. De Buurtcamping stimuleert op een leuke manier dat buurtbewoners bij elkaar komen en een langdurige relatie met elkaar opbouwen. Maar liefst 92% gaf vorig jaar aan dat ze volgend jaar weer terug zouden komen. Roderik Schaepman: “Wat is er nu leuker dan samen gezellig met je buurman te kamperen en elkaar beter te leren kennen? Daarna klets je vaker op straat en helpt elkaar wat makkelijker!”

De Buurtcamping is voor iedereen
De Buurtcamping is een plek waar geen verschil is tussen jong en oud of arm en rijk. Het doel is om de gemoedelijkheid van kamperen te combineren met het beter leren kennen van je buurtgenoten en zo de omgang met elkaar te versterken. Daarnaast is niet iedereen in de mogelijkheid om op vakantie te gaan; een op de tien huishoudens moest vorig jaar rondkomen van een laag inkomen (CBS, maart 2016). Dankzij De Buurtcamping kunnen minder bedeelden toch vakantie vieren. Door de groei van De Buurtcamping in Nederland is dit voor nog meer mensen een leuke optie.

Het succes van De Buurtcamping: Dé vrijwilligers
Een sociale bijdrage leveren aan de maatschappij wordt steeds belangrijker. In 2012/2013 heeft de helft van de bevolking van vijftien jaar en ouder zich minstens één keer per jaar als vrijwilliger ingezet (CBS, mei 2015). Daarmee is de deelname aan vrijwilligerswerk in Nederland internationaal gezien hoog. De organisatie van de Buurtcamping gelooft in de ambitie van de buurtbewoners om een positief en bijzonder event te creëren. “Ik zie dat steeds meer mensen een sociale bijdrage willen leveren als vrijwilliger, maar niet iedereen weet waar te beginnen. De Buurtcamping biedt een kans om je actief in te zetten en het is direct voor je eigen omgeving relevant. Wij zijn altijd nog op zoek naar mensen die graag een steentje bijdragen en daarmee een mooiere, gezelligere buurt creëren”, aldus Roderik Schaepman.

De Buurtcamping in jouw stad?
Wil jij ook graag kamperen in je eigen stadspark of graag iets betekenen voor de mensen om je heen? Verschillende vrijwilligers hebben zich voor dit jaar alweer aangemeld om bij te dragen aan de organisatie. De Buurtcamping zoekt nog enthousiaste buurtbewoners, die zich willen inzetten als campingbeheerder. De campings krijgen vanuit het centrale team begeleiding, handvatten, inspiratie en training om samen met de buurt, een onvergetelijk kampeer-weekend neer te zetten.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.