Ontdek de wereld opnieuw door foto’s uit het Nationaal Archief

In de nieuwe tentoonstelling van het Nationaal Archief ga je mee op reis met de fotograaf. Foto: Con Bruijning.

In de nieuwe tentoonstelling van het Nationaal Archief ga je mee op reis met de fotograaf. Foto: Con Bruijning.

Als je op reis gaat maak je waarschijnlijk genoeg foto’s. Dat deden ze al vanaf het moment dat dit mogelijk was en dat zorgt nu voor een mooie tentoonstelling: ‘Onderweg – Met de fotograaf op reis‘. In het Nationaal Archief ontdek je hoe reizen en fotograferen onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Fotografen leggen sinds de 19e eeuw de ontdekking van nieuwe werelden vast, documenteren de veranderende wereld en brengen exotische oorden in beeld. Van de turbulente ontwikkelingen in Sudetenland van voor de Tweede Wereldoorlog, het onbekende China en Rusland in de jaren ’50 tot mysterieus Latijns-Amerika. Het Nationaal Archief toont foto’s van onder andere Ed van der Elsken, Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, Luc Timmers, Herbert Ponting, Cas Oorthuys, Sem Presser en Willem van de Poll.

De wereld in beeld
In de tentoonstelling Onderweg nemen fotografen de bezoeker mee op reis. Fotograferende toeristen en fotojournalisten brengen sinds de 19e eeuw het beeld van verre streken naar de nieuwsgierige thuisblijvers. De foto’s van Herbert Ponting nemen je mee op expeditie met Robert Falcon Scott door het onherbergzame Antarctica (1910-1912). De geschiedenis komt heel dichtbij door de foto’s van Willem van de Poll; zijn fotoverslag van de intocht van de Duitse troepen in Sudentenland geeft een uniek beeld van deze roerige periode. Dankzij de foto’s van onder meer Robert Capa en Henri Cartier-Bresson krijgen mensen toegang tot de gesloten wereld van China en Rusland in de jaren ‘50 van de vorige eeuw. Moeilijk te bereizen landen waar men als fotograaf te maken kreeg met zware censuur, maar waar het sommige fotografen toch lukten om het dagelijks leven (stiekem) in beeld te brengen.

Vintage prints
Uit de miljoenen foto’s die het Nationaal Archief rijk is, is een selectie gemaakt van 235 vintage prints (originele afdrukken) van bekende en onbekende fotografen uit de afgelopen 125 jaar. Het merendeel van de geëxposeerde foto’s zijn zwart-wit afdrukken. Uitzondering vormen de niet eerder vertoonde foto’s van de Nederlandse fotograaf Luc Timmers die in de jaren ‘30 een van pioniers was in kleurenfotografie. In 2015 zijn zijn bijzondere foto’s toegevoegd aan de collectie van het Nationaal Archief.

Virtual Reality: Oculus Rift
Een deel van de historische fotocollectie wordt digitaal toegankelijk gemaakt met de Virtual Reality-bril Oculus Rift. Bezoekers kunnen met de 3D bril door een virtuele fotostad dwalen en de reisfoto’s op een andere manier ervaren. De foto’s en verhalen uit de collectie komen op een bijzondere manier tot leven.

De tentoonstelling Onderweg – Met de fotograaf op reis in het Nationaal Archief is te zien van 16 september 2016 t/m 8 januari 2017.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.