Je batterij opladen in de Friese natuur

De Friese natuur biedt genoeg mogelijkheden om even bij te komen.

De Friese natuur biedt genoeg mogelijkheden om even bij te komen.

Soms wil je er gewoon even tussenuit, maar heb je even geen zin in al het gedoe van een reis naar het buitenland. Het scheelt dat Nederland ook genoeg moois te bieden heeft. Denk bijvoorbeeld aan Friesland als ‘buitenland in eigen land’! Zo opende Leeuwarden op 24 april haar nieuwe stadsstrand tijdens de start van het watersportseizoen. Ga deze zomer het water op per boot of Stand Up Paddle board (SUP). Maar Friesland biedt nog meer manieren om je batterij in de natuur op te laden. Zo vaar je ’s nachts door het moeras van Nationaal Park De Alde Feanen of waai je uit op de Wadden. Bovendien weet ‘it Fryske lânskip’ wat bijzondere slaapadresjes zijn. Overnacht bijvoorbeeld in een 240 jaar oude boerderij omgeven door water en weiland of slaap in een havenkraan in Harlingen met uitzicht over zee.

’s Nachts varen door een moeras
Varen door een moeras doe je niet alleen in de jungle maar ook in het Friese laagveenmoeras van De Alde Feanen bij volle maan! Ervaar de schoonheid van de nacht met de diverse projecten van duisternisorganisatieFeel the Night. Zo wandel je ’s avonds mee met de Nightwalkers in Leeuwarden of bezoek je in augustus met eigen boot de buiten-bioscoop. Bovendien is Nationaal Park De Boschplaat op Terschelling benoemd tot het eerste Dark Sky Park van Nederland. Geniet hier in complete duisternis geniet van de vallende sterren en de maan en kom volledig tot rust.

‘Natuur’lijk Friesland
Naast de Boschplaat op Terschelling, geniet je ook van de rust en natuur in een van de zes andere Nationale Parken en Landschappen van Friesland. Spot vogels in de speciale uitkijkhutten in Nationaal Park Lauwersmeer of klim en klauter met de kids in het speelbos van het Drents-Friese Wold. De Noardlike Fryske Walden herbergen zelfs nog heuvelachtige pingo’s als restanten uit de IJstijd! Schijnt de zon en ben je in Leeuwarden? Bezoek dan het nieuwe stadstrand van Leeuwarden om even aan de reuring van de stad te ontsnappen.

Waai uit op de Wadden
Je portie natuur vind je daarnaast op de Friese Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog met ieder zijn eigen karakteristieken. Pluk je eigen fruit en bloemen op Terschelling, bezoek de ‘Sahara van het Noorden’ op Vlieland of ga strandjutten op Schiermonnikoog met het breedste strand van Europa. De Waddeneilanden zijn vertegenwoordigd op de Werelderfgoedlijst dankzij hun jonge, dynamische en gevarieerde natuur. Wist je overigens dat er op Vlieland en Schiermonnikoog geen auto’s zijn toegestaan? Echt wel dat je hier op en top tot rust komt!

Suppen of skûtsjesilen: wat past bij jou?
Maar die rustige sfeer vind je niet alleen op het land; Friesland is namelijk dé waterprovincie bij uitstek! Met het Sneekermeer en het IJsselmeer als twee van de grootste en bekendste wateren, komt iedere watersport en –recreatieliefhebber volledig aan zijn trekken. Stap in een sloep voor een relaxte boottocht of zeil mee met een typisch Fries Skûtsje. Voor de actievere waterrat bieden de Friese wateren ook genoeg vertier. Heb je bijvoorbeeld al eens aan kitesurfen in noordelijk Friesland of aan een pilates SUP clinic of SUP wedstrijd langs de elf Friese steden gedacht?

Boomhut: ook in Nederland
Laad je batterij nog verder op door op een bijzondere manier in de Friese natuur te overnachten. Bijvoorbeeld inBoomhut de Uilenspiegel waar je hoog in de boom op een milieuvriendelijke manier verblijft vanaf €90,- p.n. voor twee personen. Of kijk vanuit een keet met openslaande deuren van Leuketrijne uit op de reeën in het weiland vanaf €65,- p.n. voor twee personen. Heb je iets meer te besteden? Overnacht dan eens aan boord van een heuse reddingsboot waar je overdag de Waddenzee mee kunt bedwingen. Of verblijf op grote hoogte in een havenkraan en draai de kraan zelf net zolang tot je het perfecte uitzicht hebt gevonden! Je boekt deze accommodaties van Dromen aan Zee vanaf €200,- p.n. (reddingsboot) en €320,- p.n. (havenkraan) voor twee personen. Slaap je toch liever op vaste bodem? De 240 jaar oude boerderij Hoeve Meskenwier in Akkrum is omgeven door water en weiland waardoor je je even helemaal kunt verstoppen in de natuur. Knuffel met de diverse boerderijdieren of spring in de openlucht hottub. De Meskenwier is te boeken vanaf €350,- p.n voor maximaal zes personen.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.