Inspiratie voor je volgende weekendtrip in de Europese wijnregio’s

Tijdens je vakantie lekker wijn drinken, wat wil je nog meer?

Tijdens je vakantie lekker wijn drinken, wat wil je nog meer?

Wijn staat gelijk aan genieten. Tijdens je vakantie kun je er dan ook niet genoeg van krijgen, want je hoeft verder toch niets te doen. Ben je een wijnliefhebber of wil je meer weten over wijn? HomeToGo heeft internationaal bekende wijnbestemmingen op een rijtje gezet. Hiervoor is gekeken naar accommodaties voor 2 tot 6 personen in de lente. De beste plekken voor wijnliefhebbers? Bekijk hier alle populairste wijnregio’s van Europa.

Frankrijk
Wijn heeft een centrale plek in de Franse cultuur. Frankrijk is internationaal bekend om haar wijnproductie en het enthousiasme van de Fransen is niet te evenaren als het om wijn gaat. Ontdek deze charmante wijnregio’s voor inspiratie.

Bordeaux
Leren over eeuwenlange wijnproductie? Laat de wijngaarden in Bordeaux je mee terug nemen in de tijd. Hier produceert men al 20 eeuwen lang wijn en deze traditie is levendiger dan ooit. Margaux, Sauternes, Saint-Emilion en Pommerol zijn enkele bekende smaakmakers.

Champagne-Ardenne
In Champagne-Ardenne is natuurlijk Champagne de grootste wijnnaam, maar er zijn ook 3 andere topdruiven in dit gebied: Chardonnay, Pinot Noir en Meunier. Ontdek de ‘Champagne Tourist Route’ van meer dan 600km. Deze brengt je naar andere beroemde plaatsen in de regio, zoals Reims waar de historische Reims Cathedral staat, of Troyes.

Bourgondië
Tussen de 100 naamwijnen van Bourgondië vinden we ook de Pinoit Noir (rode wijnen) en Chardonnay (witte wijnen). Super bekende wijnen zijn onder andere: Pommard (rood), Côte de Beaune (rood en wit), of Montrachet (wit).

Rhône-Alpes
De Rhône-Alpes is de één na grootste wijnregio in France. Tussen haar 45 wijnnamen zijn er ook 7 hele specifieke te vinden in de Rhône vallei. Een paar bekende druiven zijn de Syrah (rood) en Roussanne (wit).

Italië
Druiven groeien in bijna elke hoek van dit land en telt 350 officiële wijnvariaties. Wijn is een belangrijke Italiaanse traditie en staat ook centraal in deze warme cultuur.

Toscane
De romantische heuvels van Toscane zijn de perfecte achtergrond voor Italië’s meest prominente wijnregio. De Chianti wijn dankt haar succes deels aan haar gematigde klimaat van Toscane en nabijheid tot de kust maakt het tot een ideale omgeving voor wijnproductie.

Piemonte
Hoge kwaliteit, goed gerijpte rode wijnen zoals de Barolo en Barbaresco komen van Piemonte’s beroemde druif, de Nebbiolo. Ervaar de robuust geschiedenis deze regio op een nieuw manier door in een woonboerderij te slapen in Piemonte.

Abruzzo
Een sterke zon schijnt op het kustgebied van Abruzzo waarvan 65% bergachtig is De druiven worden daarom op ruige grond verbouwd. Abruzzo produceert meer dan 42 miljoen kratten per jaar en is daarmee de vier na grootste producerende regio in Italië.

Veneto
Iets kleiner dan de bekendere Italiaanse wijnregio’s is Veneto. Vooral bekend om de Soave en Prosecco wijnen. Dit is een prachtig stuk noordoosten van Italië en de geboorteplaats van de Renaissance.

Duitsland
In Duitsland mogen 13 specifieke regio’s hun wijn kwaliteitswijn noemen. Volgende de Duitse kwaliteitsstandaard voor wijn, valt wijn van 39 subregio’s onder het label superieure kwaliteitswijnen. Over het algemeen wordt wijn vooral geproduceerd in het zuidwesten van het land.

Pfalz
Links van de Rijn en onder Rijn-Hessen ligt Pfalz. Een totale oppervlakte van 23.500 hectare maakt dit het één na grootste wijngebied in Duitsland. Nog indrukwekkender is dat sinds 2008 Pfalz het grootste gebied met Riesling druiven ter wereld heeft, met meer dan 5.000 hectare.

Moezel
Wijngaarden in Moezel tellen ongeveer 60 miljoen wijnstokken. Het is de vier na grootste wijnregio in Duitsland met 8.000 hectare en heeft haar eigen unieke karakter. 3.8 Hectare zijn steile hellingen; de Calmont wijngaard tussen Bremm en Ediger-Eller houdt zelfs een wereldrecord, met een helling van meer dan 68 graden.

Baden
Van de Zwitserse grens tot diep in het Duitse Baden ligt 15.800 hectare wijnhemel. Deze oppervlakte wordt gebruikt voor wijnproductie en is de twee na grootste wijnregio in Duitsland. Een interessant feit is dat dit gebied warmer is dan elke andere Duitse wijnregio. De bekendere druif is de Müller-Thurgau en 23% in van de wijngebieden groeit deze druif.

Rijn-Hessen
Duitslands grootste wijnregio, Rijn-Hessen, vindt men zuidelijk van Mainz. 70% Van dit idyllische gebied wordt gebruikt voor wijnproductie. Een kleine 3.000 wijngaarden maken rond 100 hl/ha per jaar. Rijn-Hessen vindt haar oorsprong in 1816, dus in 2016 wordt de 200ste jubileum gevierd. Dit is hét jaar om een reis te maken naar dit culinair en historisch rijke gebied.

Württemberg
In Württemberg, Duitslands drie na grootste wijnregio, is vooral rode wijn sterk aanwezig. Een lokale specialiteit is Trollinger en groeit bijna alleen in Württemberg. Andere bekende wijnen in dit gebied zijn Spätburgunder, Pinot Noir en Riesling.

Spanje
Spanje is een land waar culinaire tradities een belangrijke rol spelen in het dagelijks leven. Wijn is hier een belangrijk element hiervan. Dit mediterraanse land is een van de grootste wijnproducenten van de wereld. Niet alleen qua oppervlakte, maar ook als grootste producent (gevolgd door Frankrijk en Italië).

Ribera del Duero
In de laatste 30 jaar is Ribera del Duero in opkomst en nu een sterke concurrent van Rioja. Slechts 120 km ten noorden van Madrid is Ribera del Duero een land van extremen. Koude winters, een felle zon in de zomer, in combinatie met hoogtes werken samen met specifieke grondsoorten (kalk, slib en klei) om de ideale omstandigheden voor de druiven te creëeren.

Bullas
Dit mediterraanse zeegebied heeft een verleden in het kweken van druiven, met meer dan 200 traditionele wijngaarden en museums. Bullas is van origine bekend om haar rode wijnen, met Monastrell als haar meest karakteristieke druif, maar wit en rosé zijn hier ook van uitstekende kwaliteit.

La Rioja
La Rioja, in het noorden van Spanje is synoniem aan wijn. Deze internationaal bekende wijnen zijn het resultaat van eeuwenlange tradities die wijnliefhebbers al een lange tijd intrigeren. Wijn hier is niet zomaar een drankje, het laat een hele cultuur zien.

El Bierzo
Zelfs de lucht in El Bierzo ruikt naar wijn. Haar ligging en microklimaat maken dit de perfecte plek om druiven te kweken. De bekendste Bierzo variaties zijn onder andere Mencía, Garnacha tintorera, Godello, Doña blanca en Palomino.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.